Decizie controversata in Germania pentru naturalizare - Solicitare legata de Israel la acordarea cet...

Persoanele care solicita naturalizarea germana in landul Saxonia-Anhalt din estul Germaniei trebuie sa isi declare sprijinul pentru dreptul Israelului de a exista, scrie CNN.

Noua legislatie impusa pentru solicitantii de cetatenie din landul Saxonia Anhalt, cu capitala la Magdeburg, vine dupa atacul terorist sangeros al Hamas din 7 octombrie si pe fondul razboiului Israel cu gruparea palestiniana.

Ministerul de Interne din Saxonia-Anhalt a stipulat acest lucru intr-un decret catre autoritatile locale la sfarsitul lunii noiembrie, a declarat marti la Magdeburg ministrul de interne al landului, Tamara Zieschang, potrivit DPA, relateaza si agerpres.ro.

Decretul prevede ca dreptul Statului Israel de a exista este ,,Staatsraeson" adica ,,ratiune de stat" pentru Germania, potrivit DPA, care a consultat documentul.

,,Obtinerea cetateniei germane necesita un angajament fata de dreptul Israelului de a exista", se arata in decret, in care se mai precizeaza ca solicitantii trebuie sa confirme in scris ,,ca recunosc dreptul Israelului de a exista si sa condamne orice eforturi indreptate impotriva existentei Statului Israel".

Ministrul de Interne al Saxonia-Anhalt, Tamara Zieschang, a declarat in scrisoarea sa catre orasele si districtele statului ca, in timpul procesului de naturalizare, ar trebui sa se acorde atentie ,,daca exista indicii ca exista atitudini antisemite", a scris si ziarul german Tagesspiegel.

Totodata, in scrisoarea ministrului se mentioneaza ca cetatenia trebuie refuzata daca persoanele care au solicitat cetatenia germana au sau au avut activitati ce contravin ordinii libere si democratice, inclusiv antisemite si negarea dreptului Israelului de a exista, inclusiv indicii ce ar putea arata acest lucru, se spune in scrisoare. De asemenea, in cazul naturalizarii, persoanele respective vor fi monitorizate, se sugereaza prin recomandarea ca ,,trebuie sa se acorde atentie daca exista indicii ca exista atitudini antisemite".

Daca solicitantii refuza sa dea o declaratie in acest sens, certificatul de naturalizare nu poate fi eliberat, se mai prevede in noua legislatie, iar acest lucru trebuie notat in dosarul respectiv, iar cererea de naturalizare va fi respinsa.

Din 7 octombrie, oficialii germani au declarat in mod repetat ca securitatea Israelului reprezinta ,,o ratiune de stat" pentru Germania. Pentru ca Germania are o raspundere istorica deosebita de a proteja poporul evreu si de a sprijini Statul Israel, avand responsabilitatea sa pentru Holocaust.

Intr-o adresa adresata Bundestagului, dupa atacurile Hamas asupra Israel, cancelarul german Olaf Scholz a spus ca ,,in acest moment, exista o singura pozitie pentru Germania. Aceasta este de partea Israel. La asta ne referim cand spunem ca securitatea Israelului este ratiunea de a fi a Germaniei".

Comments