Decizie controversata: tara europeana in care scade varsta minima la care se poate face schimbare de...

Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce varsta minima pentru schimbarea legala a sexului de la 18 la 16 ani si faciliteaza accesul la interventii chirurgicale.

Legea a fost adoptata cu 234 de voturi pentru si 94 impotriva in Parlamentul suedez, care are 349 de locuri, scrie The Guardian.

Desi tara nordica a fost prima care a introdus schimbarea legala a sexului in 1972, noua propunere, care vizeaza sa permita autoidentificarea si sa simplifice procedura, a starnit o dezbatere intensa in tara.

Vladimir Putin a interzis oficial schimbarea de sex in Rusia, atat pe cale medicala, cat si in acte

Coalitia de centru-dreapta a premierului conservator Ulf Kristersson a fost impartita pe aceasta tema, moderatii sai si liberalii sustinand in mare parte legea, in timp ce crestin-democratii s-au opus.

Democratii Suedezi, partidul populist cu radacini de extrema-dreapta care sustine guvernul in parlament, dar nu face parte din guvern, s-a opus si el.

"Cei mai multi suedezi nu vor observa niciodata ca legea s-a schimbat, dar pentru un numar de persoane transsexuale noua lege face o diferenta mare si importanta", a declarat in Parlament Johan Hultberg, un deputat care reprezinta partidul conservator Moderat, aflat la putere.

Dincolo de reducerea varstei, noua legislatie are ca scop simplificarea schimbarii sexului legal al unei persoane.

"Procesul de astazi este foarte lung, poate dura pana la sapte ani pentru a-ti schimba sexul legal in Suedia", a declarat pentru AFP Peter Sidlund Ponkala, presedintele Federatiei suedeze pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor, homosexualilor si intersexualilor (RFSL).

Doua noi legi vor intra in vigoare la 1 iulie 2025: una care reglementeaza procedurile chirurgicale de schimbare a sexului si una care reglementeaza procedura administrativa de schimbare a sexului legal in registrul oficial.

Persoanele isi vor putea schimba sexul legal la 16 ani, desi cei sub 18 ani vor avea nevoie de aprobarea parintilor, a unui medic si a Consiliului National de Sanatate si Bunastare.

Nu va mai fi necesar un diagnostic de "disforie de gen" - in cazul in care o persoana poate experimenta suferinta ca urmare a unei neconcordante intre sexul sau biologic si genul cu care se identifica - nu va mai fi necesar.

Procedurile chirurgicale de tranzitie ar fi permise incepand cu varsta de 18 ani, dar nu ar mai fi nevoie de aprobarea consiliului. Extirparea ovarelor sau a testiculelor va fi permisa doar de la varsta de 23 de ani, fara modificari fata de prezent.

Danemarca, Norvegia, Finlanda si Spania se numara printre tarile care au deja legi similare.

Vinerea trecuta, legislatorii germani au aprobat o legislatie similara, facilitand persoanelor transsexuale, intersexuale si non-binare sa isi schimbe numele si sexul in registrele oficiale direct la birourile de evidenta.

In Regatul Unit, parlamentul scotian a adoptat in 2022 un proiect de lege care permite persoanelor cu varsta de 16 ani sau mai mult sa isi schimbe denumirea de gen pe documentele de identitate prin autodeclarare. Acesta a fost blocat de guvernul britanic, o decizie pe care cea mai inalta instanta civila din Scotia a confirmat-o in decembrie.

Suedia a inregistrat o crestere brusca a cazurilor de disforie de gen. Acest lucru este vizibil in special in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani nascuti de sex feminin, cu o crestere de 1.500% din 2008 incoace, potrivit Consiliului pentru Sanatate si Asistenta Sociala.

Comments