DEFICIENTE- Un sfert dintre unitatile de invatamant din Maramures nu au autorizatie sanitara

DEFICIENTE- Un sfert dintre unitatile de invatamant din Maramures nu au autorizatie sanitara

DEFICIENŢE. În Maramureș pregătirile din unitățile de învățământ pentru noul an școlar sunt pe ultima sută de metri, iar stadiul în care se găsesc acestea a fost analizat în amănunt. Pe scurt și de această dată anul școlar va începe cu stângul pentru mai multe unități de învățămînt din Maramureș, care nu au reușit nici în acest an să fie autorizate sanitar. În ciuda așteptărilor numărul este chiar mai mic decât cel înregistrat la începutul anului școlar trecut. Pe scurt în Maramureș există 312 unități de învățământ, dintre care numai 168 au personalitate juridică, iar dintre acestea numai 126 au autorizație sanitară.

„Din cele 168 de unități cu personalitate juridică au autorizație de funcționare 126, în curs de autorizare sunt șase, iar restul evident nu sunt autorizate. Trebuie să menționez aici faptul că sunt nu mai puțin de 9 unități de învățământ cărora li s-a retras autorizarea din diferite motive , la fel cum trebui să punctăm faptul că șapte au reușit să primească acest tip de autorizație. Avem la această oră un procent de autorizare de 75 la sută, în timp ce anul trecut acesta a fost puțin peste 86 la sută – a arătat Ana Moldovan inspectorul scolar general al Inspectoratului Școlar Judetean Maramureș.
Aceasta mai spune că lipsa grupurilor sanitare interioare, a apei potabile, sau starea de degradare a clădirii în care funcţionează şcoala sunt doar câteva dintre motivele pentru care unitățile de învățământ nu sunt autorizate. Ba mai mult autorizarea unităţii şcolare se face pe un singur dosar cu toate spaţiile în care se desfăşoară activitatea, clădirea unităţii şcolare cu personalitate juridică, structuri arondate şi posturi, așa că neîndeplinirea condiţiilor de autorizare la una din locaţii duce la neacordarea autorizaţiei sanitare pentru PJ.

DEFICIENŢE. Prin urmare raportat la numărul total de unități școlare din Maramureș, procentul de autorizare scade dramatic.

„Doresc să subliniez că aceste autorizatii nu sunt obținute pentru că nu avem posibilitatea noi și nici primăria și comunitatea locală de a asigura apa curenta, grupurile sanitare, spațiul fizic standard. Aici trebuie o strategie unitară pentru a putea rezolva problemele”, a precizat Ana Moldovan.

De menționat că la capitolul autorizație de securitate la incediu lucrurile stau și mai rău. Din cele 683 de clădiri cu destinație învățământ numai 117 posedă la această avizul sau autorizarea pompierilor.

Comments