DEGRINGOLADA FINANCIARA – Niciun semn de redresare: Remin SA Baia Mare a ajuns, dupa 12 ani de insol...

EXCLUSIV 2MNEWS. Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin SA Baia Mare, detinuta de statul roman prin Ministerul Economiei si mentinuta in al 12-lea an de insolventa fara niciun plan de reorganizare, si-a continuat degrigolada economica si in anul 2020, incheiat cu o pierdere financiara neta de peste 11,3 milioane de lei (exact: 11.365.066 lei) si cu o crestere a datoriilor de peste 75,4 milioane de lei din momentul declasarii procedurii de insolventa si pana acum.

&

Practic, Remin SA Baia Mare inregistra la finalul anului trecut datorii care insumau peste 652,5 milioane de lei (echivalentul a 134 de milioane de euro). De-a lungul celor 12 ani si jumatate de insolventa, periodic, mai multi creditori (din cei 72 recunoscuti si acceptati la masa credala) au cerut falimentul fostei companii a statului care controla mineritul in judetul Maramures, in contextul in care desi compania si-a vandut bunuri si proprietati (printre care si peste 506.542 de tone de pirite aurifere de Suior) nu doar ca nu reuseste sa-si reduca din datorii, ci se adanceste mai mult in acestea.

&

In acest moment, procesul privind insolventa istorica a Remin SA este stramutat la Tribunalul Timis. In 2020, Remin a raportat o cifra de afaceri de 8,43 milioane de lei si o pierdere financiara neta de 11,3 milioane de lei obtinuta cu o medie anuala de 144 de angajati. Anual, Remin are cheltuieli cu personalul care insumeaza peste 6 milioane de lei (salarii, indemnizatii, cheltuieli cu asigurarile si protectia sociala), la care se adauga si cheltuielile de exploatare. Conform inregistrarii oficiale, Remin are ca activitate principala extractia minereurilor neferoase, numai ca mineritul nu mai exista in Maramures din anul 2007.

&

Catalin VISCHI

Comments