DEMERSURI - Pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta romii din Baia Mare se solicita sprij...

&

DEMERSURI O delegatie formata din angajati ai Serviciului Public Asistenta Sociala si reprezentanti ai comunitatilor de romi din Baia Mare a fost primita luni, 6 martie, de subprefectul Gavris Ardelean.

DEMERSURI Bogdan Gavra, directorul SPAS, a precizat ca dorinta lor este de a fi sprijiniti de Institutia Prefectului prin demersuri la alte institutii, pentru a rezolva unele probleme cu care se confrunta comunitatile de romi.

Problemele semnalate au fost mai multe. Astfel, romii de pe Horea 46 B doresc sprijin pentru curatenie, problemele fiind foarte mari de cand nu exista apa la grupurile sanitare.

Blocul urmeaza sa fie reabilitat prin Compania Nationala de Investitii, dupa organizarea unei licitatii.

Pe Horea 46 A, problemele cu curatenia sunt de asemenea mari, iar aici este oprita energia termica din cauza restantelor.

Oamenii ar prefera ca energia termica sa nu fie furnizata la comun, ci individual, pe fiecare apartament, pentru ca locuitorii sa poata face economii atunci cand doresc.

Problema apei exista si pe Pirita, unde 55 de familii se alimenteaza de la o singura sursa de apa. Aici, majoritatea familiilor locuiesc de peste 20 de ani, si totusi inca nu au forme legale.

Romii spun ca, in momentul in care ar primi legal un teren in folosinta, ar fi dispusi sa isi plateasca utilitatile si sa isi ridice case, pentru ca multi lucreaza si au o sursa de venit.

Starea de provizorat si demolarea periodica a caselor, insa, ii face sa nu depuna eforturi pentru propriul confort.

Cu toate acestea, copiii de pe Pirita se incapataneaza sa mearga la scoala, mergand pe jos in conditii grele, pentru ca romii isi doresc sa se integreze.

Pe Craica, multe persoane din cele 146 de familii au buletine provizorii, neavand un domiciliu legal. Din acest motiv, copiii sunt adesea amanati sau refuzati atunci cand doresc sa se inscrie la scoala.

Tot aici exista probleme cu energia electrica, racordurile fiind facute ilegal prin surse de la blocurile invecinate. De asemenea, reprezentantii comunitatii au cerut sa se faca demersuri pentru a se afla stat

utul liniei ferate din zona, intrucat, atata vreme cat aceasta este functionala, legea impiedica ridicarea unor constructii pe o distanta de 15 metri de o parte si de alta a liniei.

Cei prezenti au cerut containere pentru zona Craica, afirmand ca, daca acestea ar fi amplasate in zona, comunitatea s-ar ocupa de strangerea gunoaielor.

Lipsa containerelor de gunoi a fost semnalata si in Ferneziu.

Aici, pe anumite strazi, romii au case vechi si de 30 de ani, fara a avea insa forme legale. Tot in Ferneziu, pe strada Paraului nr. 15, s-a cerut ajutor pentru renovarea unui bloc, fost camin al minei Herja, in care locuiesc 12-15 familii.

Blocul are grave probleme cu structura acoperisului si a peretilor, familiile aflandu-se in pericol.

Bogdan Gavra a solicitat identificarea unor fonduri guvernamentale sau europene pentru finantarea unor locuinte de necesitate, care ar rezolva o parte dintre problemele cu care comunitatile rome se confrunta.

Subprefectul Gavris Ardelean i-a asigurat pe cei prezenti ca rezolvarea problemelor cu care se confrunta romii este o problema de interes general, nu doar a acestei comunitati.

El a subliniat, insa, faptul, ca e necesar ca atunci cand se fac investitii, ele sa se si pastreze, sa nu se distruga din neglijenta sau din rea-vointa.

Subprefectul le-a spus reprezentantilor comunitatilor rome ca este necesara implicarea lor, in calitate de lideri, pentru ca investitiile din comunitati sa fie durabile.

La solicitarea venita din partea celor prezenti de a furniza comunitatilor rome locuinte modulare, subprefectul a precizat ca acestea se afla pe inventarul ISU Maramures, fiind destinate victimelor situatiilor de urgenta.

Subprefectul Gavris Ardelean a luat act de problemele semnalate, urmand ca peste cateva zile sa se deplaseze in toate comunitatile de romi din Baia Mare, pentru a identifica solutii.

De asemenea, el s-a angajat sa faca demersuri pe langa Inspectoratul Scolar Maramures pentru a se acorda atentie sporita inscrierii la scoala a copiilor de etnie roma.

In final, Claudia Costea, reprezentanta a SPAS Baia Mare, a precizat ca, timp de o luna, au avut loc consultari cu romii din comunitatile baimarene, urmand sa fie redactat un memoriu care va cuprinde problemele acestora.

Documentul va fi inaintat tuturor institutiilor maramuresene care ar putea avea un rol in rezolvarea lor.

Fiecare comunitate de romi din Baia Mare s-a organizat si are un grup de initiativa, acestea urmand sa ajute autoritatile in demersurile lor.

Institutia Prefectului - Judetul Maramures

The post DEMERSURI - Pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta romii din Baia Mare se solicita sprijinul Prefecturii appeared first on actualmm.ro.

Comments