Depozitul ecologic din Farcasa,  pus in functiune partial in 2019

Depozitul ecologic din Farcasa, pus in functiune partial in 2019

Depozitul ecologic din Farcasa, pus in functiune partial in 2019

Aleșii maramureșeni au aprobat în ultima ședință de Consiliu Județean indicatorii tehnico-economici pentru “Realizarea instalației electrice de utilizare la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor” din Sârbi, Fărcașa. Cu această ocazie, șeful administrației maramureșene, Gabriel Zetea a arătat că “cea mai mare parte proiectului e finalizată”. Totuși, lucrarea nu va fi încheiată total nici în acest an.

“Există o publicitate negativă făcută în jurul proiectului de unii sau de alții. Cea mai mare parte a proiectului e finalizată. Trebuie realizate: racordul la energia electrică, racordul la apă și să reușim să finalizăm procedura de achiziție pentru a fi executate lucrările de stabilizare. Asta înseamnă că în 2019 sistemul poate fi pus în func­țiune, cel puțin parțial. Pentru că doar partea de celule va mai rămâne de executat, restul toate sunt deja finalizate: de la achiziția de echipamente, mașini, utilaje, până la închiderea depozitelor neconforme, construcția stațiilor de transfer, procedurile de licitație pentru colectare, procedurile de licitație pentru operare. Astăzi Sistemul de Management al Deșeurilor e aproape finalizat, lipsesc puține lucruri pentru ca sistemul să fie pus în funcțiune”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.
Următorii pași ce vor fi parcurși în cadrul acestei investiții țin de “asigurarea proiectării și execuției lucrărilor pentru realizarea instalației electrice de utilizare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor”. “Asigurarea energiei electrice este o urgență și pentru asigurarea func­ționării parțiale a facilităților finalizate din amplasament, adică a Stației de sortare și a Stației de tratare mecano-biologică cu celule bio-stabilizatoare, ca parte a CMID”, se precizează în proiectul de hotărâre adoptat de consilierii județeni. Valoarea maximă a obiectivului de investiții este de 101.150 lei, iar durata estimată de execuție este de 3 luni.
Pe de altă parte, șeful administrației maramureșene a precizat că “marea noutate este legată de recepția fizică a lucrării legate de expertiză pentru stabilitatea pe amplasament. Urmează să avem publicat în sistemul electronic de achiziții publice documentația pentru prima licitație pentru stabilizarea amplasamentului. Odată ce expertiza e aprobată putem face această achiziție. Trebuie să fie o firmă constructoare serioasă, soluțiile nu sunt foarte complicate, avem resursa financiară la îndemână”, a concluzionat Gabriel Zetea.
Oficialii CJ au mai adăugat faptul că astfel de proiecte privind sistemele de management integrat al deșeurilor sunt greu de implementat la nivel național, dovadă stă și numărul redus de contracte de execuție finalizate în țară. Astfel din cele 24 de astfel de contracte, doar două au fost încheiate, în Dolj și Sălaj.

DISTRIBUIŢI

Comments