Descoperire uluitoare a oamenilor de stiinta. Ce substanta periculoasa se regaseste in interiorul re...

Rezultatele studiului

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au efectuat disectii amanuntite ale rechinilor si au folosit tehnici avansate de laborator, cum ar fi cromatografia lichida cu spectrometrie de masa tandem, pentru a detecta urmele de cocaina si de benzoilecgonina, principalul metabolit al drogului. Rezultatele au fost surprinzatoare: toti cei 13 rechini testati aveau urme de cocaina in organism, cu concentratii de pana la 100 de ori mai mari decat cele gasite anterior in alte specii marine. Este prima data cand s-au detectat astfel de niveluri de cocaina la rechini in mediul lor natural.

Descoperirea a scos in evidenta o problema tot mai grava: poluarea oceanelor cu substante ilegale. Cocaina a fost gasita in mod special in tesutul muscular al rechinilor, comparativ cu ficatul lor. Aceasta sugereaza ca drogurile aruncate in ocean au un impact direct asupra organismelor marine, afectandu-le sanatatea si ecologia. De asemenea, studiul subliniaza frecventa cu care drogurile, in special cocaina, sunt aruncate sau pierdute in ape, avand un efect devastator asupra vietii marine.

De exemplu, in iunie 2022, Paza de Coasta a SUA a confiscat peste 6.400 de kilograme de cocaina in Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic, cu o valoare estimata la 186 milioane de dolari. Aceasta cantitate semnificativa de droguri ajunge in ocean si contribuie la poluarea acestuia.

Cercetarea, publicata in revista Science of the Total Environment, subliniaza urgenta realizarii unor studii suplimentare pentru a intelege pe deplin efectele acestei poluari asupra ecosistemelor marine. Impactul potential al substantelor chimice asupra sanatatii marine si a lantului trofic oceanic necesita o atentie sporita, pentru a dezvolta masuri eficiente de protectie si pentru a combate efectele devastatoare ale poluarii cu droguri asupra vietii acvatice.

Comments