Despescu, secretar de stat MAI: Suntem gata si pentru intrarea terestra in Schengen, suntem mai bine...

"Au trecut 2 zile si jumatate de la ridicarea controalelor la punctele de frontiera aeriene si navale. Suntem intr-un calendar asa cum ne-am pregatit foarte intens , sunt echipe care actioneaza in toate aeroporturile, avem si date statistice, dupa 2 zile si jumatate, obtinute in baza aplicatiei DAC, pe care am lansat-o pe 31 martie. In baza datelor centralizate din mai multe judete am depistat 8 persoane urmarite, 10 persoane disparute au fost gasite, precum si 5 autoturisme care figurau cu alerta in spatiul Schengen. Suntem in continuare, atenti la intrarile si iesirile din tara, vizavi de persoanele urmarite de noi", a afirmat oficialul din Ministerul de Interne.

CE S-A SCHIMBAT PENTRU MINORII CARE CALATORESC, INSOTITI SAU NU, IN SPATUL SCHENGEN?

"Din punct de vedere al persoanelor majore nu avem obligatii in plus, Mai mult decat atat, dupa controlul de securitate, nu mai sunt supuse controalelor sistematice, se deplaseaza direct catre portile de imbarcare, iar la revenirea in tara nu mai stau la acel control de frontiera. Pentru persoanele minore se pastreaza aceleasi obligatii ca si pana la 31 martie, adica sa aiba un act de calatorie, sa aiba un tichet de calatorie si un act doveditor din partea parintilor, daca nu este insotit de ambii, ca sa dovedeasca legalitate deplasarii. Daca minorul are mai mult de 16 ani si nu este insotit de parinti dar se deplaseaza spre domiciliul Schengen, nu mai este nevoie de accept, iar daca se deplaseaza pentru diferite interese trebuie sa dovedeasca faptul ca are acceptul parintilor.Pana acum nu au fost incidente. Controalele pe care le mai facem sunt aleatorii si se realizeaza dupa semnalari si suspiciunile care sunt percepute de colegii de la Politia de Frontiera, Politie sau Jandarmerie. In plus, pe langa activitatea din aeroporturi, avem numeroase actiuni in zona de granita, pe probleme de migratie si toate datele arata o scadere semnificativa a celor care incearca sa treaca ilegal granita. Asadar, masurile pe care le-am implementat de mai mult timp functioneaza si dau rezultate

ROMANIA, MAI BINE PREGATITA LA CONTROALE TERESTRE DECAT UNELE STATE SCHENGEN

Din punctul nostru de vedere, al Ministerului de Interne, suntem pregatiti sa intram si terestru in spatiul Schengen, am avut mai multe comisii de experti care au evaluat activitatile, au constata ca suntem la nivelul statelor din spatiul Schengen. Mai mult, suntem exemplu de buna practica pentru unele state, ceea ce inseamna ca lucram mult mai bine, avem acces la toate bazele de date, ba chiar avem mult mai multe date in dispozitivele pe care le-am dezvoltat , cele din sistemul national.Credeti ca aceste rezultate vor conta atunci cand se va da votul privind integrarea terestra a Romaniei in Schengen?Tocmai de aceea ne-am pregatit atat de bine, pentru a nu da ocazia sa se interpreteze ca nu am fi pregatiti sa dezvoltam controlul in tot ceea ce insemna zona terestra, pentru a dovedi ca lucram la fel ca si alte state Schengen. Intr-adevar, ne asteptam la anumite probleme, sunt inerente in tot acest mecanism, important este ca aceste probleme sa fie corectate rapid, si cu siguranta vor fi cetateni care ajung in spatiul Schengen dintre cei care pana acum erau controlati sistematic si opriti vor reusi sa treaca, dar avem mecanisme de preluare de la statele respective. Orice persoana plecata ilegal din Romania si depistata in alt stat Schengen este trimisa in tara. Institutia Schengen presupune circulatie libera, fara controale, dar atunci cand cineva este intr-o procedura judiciara, revine la patria de origine.

APLICATIA DAC DEVINE SPAIMA CELOR CARE VOR SA FUGA DE RIGORILE LEGII

Exista vreun risc privind datele personale colectate cu ajutorul telefoanelor pe care este instalata aplicatia DAC?

"Aplicatia nu este una nou, lucram de cativa ani la Politia de Frontiera cu ea, atat cu dispozitivele fixe, cat si cu cele mobile. Cei care se deplaseaza cu trenul in afara tarii erau mai demult verificati ci ajutorul acestor tablete. AM extins instalarea aplicatia pe telefoanele de serviciu, la intern, acestea sunt marcate, exista si un protocol la intrarea si iesirea din tura, sunt foarte multe masuri de protectie pentru ca un politist sa nu iasa in afara cu datele", a declarat, in exclusivitate la Realitatea Plus, secretarul de stat in Ministerul de Interne, chestorul general Bogdan Despescu.

Comments