Diabetul afecteaza tot mai multi oameni, avertizeaza specialistii inainte de Ziua Mondiala a Diabetului

Diabetul afecteaza tot mai multi oameni, avertizeaza specialistii inainte de Ziua Mondiala a Diabetului

Diabetul afecteaza tot mai multi oameni, avertizeaza specialistii inainte de Ziua Mondiala a Diabetu...

diabet 2Din ce in ce mai multe persoane reusesc sa traiasca cu diabetul, dar aceasta maladie continua sa provoace peste 1,5 milioane de decese pe an in lume, de multe ori din cauza lipsei de diagnostic si de acces la tratamente, relateaza joi AFP, informeaza AGERPRES.

Numit si ”maladia silentioasa”, pentru ca o persoana afectata poate trai mai multi ani fara a prezenta niciun simptom, diabetul este un ”ucigas nemilos”, reaminteste Federatia Franceza a Diabeticilor (FFD) inainte de ziua mondiala dedicata acestei patologii, marcata luni, 14 noiembrie.

”In consecinta, este urgent sa depistam, sa diagnosticam maladia si sa asiguram un tratament adecvat” persoanelor diabetice, pledeaza Federatia internationala a diabetului (FID), care organizeaza campania Test2Prevent, cu obiectivul de a inregistra un milion de cazuri de depistare a bolii cu prilejul acestei zile de sensibilizare.

Diabetul, o tulburare de asimilare a zaharului de catre organism, exista sub doua forme. Diabetul de tip 2 (aproape 90% din cazuri) corespunde unei cresteri prelungite a proportiei de zahar din sange si este frecvent asociat cu modul de viata (sedentaritate, alimentatie, etc.). Diabetul de tip 1, care apare cel mai adesea de maniera brutala la copii sau la tineri, este caracterizat de o productie insuficienta de insulina, un hormon secretat de pancreas.

Numarul adultilor diabetici a explodat in lume, ajungand de la 108 milioane in 1980 la 422 de milioane in 2014, respectiv 8,5% din populatia adulta, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in aprilie.

Potrivit estimarilor FID, 193 de milioane de persoane nu stiu faptul ca sufera de diabet, riscand ca ”glicemia ridicata sa le distruga silentios organismul”.

Diabeticii au un risc ridicat de a se suferi de insuficienta renala, plagi la picioare care sa duca la amputare, afectiuni ale retinei, si pot fi victime ale infarcturilor sau atacurilor vascular-cerebrale.

Reducerea acestor complicatii poate fi realizata printr-un mai bun control al glicemiei, dar si prin prevenirea sau abordarea riscurilor asociate: surplus de greutate, hipertensiune arteriala, colesterol, tabagism si sedentaritate, reamintesc specialistii.

Comments