Din ce sunt facuti, de fapt, MICII din supermarketuri. Tu stii ce sfaraie la tine pe gratar?

Din ce sunt facuti, de fapt, MICII din supermarketuri. Tu stii ce sfaraie la tine pe gratar?

APC a achizitionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 25 tipuri de mititei, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate mai multe sortimente de mici fabricate/distribuite din diverse hipermarketuri.

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de carnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apa, condimente, sare si bicarbonat de sodiu.

La fabricarea mititeilor analizati s-au folosit urmatoarele ingrediente: carne de porc, carne de vita, carne de oaie, carne de caprioara, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slanina, seu de vita, apa, sare, sare iodata, sare de mare neiodata, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucsoara, ceapa, patrunjel, maghiran, dextroza, maltodextrina, zahar, hidrolizate proteice vegetale, supa de vita, supa de oase de vita, ulei de floarea soarelui, fibra de soia, fibre vegetale, arome, aroma de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonati de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich si monoglutamat de sodiu.

Continutul de carne la produsele analizate variaza intre 61,5% si 90%.

Arome - termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma si care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

Aroma de fum - produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate.

E120 - Carminul sau acidul carminic este un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.

E252 - nitratul de potasiu se foloseste ca si conservant si face parte din grupa e-urilor suspecte. La temperaturi ridicate sau in stomac, nitratii pot fi convertiti in nitriti (E250). Nitritii de sodiu reactioneaza cu proteinele si formeaza substante cancerigene numite nitrozamine. Nitritii pot genera: alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

E262 - acetatul de sodiu se foloseste ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent in multe fructe.

E300 - acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care in cantitati mari poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si formeaza calculii la rinichi.

E301 -ascorbatul de sodiu se foloseste ca antioxidant si este sarea de sodiu a acidului ascorbic (vitamina C, un acid natural), care se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor si legumelor.

E316 - izoacorbatul de sodiu este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

E325 - lactatul de sodiu. Acidul lactic si lactatii sunt utilizati drept conservanti, in special impotriva drojdiilor si fungilor, fiind folosit si pentru a creste stabilitatea antioxidantilor si pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Se obtine din fermentatia bacteriana pe amidon si melasa.

E330 - acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E331 - citratii de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie etc.

E500 - bicarbonatul de sodiu este un agent de afanare reprezentand o componenta a prafului de copt. Rolul bicarbonatului este de a fragezi carnea si de a o afana (dioxidul de carbon eliminat la cald formeaza goluri care dau elasticitate si volum micilor).

E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.

Comments