Dincu: "Oamenii din penitenciare nu trebuie chinuiti, ci adusi inapoi la valorile noastre comune"

Dincu: "Oamenii din penitenciare nu trebuie chinuiti, ci adusi inapoi la valorile noastre comune"

Dincu: "Oamenii din penitenciare nu trebuie chinuiti, ci adusi inapoi la valorile noastre comune"

”Ministrul Prună a venit încă de la începutul mandatului cu un semnal de alarmă, a fost în multe penitenciare, a venit cu un raport, am analizat în Guvern mai multe situații, ce se întâmplă cu procesele pe care le avem noi la CEDO și cu situația de posibilă sancțiune a României în această direcție. Am discutat în mai multe ședințe de guvern despre probațiune, am mărit numărul de posturi pentru probațiune; s-a discutat și despre amnistie, despre investiții în zona penitenciarelor. Ministrul Justiției cunoaște situația și este sensibil la această chestiune”, a declarat Vasile Dîncu.

În opinia vicepremierului, în problema penitenciarelor este nevoie întâi de o dezbatere publică, întrucât societatea nu este convinsă că trebuie să facem investiții. ”E nevoie de o dezbatere publică, e nevoie să convingem societatea. În acest moment societatea noastră nu e convinsă că trebuie să facem investiții. Am văzut reacțiile - spun că trebuie să dăm bani la școli, spitale, nu să dăm bani pentru pușcării. Trebuie să înțeleg că scopul e reinserția socială pentru aceste penitenciare. Există probleme mari în penitenciare. Important este să ne gândim că acești oameni au nevoie de solidaritatea noastră, de aducerea lor înapoi la valorile noastre comune”.

Cât priveşte revoltele din penitenciare, Vasile Dîncu a avut un mesaj pentru deţinuţi. ”Noi înțelegem, oamenii trag un semnal de alarmă cu această revoltă. Ar putea să fie și faptul că au fost asigurați de ministrul Justiției că se cunoaște problema. Cred că ar trebui să fie relevant și pentru ei că își complică situația acolo. Ne obligăm că guvern sa lucram la aceasta problema, dar e vorba de o problemă sistemică. O să alocăm resurse și vom declanșa un proces de termen lung”.

”Nu împărtășesc ideea că cei care se află în penitenciar trebuie chinuiți. Mai degrabă cred că acești oameni au nevoie de societatea noastră și de aducerea înapoi la valorile noastre comune”, a concluzionat Dîncu.

Dîncu: ”Guvernul trebuie să schimbe cadrele instituționale”

”Mentalitățile se schimbă greu, dar ceea ce poate să facă un guvern este să schimbe cadrele instituționale. Este foarte important - și asta încercăm - să constuim legi, strategii ca să accelerăm modernizarea”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.

Referitor la cazul celor 40 de oameni transformați în sclavi timp de câțiva ani, în județul Argeș, Dîncu este de părere că ”este vorba de faptul că noi ne-am obișnuit cu abuzurile, oamenii s-au obișnuit cu asta. Din păcate, ne-am pierdut empatia și solidaritatea. În comunitățile mai mici acționează și frica”. În opinia sa, este imposibil ca timp de 12 ani nimeni să nu fi observat ce se întâmpla. ”Este un caz care ar trebui să ne pună pe gânduri pe toți. Ne-am pierdut în bătălii politice și la 80 de km de București nu putem observa că se întâmplă asemenea lucruri. Drame asemănătoare se întâmplă și în comunitățile foarte sărace; acolo, un copil are șanse aproape zero să termine o facultate. Cred că trebuie să revenim la un model social, la construcția unui model social, fie că suntem de Stânga sau de Dreapta. Trebuie să luptăm cu sărăcia spirituală și materială, să facem ceva pentru cei mai săraci, pentru cei care au pierdut competiția. E o încercare pe care o facem acum”, a completat Dîncu.

Am dat ajutoare unul peste altul, fără să ne uităm dacă ating vreo țintă, consideră vicepremierul. Adevărata asistență socială, spune acesta, constă în stimularea implicării oamenilor. ”Trebuie să atacăm grupurile vulnerabile cu metode specifice. Cele 47 de măsuri sociale pe care le-am lansat noi într-un pachet antisărăcie acționează punctual, în fiecare zonă. Trebuie să țintim foarte bine deprivarea socială. Toți acești oameni sunt excluși, locuiesc social în niște 'insule' excluse din societate". Viitoarele Guvern și Parlament vor trebui să vină cu restricții foarte dure și cu un proiect generos în acest sens, a mai precizat Dîncu. ”Echipele guernamentale trebuie să facă o politică și s-o pună în practică (...) Eu aș putea să lucrez foarte bine și din toamnă înainte din societatea civilă”, a adăugat acesta.

”În toamnă vom avea o bătălie puternică între partide”

În toamnă va fi o bătălie politică puternică, a afirmat Dîncu, "mai ales că va fi o bătălie într-o manieră echilibrată". "La aceste alegeri din primăvară PSD i-a luat fața PNL. Nu se vor bate candidații la premier în această toamnă, se vor bate partidele. Va fi o bătălie între cele două partide importante, PSD și PNL. Sper să nu fie ca în alte dăți și alegerile să aibă ca miză doar cine este partenerul UDMR la guvernare", a declarat vicepremierul.

Referitor la fuziunea PMP-UNPR, acesta a arătat că ''tânărul președinte'' al progresiștilor a încercat să negocieze dur atât cu PSD, cât și cu PNL. "Sunt mișcări și în zona partidelor mai mici, am văzut fuziunea prin absorbție pe care fostul președinte al României a realizat-o înghițind UNPR. UNPR era un grup important în Parlament. O greșeală de negociere pe care a făcut-o tânărul președinte al UNPR care a încercat să negocieze dur cu ambele partide, PSD și PNL, nealegând la timp calea pe care o urmează l-a făcut să rămână fără parlamentari, pentru că majoritatea au ales între PSD și PNL. Acum au mai rămas foarte puțini. Traian Băsescu n-avea neapărat nevoie de parlamentari în această situație, ci avea nevoie de a arăta că nu este singur, că în jurul domniei sale se poate adăuga ceva. Asta a fost miza. Se dă o bătălie pentru cine să fie partener pentru cel care va face în jur de 40% la toamnă (...) Majoritatea partidelor din România au probleme de leadership. Acestea trebuie să se reînnoiască", a completat Dîncu.

Deocamdată, Dacian Cioloș își va respecta cuvântul și nu va face politică până-și va încheia mandatul, mai crede vicepremierul. 

Articole recomandate

Comments