Directoarea Ioana Timofte, retinuta de Antimafia, avere de invidiat din furt - Bijuterii scumpe de 8...

Ioana Timofte, Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune, din subordinea Ministerului Economiei, a fost retinuta de procurorii DIICOT pentru 24 de ore, pentru delapidare, constituire de grup infractional organizat si spalare de bani. Ea va fi prezentata la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Retinerea de joi a venit dupa investigatiile procurorilor antimafia in legatura cu un tun de 10 milioane de lei, dat statului de 19 angajati ai unei companii nationale. In ultimii trei ani, suspectii ar fi decontat sume pentru curatenie si papetarie, dar banii ar fi ajuns in conturile lor.

Procurorii DIICOT acuza faptul ca, in ultimii 3 ani, un grup infractional organizat condus de directoarea generala a companiei, Ioana Timofte, ar fi facut achizitii fictive de produse consumabile, cum ar fi articole de curatenie, birotica si papetarie sau materiale de constructii, cu scopul de a delapida institutia.

Directoarea Ioana Timofte, nepoata fostului sef SRI, Radu Timofte, castiga 19.000 de lei pe luna si are, printre altele, trei apartamente in Bucuresti, evaluate la un milion de euro si bijuterii de 80.000 de euro, potrivit declaratiei de avere.

Directoarea generala a Companiei Nationale pentru Controlul Cazanelor, Ioana Timofte, este nepoata fostului director SRI Radu Timofte, care a decedat intre timp. De profesie avocat, ea conduce Compania din Ministerul Economiei din aprilie 2018. Potrivit declaratiilor sale de avere, aceasta detine doua terenuri intravilane si doua case in localitatea Horia, judetul Neamt si in Iasi, primite donatie. Are 3 apartamente in Bucuresti cumparate in 2013, 2018 si 2022, 2 autoturisme, bijuterii de 80.000 de euro. A declarat ca a imprumutat 160.000 de euro de la fostul sot, Felix Braniste. De asemenea, salariul anual este de peste 260.000 de lei, adica aproximativ 22.000 de lei lunar.

La data de 24.05.2023, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus retinerea a 12 inculpati cercetati pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor.

Fata de alti 5 inculpati, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus luarea masurii controlului judiciar.In cauza s-a retinut ca, in cursul lunii mai 2020, functionari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflata in subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii infractiunii de delapidare (insusirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

In scopul derularii activitatii infractionale, membrii din palierul superior al grupului infractional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activitati infractionale convergente care au profitat acestora.Mecanismul infractional a presupus efectuarea de achizitii fictive de bunuri de la societati controlate de membrii grupului infractional/persoane care au aderat la grupul infractional/persoane apropiate de membrii grupului infractional, prin atribuire directa in platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, insa contravaloarea acestor achizitii a fost achitata de companie, sumele de bani fiind retrase in numerar de la ATM sau de la ghiseele unitatilor bancare si distribuite ulterior intre membrii grupului infractional organizat.

Ulterior, pentru a scadea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achizitionate, acestea erau eliberate in consum catre departamentele/serviciile din cadrul CNCIR - structura centrala sau catre unitatile subordonate - Sucursale regionale si Puncte de lucru teritoriale.In aceasta modalitate, grupul infractional organizat, care a actionat din mai 2020 pana in prezent, a reusit delapidarea bugetului institutiei cu suma totala de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achizitii publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetarie si birotica, curatenie si igiena, materiale de constructii, accesorii electrice si alte produse consumabile).

In urma perchezitiilor efectuate la domiciliile suspectilor/inculpatilor precum si la sediul CNCIR si punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferente intre stocurile faptice si cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realitatii.In cursul zilei de astazi a fost sesizata Curtea de Apel Bucuresti cu propunerea de luare a masurii arestului preventiv fata de 6 inculpati si cea a arestului la domiciliu fata de alti 6 inculpati.Actiunea a fost realizata impreuna cu politisti din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, cu sprijinul politistilor din cadrul brigazilor de combatere a criminalitatii organizate din tara, precum si al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. si al structurilor Jandarmeriei Romane din tara.Pe parcursul urmaririi penale a acordat sprijin de specialitate D.G.A.F.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de catre Biroul Tehnic si Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrala si Directia de Operatiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de Procedura Penala, precum si de prezumtia de nevinovatie, a transmis DIICOT.

Comments