Discursul lui Klaus Iohannis din Dubai - Pentru ce a plecat presedintele din tara chiar de Ziua Nati...

,,Excelentele Voastre, Doamnelor si domnilor,

Permiteti-mi sa imi exprim aprecierea pentru interesul pe care il acordati schimbarilor climatice, in special pentru abordarea acestei provocari majore prin inovare.

In ultimele zile, la COP28, am avut ocazia sa ma adresez in principal actorilor guvernamentali, colegilor lideri mondiali. Cu toate acestea, cred cu tarie ca, pentru a raspunde in mod eficient schimbarilor climatice, guvernele trebuie sa dezvolte un parteneriat puternic cu intreprinderile, institutiile financiare, entitatile de cercetare si inovare si ONG-urile. Prin urmare, sunt bucuros ca ma aflu astazi aici, alaturi de inovatori din toate aceste sectoare", a transmis Iohannis.,,Romania este situata in Europa Centrala, intr-o regiune perceputa uneori ca avand o amprenta de carbon mare.

Cu toate acestea, putini oameni stiu ca Romania si-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de sera cu peste doua treimi, in ultimele trei decenii, in timp ce si-a multiplicat produsul intern brut.

Pornind de la acest bilant, ne angajam sa ne dezvoltam economia si sa ne reducem in continuare emisiile, in mod simultan. In acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare si inovatoare la preturi accesibile.

Dragi inovatori,

Peisajul inovatiei verzi din Romania este foarte dinamic. Marile centre universitare, cum ar fi cele din Bucuresti si Cluj, inoveaza in domeniul materialelor de constructie durabile si al aplicatiilor pentru eficienta energetica.

Companiile din Romania sustin progresul tehnologiei pompelor de caldura, despre care anticipam ca vor fi esentiale pentru decarbonizarea sectorului incalzirii si racirii cladirilor din Romania si din Uniunea Europeana.

Cercetarea si inovarea pot ajuta la consolidarea si la adaptarea superioara a productiei agricole la schimbarile climatice, atat in Romania, cat si la nivel mondial. La COP26, la Glasgow, Romania a fost printre primele tari care s-au alaturat Misiunii de Inovare Agricola pentru Clima, o initiativa care urmareste sa abordeze schimbarile climatice si foametea la nivel mondial prin inovatie la nivelul sistemelor alimentare.

Demersurile Romaniei fac parte din eforturile mai ample ale UE in materie de inovare. Uniunea Europeana este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume", a punctat presedintele.

,,UE este, de asemenea, un inovator in ceea ce priveste finantarea combaterii schimbarilor climatice si stimulentele financiare pentru actiunea climatica. In acelasi timp, Uniunea Europeana este un lider in cercetarea si dezvoltarea de solutii de stocare a energiei si de captare a carbonului, ambele esentiale pentru a ajunge la zero emisii nete.

Romania este interesata sa dezvolte, sa utilizeze, dar si sa fabrice tehnologii verzi si sa contribuie astfel la lanturile valorice verzi internationale. Analizele publicate de Banca Mondiala arata competitivitatea Romaniei la export in ceea ce priveste subcomponentele lantului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control si de distributie.

Romania este o gazda din ce in ce mai atractiva pentru manufactura de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranzitie Justa, tara mea sprijina in mod activ dezvoltarea productiei de baterii in regiunile in care economia locala este in prezent inca dependenta de carbune.

De asemenea, marii producatori auto din Romania isi reorienteaza productia catre vehiculele electrice.

Distinsa audienta,

Sinergiile dintre tranzitia verde si cea digitala faciliteaza o actiune eficienta in domeniul climei. Pentru a sprijini tarile in curs de dezvoltare in a-si atinge tintele legate de digitalizare si sustenabilitate, Romania s-a alaturat anul acesta Hub-ului Digital pentru Dezvoltare, condus de UE, pentru proiecte in Africa si America Latina.

Actiunea globala accelerata in domeniul climei se bazeaza pe dezvoltarea si transferul de tehnologie, astfel incat tarile din intreaga lume sa poata pune in aplicare in mod eficient planurile lor nationale privind clima si sa livreze in raport cu Acordul de la Paris", a declarat Iohannis.

,,Doamnelor si domnilor,

Cel mai important atu pe care il avem in lupta impotriva schimbarilor climatice sunt cetatenii nostri.

Trebuie sa ne asiguram ca acestia au competentele necesare pentru a inova si a participa la tranzitia verde. Acest lucru va asigura o crestere durabila din punct de vedere economic si ecologic. Sistemele educationale solide vor genera capacitatea de cercetare, dezvoltare si inovare necesara pentru tranzitia verde. De asemenea, trebuie sa inovam in ceea ce priveste programele scolare si practicile de predare. Romania a facut pasi in acest sens prin includerea, de exemplu, a Saptamanii Verzi in structura anului scolar, incepand cu 2023.

Schimbarile climatice constituie o amenintare extrema pentru Planeta si reprezinta o amenintare existentiala pentru populatia acesteia. Numai daca noi toti, oamenii din intreaga lume, vom fi solidari si ne vom uni fortele, vom putea raspunde eficient la aceasta provocare fara precedent.

Va multumesc", a concluzionat presedintele Klaus Iohannis.

Comments