DIVERSITATE – A VI-a editie a Festivalului Minoritatilor ,,Diversitate si Unitate prin Traditii"

DIVERSITATE – A VI-a editie a Festivalului Minoritatilor ,,Diversitate si Unitate prin Traditii"

DIVERSITATE. Festivalul minorităților „Diversitate și Unitate prin Tradiții” a ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Se va desfăşura vineri, 23 septembrie, de la ora 14.30, în cadrul Festivalului Castanelor, în Piața Libertății din Centru Vechi.

Organizator este Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”.

Partenerii principali ai evenimentului sunt Municipiul Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, iar parteneri Forumul Democrat German și Uniunea Ucrainienilor din România.

JANDARMII MARAMUREŞENI – Împreună la Festivalul “Sărbătoarea Castanelor” 2016

Ediția din acest an a Festivalului minorităților „Diversitate și Unitate prin Tradiții” se desfășoară în cadrul celei de-a 26-a ediții a Festivalului Castanelor. Are ca temă principală Multiculturalismul în spaţiul Maramureşean. Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” va prezenta un program artistic Sincretismul multicultural ”Dar din dar” – a conviețui în armonie.

În deschidere va concerta Orchestra Națională ”Transilvania”, dirijor Eduard Albina.

Va fi intrepretat „Cântecul prieteniei”, selecție de melodii din folclorul românesc, maghiar, ucrainian și țigănesc.

Grupa de copii cu vârste între 4 și 8 ani, cunoscuți cu numele de „Mugurașii”, a Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” va dansa un joc maramureșan. Vor fi urmați de „Coconii Maramureșului” – grupa de copii 8-14 ani a Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”. Aceştia vor prezenta în cadrul festivalului un dans din Țara Chioarului. Va urca pe scenă și Ansamblul de tineret „Maramureșul” al Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, care va prezenta un dans din Țara Lăpușului.

Malvina Madar Iederan va încânta publicul cu melodii din ținutul codrenesc.

Va urma un dans maghiar din zona Codrului. Corul de copii al Liceului „Nemeth Laszlo” va prezenta jocuri și cântece din suflet din repertoriul maghiar.

FESTIVALUL CASTANELOR 2016 – Programul integral al manifestării
Ansamblul de dans tradițional țigănesc “Generația Nouă”, al Asociației Young Roma Maramureș este o trupă de dans înființată în anul 2012, la inițiativa tinerilor rromi, membri ai organizației și este structurată pe două segmente distincte, grupa de copii 9-14 ani și grupa de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Cele două echipe însumează în total opt perechi. De la momentul înființării, trupa de adolescenți a participat la diverse evenimente cultural-artistice care au avut loc atât în județ, cât și înafara Maramureșului.
Va evolua, pe scenă, și Ansamblul Folcloric ,,Somfa” din Coltau, care va prezenta o suită de dansuri maghiare sătmărene.

Nu va lipsi nici dansul țigănesc din Remetea Chioarului, prezentat de Birșe Marinela și Lacatuș Amalia.

Va mai urca, pe scena din Centru Vechi, Grupul Folcloric „Hutulii veseli”, al Caminului cultural din Bistra. Repertoriul este compus din cântece din folclorul huțulilor din Maramureș, folclor ucrainian și dans popular huțul. Taraful Balogh va prezenta muzică și dansuri din folclorul maghiar, iar festivalul se va încheia cu grupul de dans „Edelweiss” din Vișeu de Sus al Forumului Democrat German, grupul maghiar „Bakator” din Arduzel și grupul vocal „Rusceanka” din Ruscova.

Comments