Document. ONU a adoptat „Pactul pentru viitor”

Document. ONU a adoptat „Pactul pentru viitor”

Statele membre ale ONU s-au angajat duminica in favoarea „unui viitor mai bun” pentru umanitatea incercata de razboaie, saracie si incalzirea climatica, in pofida opozitiei catorva tari, intre care Rusia, adoptand „Pactul pentru viitor”, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansase in 2021 ideea acestui „Summit pentru viitor” prezentat drept o „ocazie unica” de a schimba cursul istoriei umanitatii.

In prefata reuniunii anuale a Adunarii Generale a ONU, care incepe marti, zeci de sefi de stat si de guvern, sunt asteptati duminica si luni pentru acest summit.

Dupa negocieri dure pana in ultimul moment, Rusia si-a afisat duminica opozitia fata de text, fara sa impiedice totusi adoptarea sa prin consens.

„Asta nu poate fi considerat drept multilateralism”, „nimeni nu este incantat de acest text”, a afirmat ministrul adjunct de externe rus Serghei Versinin.

Rusia, sustinuta de Belarus, Iran, Coreea de Nord, Nicaragua si Siria, a dorit sa prezinte un amendament care afirma ca ONU „nu poate interveni” in afacerile „interne” ale statelor, dar marea majoritate a tarilor participante a refuzat sa tina cont de aceasta propunere.

Inaintea summitului, Antonio Guterres lasase sa transpara o anume frustrare fata de continutul textului, invitand statele sa dea dovada de „viziune” si „curaj” sau chiar de o „ambitie maxima” pentru a consolida institutiile internationale „depasite”, care nu mai sunt capabile sa raspunda eficient amenintarilor din prezent.

In Pact, liderii se angajeaza sa consolideze sistemul multilateral „pentru a urma ritmul unei lumi in schimbare”, pentru a „proteja necesitatile si interesele generatiilor actuale si viitoare” amenintate de „crize continue”. „Noi credem ca exista o cale spre un viitor mai bun pentru intreaga umanitate”, se afirma in document.

Pactul prezinta in peste 20 de pagini 56 de „actiuni” in domenii mergand de la importanta multilateralismului la respectarea Cartei ONU si mentinerea pacii, de la reforma institutiilor financiare internationale la cea a Consiliului de Securitate al ONU si la lupta impotriva schimbarii climatice, dezarmare si dezvoltarea inteligentei artificiale.

Chiar daca exista cateva „idei bune”, „acesta nu este tipul de document revolutionar care sa reformeze total multilateralismul pe care Antonio Guterres pe care il dorise”, a declarat pentru AFP inaintea adoptarii Richard Gowan, de la International Crisis Group.

Lupta impotriva incalzirii globale a fost unul dintre punctele delicate ale negocierilor, referirea la „tranzitie” pentru abandonarea utilizarii energiilor fosile disparand din proiectul textului timp de mai multe saptamani.

tarile emergente au cerut in special angajamente concrete pentru o reforma a institutiilor financiare internationale, facilitarea accesului unora dintre ele la finantari preferentiale pentru a face fata in special impactului schimbarii climatice.

Proiectul contine de altfel unele „angajamente importante” in domeniu, a comentat Human Rights Watch, salutand de asemenea elemente privind focalizarea atentiei asupra drepturilor omului.

Dar „liderii mondiali trebuie sa demonstreze ca sunt pregatiti sa actioneze pentru a face sa fie respectate drepturile omului”, a insistat Louis Charbonneau, expert ONU in cadrul acestei organizatii neguvernamentale.

Oricare ar fi continutul lor, „Pactul” si anexele sale (Pactul digital mondial si Declaratia pentru generatiile viitoare) sunt de fapt neconstrangatoare, ridicand problema aplicarii lor, in timp ce unele dintre principiile enuntate anterior, ca de pilda ‘protectia civililor in conflicte’, sunt incalcate in fiecare zi.

The post Document. ONU a adoptat „Pactul pentru viitor” appeared first on Cotidianul RO.

Comments