DOLIU – Cand va putea fi vizitat mormantul Reginei Ana

DOLIU – Cand va putea fi vizitat mormantul Reginei Ana

foto libertatea

DOLIU Mormântul Reginei Ana de la Catedrala Ortodoxă Curtea de Argeș, necropola regală a României, va putea fi vizitat după ce se încheie perioada de mare doliu. 

DOLIU Necropola regală a României este la Mânăstirea Curtea de Argeș, locul în care sunt înmormântați în biserica episcopală regii Carol I, Ferdinand si reginele Elisabeta si Maria. Tot aici a fost înhumată sâmbătă, 13 august, și Regina Ana, care a murit pe 1 august în Elveția.

Cei care vor să meargă la mormânt trebuie să știe că acest lucru va fi posibil abia de weekendul viitor, când se încheie perioada de șapte zile de mare doliu. Abia atunci, cripta poate fi vizitată și poate deveni loc de pelerinaj.

Aici se găsesc, pe de o parte, mormintele Regelui Carol I (1881-1914) și al Reginei Elisabeta (1881-1916), între care se află o cutiuță pirogravată, cu osemintele micuței prințese Maria (1870-1874), iar de cealaltă parte se află mormintele Regelui Ferdinand (1914-1927) și al Reginei Maria (1914-1927).

În testamentul scris și iscălit cu propria sa mână la 14/25 februarie 1899, Carol I își exprima dorința ca trupul său să fie îngropat ”lângă biserica Curții de Argeș, reclădită de mine, și care poate deveni mormântul dinastiei române, însă, când capitala Regatului va cere ca cenușile mele să rămână în mijlocul iubiților mei bucureșteni, atunci înmormântarea la Curtea de Argeș va fi provizorie, până ce se va clădi un mausoleu pe o înălțime împrejurul orașului, unde se poate deschide un bulevard (mă gândesc la înălțimea înainte de biserica Cărămidari, unde se găsește astăzi un pavilion al Institutului Geografic Militar)” (Carol I, Ioan Scurtu).

sursa info

Comments