Dosarul Mineriadei: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Adrian Sarbu au ajuns la Parchetul Genera...

UPDATE 11:28 - La Parchet a ajuns si Adrian Sarbu.

Procurorii militari arata in rechizitoriul prin care 14 persoane au fost trimise in judecata in dosarul Mineriadei ca, in luna mai 1990, ,,inculpatul" Adrian Sarbu, consilier al lui Petre Roman, a gandit un atac terorist asupra manifestantilor din Piata Universitatii si a cerut ministrului Apararii sa-i puna la dispozitie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca in aer pe protestatari.

,,Era evident faptul ca demonstratiile din Piata iritau puterea politica instituita in decembrie 1989 si, in special, Partidul Frontul Salvarii Nationale, cu atat mai mult cu cat, in perioada respectiva, toate partidele se aflau in plina campanie electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale a caror data fusese stabilita la 20 mai 1990. Inculpatul Adrian Sarbu, consilier al inculpatului Petre Roman a fost in stare sa gandeasca atacuri teroriste asupra manifestantilor din Piata Universitatii, solicitand ministrului Apararii sa-i puna la dispozitie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca in aer pe protestatari", se arata in rechizitoriul dosarului Mineriadei.

Procurorii mai arata ca Adrian Sarbu a participat la organizarea atacului asupra populatiei civile din Bucuresti, facilitand transportul la Bucuresti al unor grupuri de muncitori din Galati si ocupandu-se, alaturi de Ionescu Cazemir Benedict si Dumitru Nicolae, din ordinul inculpatului Roman Petre, de cazarea si hranirea minerilor.

,,Caracterul politic al actiunilor inculpatului rezulta din faptul ca, asa cum afirma martorul (...), acesta a fost cel care a redactat un comunicat transmis la postul de televiziune ca fiind din partea Guvernului, iar in comunicat se preciza, in esenta, ca ceea ce se intampla in ziua de 13 iunie 1990 este rezultatul actiunilor unei miscari legionare. Aceasta in conditiile in care, potrivit martorului (...), informarile facute de catre Serviciul Roman de Informatii si de Directia de Informatii a Armatei, informari care reflectau starea de fapt reala si care erau transmise presedintelui si prim-ministrului, erau gestionate de inculpatul Sarbu Adrian, acesta cunoscand continutul lor si fiind la fel de bine informat ca si presedintele si primul-ministru", se mai arata in rechizitoriu. Procurorii vorbesc in acelasi rechizitoriu despre o initiativa personala a lui Sarbu inainte de evacuarea Pietei Universitatii.

,,In luna mai 1990, inainte de se decide evacuarea Pietei Universitatii, inculpatul Sarbu Adrian a avut chiar o initiativa personala pentru o actiune mult mai radicala decat evacuarea fortata a manifestantilor din Piata Universitatii. Astfel, acesta i-a cerut ministrului Apararii Nationale sa-i puna la dispozitie o cantitate de trotil cu care sa realizeze un autoturism capcana pe care sa-l detoneze in mijlocul manifestantilor", se mai arata in documentul procurorilor.

UPDATE 10:32 - Virgil Magureanu a ajuns si el la Parchet.

UPDATE ora 09:42 - A ajuns la Parchetul General si Gelu Voican Voiculescu. Pe 16 martie, Klaus Iohannis i-a trimis ministrului Justitiei Alina Gorghiu cererea de urmarire penala a lui Gelu-Voican Voiculescu, in calitate de fost viceprim-ministru in perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii.

UPDATE ora 8:00 - Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General.

La Parchetul General mai sunt asteptati general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sarbu si Miron Cozma.

Potrivit surselor, fostul presedinte Ion Iliescu va fi audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului General, avand 94 de ani.

Iohannis a aprobat urmarirea penala a lui Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu

Pe 16 aprilie, presedintele Klaus Iohannis si-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.

Procurorii trebuie sa refaca ancheta in acest dosar, dupa ce probele stranse de anchetatori au fost anulate in instanta.

Initial, in iunie 2017, fostul presedinte Ion Iliescu a fost trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii, alaturi de fostul premier Petre Roman si fostul director SRI Virgil Magureanu, insa in decembrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecatorii au decis atunci anularea tuturor probelor stranse de procurori, fiind constatata nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis in judecata, alaturi de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sarbu si Miron Cozma.

Procurorii militari sustineau ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.

In acest atac ar fi fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Cum a reusit Petre Roman sa devina premier. Portretul unui politician controversat

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a patru persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.

Fostul presedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari ca el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.

Prima reactie a ministrului Justitiei dupa reactivarea dosarului Mineriadei: ,,Este vorba de infractiuni contra umanitatii"

Comments