Dosarul Mineriadei. Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Virgil Magureanu, la Parchetul General. I...


Petre Roman, Gelul Voican Voiculescu si Virgil Magureanu au fost citati pentru a se prezenta joi, 25 aprilie, la ora 8.30, la sediul Parchetului General, unde procurorii le vor aduce la cunostinta celor trei acuzatiile din Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu ar putea fi audiat la domiciliu, au declarat pentru Libertatea surse apropiate anchetei.


UPDATE 25 aprilie ora 10.28: Fostul director SRI Virgil Magureanu s-a prezentat la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat in Dosarul Mineriadei.



La Parchet se afla si fostul premier Petre Roman si fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.


UPDATE 25 aprilie, ora 09.50: Fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu a sosit joi la Parchetul General, pentru a fi audiat in Dosarul Mineriadei. La fel ca Petre Roman, Gelul Voican Voiculescu nu a facut declaratii de presa la sosirea la Parchetul General, potrivit News.ro.



UPDATE 25 aprilie, ora 08.25: Petre Roman a ajuns joi dimineata la Parchetul General, pentru a fi audiat in Dosarul Mineriadei.








O& figurina din carton& cu bustul lui Ion& Iliescu, imbracat in uniforma de detinut si cu mainile in catuse, era asezata azi dimineata la intrarea in cladirea Parchetului.



***


Stirea initiala: In privinta lui Ion Iliescu, procurorii discuta cu avocatii asupra modalitatii de audiere: ori se vor deplasa procurorii la acasa la fostul presedinte, vineri, 26 aprilie, ori va fi citat la Parchet saptamana viitoare.


Presedintele Klaus Iohannis a transmis marti, 16 aprilie, ministrului justitiei, Alina Gorghiu, cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, premier in perioada decembrie 1989-septembrie 1991, si a lui Gelu Voican Voiculescu, vicepremier in perioada decembrie 1989-iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, a transmis Administratia Prezidentiala. Este vorba despre Dosarul Mineriadei din iunie 1990, cand presedinte era Ion Iliescu.


Decizia sefului statului a venit dupa solicitarea procurorului general al Romaniei, Alex Florenta, si ,,ii vizeaza pe domnul Roman Petre, in calitate de fost prim-ministru al Guvernului Romaniei, si pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, in calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului Romaniei".


Numele fostului presedinte Ion Iliescu, care conducea Romania in iunie 1990, nu a fost mentionat in cererea semnata de Klaus Iohannis. Iliescu a fost acuzat de procurorii militari ca a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii in 1990.


Procurorul general Alex Florenta ii ceruse lui Klaus Iohannis aviz si pentru inceperea urmaririi penale a lui Ion Iliescu, a relatat Agerpres la inceputul acestei luni.


Dosarul Mineriadei 1990, tergiversat in instante


Nici la 34 de ani dupa ce minerii chemati la Bucuresti i-au batut pe manifestantii care protestau pasnic in Piata Universitatii in iunie 1990, impotriva regimului Iliescu, justitia nu i-a condamnat pe cei vinovati.


Fortele de ordine, sustinute de mineri, au intervenit in forta impotriva& manifestantilor din Piata Universitatii si a oamenilor care se aflau intamplator in acea zona, iar evenimentele au ramas in istorie drept cea mai sangeroasa si mai brutala interventie a minerilor condusi atunci de Miron Cozma.








In perioada 13-15 iunie 1990, cel putin patru persoane au fost ucise de mineri si peste 1.000 au fost ranite, potrivit datelor oficiale.


Dupa o tergiversare de 27 de ani, Dosarul Mineriadei a fost trimis in instanta abia in 2017, in urma unei cereri exprese a CEDO, care a obligat statul roman sa redeschida ancheta.


Initial, au fost trimisi in judecata, printre altii, Ion Iliescu (94 de ani), fostul premier Petre Roman (77 de ani), fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu (83 de ani), fostul director al SRI, Virgil Magureanu (82 de ani) si Miron Cozma (69 de ani), dar Curtea Suprema a decis in decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar si refacerea de la zero a anchetei.


Comments