Dosarul ,,Savantii inchisorilor". Mihai Stoica, fostul manager al echipei Steaua Bucuresti, audiar l...

Mihai Stoica nu a vrut să dea declaraţii în faţa presei.

Potrivit unor surse judiciare, Stoica urmează să fie audiat ca martor în dosarul privind lucrările scrise de deţinuţi, arată Agerpres.

Mihai Stoica a părăsit Penitenciarul Jilava pe 15 februarie 2016, după ce a executat doar un an şi zece luini din pedeaspa de 3 ani şi 6 luni de închisoare primită în dosarul „Transferurilor”.

La baza deciziei de eliberare au stat şi cele patru cărţi scris de Mihai Stoica în spatele gratiilor, dar şi de munca prestată în atelierul de tâmplăriei al penitenciarului.

Dosarul „Savanţii închisorilor”

Ancheta în acest caz a fost începută în ianuarie, după ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi pentru corupţie. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

„În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc condamnaţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu”, potrivit DNA.

Urmărire penală „in rem“

Ancheta în acest dosar este încă la început şi nu s-a început urmărirea penală faţă de vreo persoană. Deocamdată, procurorii fac cercetări in rem (faţă de fapte – n.r.), pentru favorizarea făptuitorului, ancheta vizând profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor, reprezentanţi ai editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care au propus eliberarea. 

„Pentru a profita de lacunele legii, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate“, susţin procurorii DNA.

Literatura de puşcărie are numai adepţi unul şi unul: Gigi Becali, Ioan Niculae, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, George Copos, Dinel Staicu, fraţii Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica etc.

Cei mai mulţi dintre „savanţii puşcăriilor“ cu pretenţii de erudiţi au ajuns la performanţe imposibil de atins de adevăratul mediu academic: zeci de cărţi scrise şi publicate în doar câteva zile. 

Comments