Dragos Dobrescu, declaratii contradictorii in denunturi. MIZA retrocedarilor din Sectorul 2

Dragos Dobrescu, declaratii contradictorii in denunturi. MIZA retrocedarilor din Sectorul 2

Dragos Dobrescu, declaratii contradictorii in denunturi. MIZA retrocedarilor din Sectorul 2

Miliardarul fara chip reintra in scena. Dragos Dobrescu a facut denunturi pe banda mai multi ani pentru a-si acoperi tunurile imobiliare. Intr-o serie de denunturi si declaratii obtinute in exclusivitate de Realitatea PLUS, date la cateva luni distanta, Dragos Dobrescu a recunoscut ca era detinatorul unor drepturi litigioase asupra unor suprafete de teren situate pe raza Sectorului 2. Dar de la o declaratie la alta, afaceristul ba se incurca in ceea ce spune, ba uita detalii pe care le aminteste ulterior sau chiar in unele momente, declaratiile au fost contradictorii.

Intr-un denunt, Dobrescu a recunoscut ca deoarece a intampinat probleme la finalizarea dosarului de retrocedare, a convenit cu afaceristul Cristian Borcea sa ii cedeze 50% din aceste drepturi in schimbul citez ,,urgentarii si rezolvarii dosarului de retrocedare". In acelasi denunt, Dobrescu a spus ca stia ca Borcea se afla in relatii apropiate cu primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu. Apoi fostul actionar de la Dinamo a promis ca va rezolva dosarul de retrocedare cu ajutorul lui Ontanu.

Pentru solutionarea pozitiva a dosarului, Dobrescu i-a dat lui Borcea un imprumut de 1,5 milioane de euro, bani care nu au mai fost niciodata restituiti, dar au fost apoi socotiti in afacerile incheiate de cei doi.

Inculpata in dosar a fost si Loredana Radu, nepoata fostului vicepremier Gabriel Oprea, pe care Dobrescu a declarat ca nu o cunoaste, ba mai mult ar fi vazut-o prima data in mass-media, in momentul retinerii sale. Loredana Radu, avocata la acea vreme in cadrul Baroului Bucuresti, a fost acuzata de complicitate la luare de mita si spalare de bani. Loredana Radu este avocata care l-a reprezentat si pe fostul premier Victor Ponta in dosarul Rovinari-Turceni.

Intr-un alt denunt, obtinut in exclusivitate de Realitatea PLUS, Dobrescu recunoaste ca a actionat prin interpusi. Astfel, prin intermediul lui Jean Marian Capatana a cumparat drepturile litigioase ale unui teren in suprafata de 66 de hectare din Sectorul 2, fosta comuna Colentina. Apoi a prezentat terenurile pentru care voia sa solicite retrocedarea, o suprafata de 9,6 hectare, tot in Sectorul 2. Deoarece o lunga perioada de timp de cand a depus dosarul la primarie nu a primit niciun raspuns, Dobrescu a apelat la Cristi Borcea pentru a-l ajuta sa-l convinga pe Neculai Ontanu sa aprobe retrocedarea.

Insa, acea suprafata de 66 de hectare are o poveste lunga. Tot Dobrescu spune, intr-un alt denunt de la inceputul anului 2016, cum ,,undeva prin 2005, am intrat in contact cu Nicorici Doru, acesta avand inca din anul 2003 drepturile succesorale ale numitului Ionescu Ioan Tudor, persoana care revendica dreptul de proprietate al unui teren in suprafata de 66 de hectare, in Sectorul 2, Bucuresti.

La inceputul anului 2006, fiind interesat de dobandirea unui teren de aproximativ 9 hectare, in sectorul 2 Bucuresti, prin intermediul numitului Capatana Jean-Marian, am cumparat drepturile litigioase mai sus aratate. Doresc sa arat faptul ca in cadrul acestor tranzactii, proceduri, eu am avut mai multi mandatari (colaboratori) cu care am lucrat efectiv si care-mi reprezentau interesele in anumite conditii. In acest sens ii nominalizez pe Capatana Marian-Jean, Sandu Marius Nicolae, Schwartzenberg Fabian.

Dupa achizitia drepturilor litigioase de la Nicorici Doru, am inceput sa pregatesc un dosar pentru initierea procedurilor de retrocedare a unei suprafete de teren si am gasit mai multe suprafete libere de teren in Sectorul 2. Am facut expertizele cadastrale si la final, a reiesit o suprafata de 9,6 hectare de teren liber de constructii pentru care doream sa solicit retrocedarea. (...) Mai bine spus, mostenitorul Ionescu Ioan Tudor avea cereri de retrocedare depuse la Primaria Sectorului 2, inca din 1990, pentru o suprafata mult mai mare, de circa 200 de hectare, si, daca nu ma insel, ii mai fusesera retrocedate cateva suprafete de teren. Astfel, de la momentul in care am achizitionat drepturile litigioase m-am subrogat in drepturile litigioase si am completat documentatia in numele lui Ionescu Ioan Tudor, pentru care a fost solicitata retrocedarea a 9,6 hectare", a explicat Dobrescu.

Interventia salvatoare a venit de la fostul actionar de la Dinamo, care in schimbul a jumatate din terenuri, a urgentat retrocedarea cu sprijinul lui Ontanu. Pentru cota de 50%, Borcea a trecut-o pe sora lui, cu care a fost semnat in 2007 contractul de vanzare-cumparare.

,,Ulterior Borcea mi-a indicat, conform intelegerii incheiate prin sora acestuia, numele persoanelor carora urmeaza sa transfer terenurile ce ii apartineau de drept in baza promisiunii de vanzare cumparare. (...) Tot la indicatia lui Cristian Borcea, prin acelasi mandatar si in baza aceleiasi promisiuni, am vandut suprafata de 500 mp situati pe str. Barbu Vacarescu catre Radu Aurel si suprafata de 1.000 mp situat tot pe str. Barbu Vacarescu catre Loredana Radu. Ulterior am aflat ca cele doua terenuri situate pe str. Barbu Vacarescu, respectiv cel de 500 mp vandut lui Radu Aurel si cel de 1.000 mp vandut lui Radu Loredana, ar fi facut obiectul unei obligatii catre anturajul primarului Sectorului 2 Neculai Ontanu, obligatie pe care Borcea Cristian si-ar fi asumat-o pentru urgentarea procedurii de retrocedare", a mai scris Dobrescu intr-un alt denunt de la inceputul anului 2016.

Doua luni mai tarziu, afaceristul a dat o alta declaratie, de data aceasta si mai clara, care il incrimineaza pe Borcea, cel cu care in trecut facuse afaceri si caruia ii ceruse ajutorul. Facand referire la imprumutul de 1,5 milioane de euro pe care i l-a dat lui Borcea, Dobrescu a precizat ca la momentul in care a purtat discutii referitoare la suma, ,,acesta a precizat ca banii ii sunt necesari pentru rezolvarea dosarului de retrocedare. Eu mi-am dat seama ca urma sa mituiasca functionarii implicati in solutionarea cererii de retrocedare si banuiam si la cine urmau sa ajunga, avand in vedere relatiile lui Cristi cu Ontanu Neculai," a declarat afaceristul.

Si in aceasta declaratie, Dragos Dobrescu a precizat ca nu o cunoaste pe Loredana Radu, cea despre care a spus ca era o apropiata a edilului de la Sectorul 2.

Desi a sustinut ca nu a vazut-o niciodata pe Loredana Radu, mai jos, in denunt, Dobrescu isi exprima punctul de vedere spunand ca ,,terenul transferat in proprietatea Loredanei Radu avea o valoare redusa motivat de faptul ca nu putea fi urbanizat fiind in zona de protectie a lacului. Cu toate acestea, pe acel teren a fost edificata o structura de rezistenta de P+5. Cu certitudine afirm ca pentru cele doua tranzactii Radu Loredana si Radu Aurel nu au platit vreun ban", a mai scris afaceristul. Astfel, Dragos Dobrescu, desi nu o cunostea pe avocata, din denunt reiese ca avea informatii despre aceasta.

Edilul Sectorului 2 a fost retinut de procurorii DNA in 2016, fiind acuzat de luare de mita. Neculai Ontanu a fost acuzat ca a luat mita un teren de 1.500 de metri patrati, in valoare de 4,2 milioane de euro.

Dupa ce titlul de proprietate a fost emis, Neculai Ontanu a primit o suprafata totala de teren de 1.500 mp, situata pe strada Barbu Vacarescu, ce a fost transferata catre avocata Loredana Radu si o alta persoana, interpusi indicati de Ontanu. Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mita pentru Neculai Ontanu ar fi fost revandut apoi lui Gabriel Oprea. Dupa vanzarea terenului catre Gabriel Oprea, Loredana Radu a obtinut de la Primaria Sectorului 2 o autorizatie de constructie pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a si fost ridicat.

Cel mai longeviv primar din Capitala a scapat, insa, de inchisoare, nu pentru ca judecatorii l-au gasit nevinovat, ci pentru ca faptele de coruptie de care a fost acuzat s-au prescris.

In cazul avocatei Loredana Radu, judecatorii au decis incetarea procesului pentru infractiunea de luare de mita si condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru spalare de bani.=

Desi l-a denuntat in mod explicit pe Cristian Borcea, cel cu care a convenit sa grabeasca rezolvarea dosarului de retrocedare pe langa Neculai Ontanu, cu care fostul actionar de la Dinamo era in relatii bune, Dragos Dobrescu n-a avut alta calitate in dosar, decat cea de denuntator.

Insa povestea e mult mai complexa de atat. Potrivit investigatii media.ro, imediat dupa Revolutie, Ioan Tudor Ionescu, cel despre care povesteste Dragos Dobrescu in denunt, revendica averea familiei. In vara lui 1992, este improprietarit de comuna Dobroiesti cu 9,8 hectare de teren in soseaua Colentina, la numarul 456A. Haosul legislativ din domeniul retrocedarilor abia incepea, iar cei care dadeau inapoi proprietatile nationalizate erau primarii de comune. Dupa un an, in 1993, batranul isi vinde cele 9,8 hectare primite inapoi in Colentina.

Si pentru ca Bucurestiul, in expansiunea sa, inghitise deja Colentina, omul merge la Prefectura Capitalei si cere despagubiri pentru terenul pe care uitase ca-l primise deja in 1992 si-l vanduse un an mai tarziu.

Prefectura directioneaza cererea la Primaria Capitalei, dar, pe traseu, dosarul se infunda cativa ani. Batranul intra intr-un slalom birocratic.

Ca sa-i zapaceasca pe functionari, Ionescu cere initial despagubiri in valoare de 4 miliarde de lei vechi pentru o constructie aflata la numarul 458 pe soseaua Colentina, dar si pentru terenul de 9,8 hectare din jurul ei. Adica fix ce primise noua ani mai devreme, mai scrie sursa citata.

Face apoi o serie de notificari in care isi aminteste fel de fel de detalii ale proprietatii la care spune ca avea dreptul si, dupa atata chin birocratic, in 30 iunie 2003 isi vinde drepturile litigioase catre o grupare celebra de rechini imobiliari si iese din schema.

Cu cinci zile inaintea tranzactiei, pe 25 iunie 2003, batranul isi amintise insa un detaliu esential: actele, spune el, ii dau dreptul la mult mai mult teren. Nu 9,8 hectare, asa cum pretinsese pana atunci, ci 66,45. De sapte ori mai mult.

Explicatia vine un an si jumatate mai tarziu, in iarna lui 2004, intre cele doua tururi ale alegerilor generale: o virgula pusa gresit l-a facut sa ceara 9,8 hectare in loc de 98, cat ar fi avut, chipurile, parintii lui in Colentina, potrivit investigatii media.ro.

Primii carora mostenitorul Ionescu le-a cedat drepturile au fost Doru Nicorici si Cristian Ilas, personaje care apar ca intermediari in mai multe afaceri imobiliare ale lui Dragos Dobrescu

Comments