,,Dreptul la reparare". Sau cum vrea Parlamentul European sa facem, din nou, economie

,,Dreptul la reparare". Sau cum vrea Parlamentul European sa facem, din nou, economie

,,Dreptul la reparare". Sau cum vrea Parlamentul European sa facem, din nou, economie

Potrivit comunicatului Parlamentului European, in perioada de garantie legala, vanzatorii vor trebui sa acorde prioritate reparatiilor atunci cand acestea sunt mai ieftine sau egale cu costul inlocuirii, cu exceptia cazului in care reparatia nu este posibila sau ar incomoda consumatorul. Eurodeputatii propun si extinderea perioadei de garantie legala cu un an dupa repararea unui produs.

Dupa expirarea garantiei, consumatorii vor avea dreptul de a cere repararea unor produse precum masinile de spalat, aspiratoarele, telefoanele mobile si bicicletele. Pentru ca reparatiile sa devina optiunea mai atractiva pentru consumatori, eurodeputatii propun ca producatorii sa imprumute clientilor dispozitive de inlocuire pe durata reparatiilor. Daca un produs nu poate fi reparat, ar putea fi oferit in schimb un produs reconditionat.

Stimulente pentru a alege repararea

Potrivit eurodeputatilor, consumatorii se simt descurajati sa ceara repararea unui produs din diverse cauze: costurile mari, accesul dificil la servicii de reparatie sau faptul ca produsul este proiectat intr-un mod care impiedica reparatiile. Potrivit pozitiei Parlamentului, reparatorii independenti, furnizorii de servicii de reconditionare si utilizatorii finali vor avea acces, la un cost rezonabil, la toate piesele de schimb, informatiile si instrumentele necesare pentru a face reparatii.

Platforme online vor ajuta consumatorii sa gaseasca serviciile locale de reparatii (inclusiv ,,cafenelele de reparatii", adica locurile unde diversi voluntari isi ofera serviciile de reparatie) si vanzatorii de bunuri reconditionate din zona. Pentru ca reparatiile sa devina mai atractive si mai accesibile, deputatii propun sa li se ofere consumatorilor bonuri si alte stimulente financiare prin fonduri nationale pentru reparatii.

Dupa ce Consiliul isi adopta pozitia de negociere pe 22 noiembrie, vor putea incepe discutiile cu Parlamentul. Prima reuniune va avea loc pe 7 decembrie.

Anual, in Uniunea Europeana se folosesc 30 de milioane de tone de resurse, se produc 261 de milioane de tone de emisii de CO2 echivalent si se genereaza 35 de milioane de tone de deseuri. Consumatorii care aleg sa inlocuiasca un bun in loc sa-l repare pierd aproximativ 12 miliarde de euro anual. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 77 % din cetatenii Uniunii Europene ar prefera sa repare un bun stricat decat sa cumpere unul nou.

Propunerea privind dreptul la reparare completeaza initiativele UE in materie de proiectare ecologica si de consolidare a rolului consumatorilor in vederea tranzitiei verzi.

Comments