Dupa amenintarile cu armele nucleare, Rusia da inapoi si spune ,,nyet" testelor nucleare / Care e co...

Rusia nu va testa o arma nucleara atata timp cat Statele Unite se abtin de la testare, a declarat luni responsabilul presedintelui Vladimir Putin pentru controlul armelor, dupa speculatii ca Kremlinul ar putea abandona moratoriul sau post-sovietic asupra testelor nucleare, relateaza Reuters.

Pe masura ce Statele Unite si aliatii sai europeni iau in considerare acordarea Ucrainei permisiunea de a lovi adanc pe teritoriului Rusiei cu rachete occidentale, s-a vorbit tot mai mult ca Rusia ar putea relua testele nucleare.

Poligonul de testare a armelor nucleare este ,,complet pregatit"

Ziarul de stat rus Rossiiskaia Gazeta a publicat saptamana trecuta un interviu cu Andrei Sinitin, seful poligonului rusesc de testare nucleara de la Novaia Zemlea, spunand ca acesta este pregatit pentru reluarea testelor la scara larga.

„Poligonul este pregatit pentru reluarea activitatilor de testare pe scara larga. Este complet pregatit (…) Personalul este pregatit. Daca vine ordinul, putem incepe testele in orice moment”, declarase saptamana trecuta contraamiralul Andrei Sinitin, seful poligonului din arhipelagul arctic, pentru oficiosul Rossiiskaia Gazeta.

Totodata, diferiti oficiali din Rusia au amenintat ca tara isi va modifica doctrina nucleara ca raspuns la actiunile Occidentului cu privire la conflictul din Ucraina.

Inclusiv ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a venit cu amenintari. El a spus ca decizia este ,,legata de cursul de escaladare al adversarilor nostri occidentali" in legatura cu ceea ce Rusia numeste operatiunea sa militara speciala in Ucraina.

Actuala doctrina, stabilita prin decret al presedinteliu Vladimir Putin, prevede ca Rusia poate utiliza arme nucleare ca raspuns la un atac nuclear sau in cazul unui atac conventional care ar reprezenta o amenintare existentiala pentru Rusia.

De altfel, Riabkov spunea in luna iunie ca& doctrina nucleara a Rusiei, care stabileste conditiile in care Moscova ar putea utiliza arma nucleara, este in curs de reevaluare.

Putin, cel care ia decizia pentru cea mai mare putere nucleara din lume, a legat orice reluare a testelor nucleare rusesti de miscarile similare a Statelor Unite si a spus ca nu are nevoie sa foloseasca astfel de arme pentru a castiga razboiul din Ucraina.

Serghei Riabkov spune ca Rusia nu va efectua teste nucleare cu o conditie

Acum, adjunctul ministrului de externe Serghei Riabkov, responsabil cu politica rusa de control a armelor, a declarat agentiilor de presa ruse ca ,,nimic nu s-a schimbat" cu privire la speculatia ca un test nuclear ar putea fi raspunsul Rusiei la loviturile cu rachete in adancimea Rusiei.

,,Asa cum a fost definit si formulat de presedintele Federatiei Ruse, putem efectua astfel de teste, dar nu le vom efectua daca Statele Unite se abtin de la astfel de pasi".&

Riabkov a spus ca pregatirile la poligonul rusesc de testare nucleara Novaia Zemlea pentru a-l face ,,pe deplin pregatit" au fost intreprinse ca raspuns la actiunile Statelor Unite, despre care a spus ca si-au imbunatatit propria infrastructura de testare.

Cum a deteriorat razboiul din Ucraina echilibrul instabil al subiectului nuclear

Rusia, Statele Unite si China au construit toate noi facilitati si au sapat noi tuneluri in locurile lor de testare nucleara in ultimii ani, a raportat CNN in 2023.

Rusia post-sovietica nu a efectuat un test nuclear. Uniunea Sovietica a testat ultima data in 1990, in Novaia Zemlea, – opt incarcaturi cu o putere de 70 de kilotone -, iar Statele Unite in 1992. Nicio tara, cu exceptia Coreei de Nord, nu a efectuat un test care implica o explozie nucleara in acest secol.

Riabkov a spus ca Moscova este alarmata de informatiile potrivit carora Statele Unite nu au planuri imediate de a retrage un sistem de rachete cu raza medie de actiune desfasurat in Filipine. Rusia, a spus el, ia in considerare reactia sa – inclusiv in sfera militara.

Razboiul din Ucraina, inceput de 2 ani si jumatate, a provocat cea mai grava confruntare intre Rusia si Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962 – care este considerat a fi momentul in care cele doua superputeri din Razboiul Rece s-au apropiat cel mai mult de un razboi nuclear intentionat.

Dupa criza din Cuba, presedinte american de atunci, John F. Kennedy, si liderul sovietic Nikita Hrusciov au explorat ideea interzicerii testelor nucleare.

CTBC, adoptat de Adunarea Generala a ONU la 10 septembrie 1996, a fost semnat de 185 de tari, inclusiv de Rusia, care l-a ratificat la 30 iunie 2000.

Noua tari nu au ratificat niciodata acest pact, intre care SUA, China, Iranul si Israelul, in timp ce India, Pakistanul, Coreea de Nord si Siria nici macar nu l-au semnat.

In 2023, presedintele rus Vladimir Putin a revocat oficial ratificarea de catre Rusia a Tratatului de interzicere completa a testelor nucleare (CTBT).&

Reluarea testelor ar duce la o noua era nucleara, in timp ce Rusia, Statele Unite si China se intrec pentru a-si moderniza armele nucleare.

Washingtonul considera Rusia si China drept cele mai mari amenintari de stat ale sale. Beijingul si Moscova, care si-au adancit parteneriatul in timpul razboiului din Ucraina, prezinta Statele Unite ca o superputere in declin care a semanat haos in intreaga lume.

Uniunea Sovietica a socat Occidentul testand prima sa bomba nucleara in 1949 in Kazahstan. SUA au deschis era nucleara in iulie 1945 testand o bomba nucleara de 20 de kilotone la Alamogordo, New Mexico, apoi au aruncat bombe atomice asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki o luna mai tarziu pentru a pune capat celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pentru multi oameni de stiinta si militanti, amploarea testarii bombelor nucleare in timpul Razboiului Rece a indicat nechibzuinta pragului nuclear, care ar putea in cele din urma sa distruga umanitatea si sa contamineze planeta timp de sute de mii de ani.

Comments