E al doilea cel mai bogat roman, dar ar putea primi pe gratis bunurile proprietate publica

E al doilea cel mai bogat roman, dar ar putea primi pe gratis bunurile proprietate publica

E al doilea cel mai bogat roman, dar ar putea primi pe gratis bunurile proprietate publica

Guvernul Ciuca discuta in sedinta de marti un proiect de hotarare pentru recunoasterea Fundatiei Tiriac ca fiind de utilitate publica, potrivit agendei publice a executivului. Fundatia a fost infiintata de miliardarul Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati romani, scrie G4media.

Care este motivul pentru care guvernul vrea sa acorde acest statut Fundatiei Tiriac? Proiectul de hotarare arata ca "Odata cu atribuirea statutului de utilitate publica Fundatiei Tiriac se creeaza oportunitatea legala de dezvoltare a fundatiei in vederea promovarii importantei practicarii sportului in randul copiilor si tinerilor, pentru un corp si o minte sanatoasa, prin crearea conditiilor favorabile, in ceea ce priveste atat baza materiala, cat si schimbarea perceptiilor si mentalitatilor la nivelul intregii societati".

Daca ar primi aceasta facilitate, Fundatia Tiriac ar avea dreptul de a i se atribui in folosinta gratuita bunurile proprietate publica, potrivit Ordonantei 26/2000. E vorba de sedii sau proprietati ale statului pe care sa le poata folosi in desfasurarea activitatii.

Valoarea activului patrimonial al Fundatiei Tiriac pe fiecare dintre ultimii trei ani, este de 27.793.606 lei in anul 2019, de 28.272.986 lei in anul 2020 si de 28.420.446 lei in anul 2021, potrivit notei de fundamentare.

Context. Ion Tiriac a mai facut in trecut afaceri cu statul. Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, el a revenit in Romania si a primit in chirie o vila RAPPS in cartierul Primaverii. Ulterior, el s-a judecat pentru a cumpara vila.

In 2005, el a concesionat de la Romsilva si domeniul de vanatoare de la Balc, unde a organizat controversatele partide vanatoare soldate cu zeci de mistreti impuscati.

In 2021, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Ion Tiriac, care sustinea ca i-a fost incalcat dreptul la viata privata si de familie. Miliardarul acuza un jurnalist si publicatia Financiarul de defaimare pentru un articol scris in anul 2010, referitor la averile mai multor personalitati romane si datoriile acestora catre statul roman, printre care se numara si Tiriac.

In 2010, un jurnalist de la ziarul national Financiarul a publicat un articol intitulat ,,Cincisprezece multimilionari si datoriile lor de un sfert de miliard de lei catre stat - Reteta succesului in afaceri este garantata atunci cand afacerile sunt finantate din fonduri publice sau nu se platesc taxele ".

Articolul se referea la datoria fata de stat a celor 15 cei mai bogati oameni din Romania si includea fotografia lui Tiriac. Potrivit articolului, doar doua persoane enumerate datorau mai mult decat Ion Tiriac.

Comments