e-Factura si e-TVA scot contabilii in strada. Protest "Fara haos in legislatia fiscala", luni, in Pi...

"Suntem la un punct de cotitura pentru viitorul economic al Romaniei. Abuzurile legislative si masurile fiscale opresive afecteaza profund fiecare antreprenor, economist, contabil si contribuabil din aceasta tara. In ultimele luni, am fost martorii unei avalanse de modificari legislative, care apar in medie la fiecare doua zile lucratoare. Este imposibil sa cerem celor care isi platesc taxele si impozitele sa-si adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic. Aceasta instabilitate nu face decat sa sufoce dezvoltarea si inovatia, afectand negativ economia nationala. De la infiintare, fiecare companie este tratata ca un potential evazionist, iar aceasta presiune este amplificata de peste 60 de institutii cu atributii de control, fara a oferi insa indrumare si consiliere adecvata", se arata intr-un comunicat al Patronatului Antreprenorilor Contabili din Romania.

Potrivit sursei citate, protestul intitulat "Fara haos in legislatia fiscala" va incepe la 8:30 in Piata Victoriei. Ulterior, de la 9:30 se va pleca in mars spre sediul Ministerului de Finante din Piata Constitutiei, unde va avea loc o adunare publica de protest intre orele 10:45 si 13:30.

Reprezentantii patronatului solicita predictibilitate legislativa prin stabilirea unui calendar clar al modificarilor fiscale, cu o perioada de minimum sase luni inainte de implementare.

"Protestul \"Fara haos in legislatia fiscala\" vizeaza nu doar problematica recenta a e-TVA si e-Factura, ci si alte numeroase abuzuri fiscale si legislative. Ignorarea instrumentelor democratice si a transparentei decizionale, adoptarea ordonantelor de urgenta fara consultare publica si fara implicarea specialistilor sunt doar cateva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, incalcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achizitii ale persoanelor fizice si delegarea competentelor ANAF catre contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie sa inceteze. Un alt punct crucial este cerinta de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fara a oferi deduceri fiscale. Aceste masuri sunt abuzive si costisitoare pentru companii. Mai mult, exista suspiciuni rezonabile ca actul normativ referitor la e-TVA are ca scop intarzierea rambursarilor de TVA, impovarand astfel mediul privat cu finantarea bugetului public fara o reforma adevarata a cheltuielilor publice", se arata in comunicatul citat.

Guvernul va aproba, astazi, ordonanta de urgenta pentru optimizarea functionarii Sistemului RO e-Transport

In acest context, contabilii solicita predictibilitate legislativa prin stabilirea unui calendar clar al modificarilor fiscale, cu o perioada de minimum sase luni inainte de implementare.

"Cerem respectarea dialogului social si a transparentei decizionale, implicarea reala a mediului de afaceri si a specialistilor in procesul de elaborare a politicilor fiscale. Este imperativa simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaratiilor redundante si a cerintelor birocratice inutile. Protestul \"Fara haos in legislatia fiscala\" este despre esecul continuu al statului roman in relatia cu contribuabilul", sustine patronatul.

Mai mult, Asociatia Patronala a Medicilor de Familie (APMA) si-a exprimat sprijinul neconditionat pentru acest protest, subliniind importanta unui sistem fiscal transparent si stabil nu doar pentru mediul de afaceri, ci si pentru sistemul de sanatate si pentru intreaga societate. Astfel, APMA considera ca o fiscalitate echitabila si predictibila este esentiala pentru functionarea optima a tuturor sectoarelor economice si sociale, si se alatura in mod activ demersurilor de schimbare propuse de protestatari.

ANAF a adus modificari sistemului e-Factura. Ce se schimba pentru firme?

"Acesta este contextul care ne transforma in supravietuitori, nu in invingatori. Ne chinuim, zi de zi, sa ne salvam afacerile, sa ne salvam bugetele personale, sa mentinem locurile de munca si sa nu calcam pe \"becul\" pe care dumneavoastra, legiuitorii, il tineti aprins ziua si stins noaptea. Sa mai vorbim de indrazneala de a visa la dezvoltare, pe persoana juridica sau fizica? Nici vorba! Este clar ca lucrurile nu mai pot continua cu obiceiurile de la mijlocul anilor \"50. Dictatura, de orice fel, fie fiscala, politica sau sociala, ne va aduce, inevitabil, in punctul in care chiar viata devine imposibil de tolerat. Daca vrem sa construim, daca dorim sa progresam pentru ca ne trebuie, nu pentru ca asa ne cer altii, acum este momentul sa implementam o politica de dezvoltare adevarata", a declarat Valentina Saygo, expert contabil, consultant fiscal, citata in comunicat.

Comments