Economistul de la BNR Eugen Radulescu arata un mare adevar

Economistul de la BNR Eugen Radulescu arata un mare adevar

Consilierul guvernatorului BNR, economistul Eugen Radulescu, a atras atentia asupra ,,derapajelor fiscale din anii electorali", din cauza carora se ajunge la cresterea deficitului. El spune ca ,,asa ceva nu se intampla nicaieri in lumea civilizata". De anul viitor romanii vor trebui sa plateasca pentru deciziile luate de politicieni in anul 2024, in context electoral, subliniaza Radulescu.

,,De fiecare data, in prag de alegeri, deficitul bugetar al Romaniei creste. Creste, si creste mult. Nu se intampla nicaieri in lume asa ceva, sau, ma rog, in lumea civilizata! Nicaieri nu intampini, in an electoral, o explozie a cheltuielilor bugetare. Se produc mici derapaje, se produc mici alunecari, dar nu derapaje de aceasta amploare, cum se intampla la noi de fiecare data. Si intrebarea pe care mi-am pus-o este: de ce? Pai cred ca raspunsul este: lipsa de cultura economica a electoratului, pana la urma, care nu realizeaza cat de serioasa este situatia la care putem ajunge ca urmare a derapajelor fiscale din anii electorali si aceasta situatie ii face pe politicieni sa fie foarte generosi", a declarat Eugen Radulescu la Digi 24.
Potrivit acestuia, societatea civila ,,ar trebui sa aiba o reactie mai prompta si mai puternica" in fata acestei realitati.
Ne va veni nota de plata
Eugen Radulescu arata ca din anul urmator deciziile luate in an electoral trebuie decontate.
,,Vine un moment in care orice facem trebuie platit. La anul va trebui sa platim, de la anul trebuie sa platim. Nu cred ca platesc ei, impozitele le platim noi. Probabil le platesc si ei, cate unii, dar au grija sa nu plateasca prea mult pentru ca exista suficiente reglementari - si deficitul bugetar la noi de asta e atat de mare, cat este, nu pentru ca avem o fiscalitate mica, ci pentru ca avem exceptii si nu stiu cum naiba exceptiile astea se duc exact acolo. (…) Din 2025 incepem sa platim. Intrebarea care se pune este .daca vom reusi sa o facem intr-o maniera onorabila? Ce inseamna o maniera onorabila? Sa avem o scadere de deficit care sa fie crezuta de piete fara sa bulverseze economia, asta este marea problema", a adaugat Eugen Radulescu.
Afirmatiile sale nu reprezinta pozitia BNR, ci opinia sa personala, a mentionat el.

The post Economistul de la BNR Eugen Radulescu arata un mare adevar appeared first on Cotidianul RO.

Comments