Educatia primeste un procent din PIB mai mic decat in 1995. Cati bani s-au alocat in ultimii 30 de a...


Bugetul pentru invatamant a crescut de-a lungul timpului odata cu Produsul Intern Brut (PIB), dar in procente a batut pasul pe loc,& conform datelor Institutului National de Statistica (INS), transmise la solicitarea Libertatea.


Daca in anul 1995, in timpul Guvernului Vacaroiu (PDSR),& procentul alocat era de 3,3% din PIB, in acest an, sistemul educational primeste 3,2% din PIB, conform datelor transmise de INS si Ministerul Educatiei.


Cum PIB-ul a crescut semnificativ fata de anii '90, si educatia a avut la dispozitie fonduri mai mari: 49,5 miliarde de lei in 2023 fata de 222 milioane de lei in 1995.


La solicitarea Libertatea, INS a transmis sumele totale alocate pentru invatamant si ponderea din PIB intre 1995 si 2021, ultimul an in care au fost agregate toate datele. Pentru 2022 si 2023, am folosit comunicarile oficiale ale Ministerului Educatiei.&


!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");Cat au alocat Guvernele Romaniei pentru EducatieInfogram

Cel mai mare procent - Guvernul Tariceanu II, cel mai mic - Guvernul Ponta II


Pe langa banii alocati ministerului de resort, sunt luati in calcul si banii dati prin bugetele locale sau ale altor ministere pentru educatie, prin care se asigura transportul elevilor, burse sau programe sociale, precum ,,masa calda", ,,lapte, corn si fructe" etc.


Datele arata ca cel mai mare procent alocat Educatiei, de 4,3% din PIB, a fost alocat in anul 2008 (Guvernul Tariceanu II), in vreme ce cel mai mic, de 2,8%, a fost alocat in anul 2013 (Guvernul Ponta II).


Din 2011, Educatia trebuia sa aiba 6%


In 2011, in timpul guvernarii PDL, a intrat in vigoare legea prin care Educatia ar trebui sa primeasca un procent de 6% din PIB, insa aceasta nu a fost aplicata niciodata.


Profesorii au declantat luni greva generala, fiind nemultumiti de nivelul salariilor. Acestia cer cresterea salariilor cu 60%, astfel incat salariul net al unui profesor debutant sa creasca de la 2.500 de lei la 4.000 de lei, iar un profesor cu vechime si grade sa primeasca 7.000 de lei net lunar.


In cazul in care statul ar aloca cei 6% din PIB pentru Educatie, conform legii, atunci bugetul ar trebui sa fie de 93 miliarde de lei, luand in calcul un Produs Intern Brut de 1.550 miliarde de lei pentru Romania.


Ce mai trebuie luat in calcul


Romania a realizat in anul 2005 o reforma monetara, taind patru zerouri din leul vechi. Sumele din perioada 1995-2005 sunt deja transformate de catre INS in lei noi.&
Inflatia este un factor care a avut un impact asupra sumelor alocate invatamantului.
De asemenea, de-a lungul timpului, Ministerul Educatiei a fost de mai multe ori contopit si apoi separat de Cercetare. In Cabinetul Ciuca, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii este separat.
In fine, bugetul Educatiei nu inseamna numai salarii pentru profesori, ci si construire sau renovare de scoli, gradinite si crese sau alte cheltuieli necesare, precum materialele didactice.

Cat au alocat guvernele Romaniei pentru Educatie


!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");

Sursa: Institutul National de Statistica, Ministerul Educatiei. Pentru anii 2022 si 2023 am folosit comunicarile Ministerului Educatiei. Estimarea de inflatie pentru anul 2023 este cea a BNR.


Comments