Efecte la nivel global. Preturile scad considerabil, mai mult decat in timpul pandemiei COVID-19

Efecte la nivel global. Preturile scad considerabil, mai mult decat in timpul pandemiei COVID-19

Efecte la nivel global. Preturile scad considerabil, mai mult decat in timpul pandemiei COVID-19

Recorduri de preturi negative

In iunie 2024, Franta a raportat 235 de ore cu preturi negative pentru electricitate, reprezentand 5% din totalul orelor de productie, ceea ce depaseste recordul anterior de 147 de ore stabilit in 2023, conform retelei de inalta tensiune din Franta (RTE). In sudul Australiei, preturile negative au ajuns la 20% din timp in 2023, conform Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

Scaderea preturilor este rezultatul unei oferte excesive de energie regenerabila, in special in perioadele de cerere scazuta. Pe piata ,,spot", unde electricitatea se tranzactioneaza de pe o zi pe alta, preturile au scazut la minus 87 de euro/MWh in 2024. In Elvetia, preturile au scazut pana la minus 400 de euro/MWh pe 14 iulie. Aceste scaderi sunt frecvente in timpul verii, cand productia de energie solara este maxima.

Aceasta tendinta a fost accentuata de scaderea neasteptata a cererii in Europa dupa pandemia COVID-19 si razboiul din Ucraina. Rebecca Aron, directoare de piata la Valorem, un important producator de energie regenerabila din Franta, explica faptul ca preturile negative influenteaza factura finala, dar efectele sunt adesea mascate de fluctuatiile preturilor.

Impactul asupra sistemului energetic

Preturile negative reflecta un dezechilibru in sistemul energetic, deoarece electricitatea este dificil de stocat comparativ cu alte surse de energie precum gazele sau petrolul. Cand apar preturi negative, operatorii de centrale solare sau eoliene sunt adesea nevoiti sa opreasca echipamentele. De exemplu, oprirea unui parc solar necesita aproximativ un minut, in timp ce o turbina eoliana poate fi oprita in doua pana la trei minute. Totusi, nu toti producatorii sunt dispusi sau stimulati sa faca acest lucru.

Mathieu Pierzo, director pe piata de electricitate la RTE, mentioneaza ca unele facilitati regenerabile nu sunt motivate sa se opreasca din cauza contractelor de productie care le garanteaza un pret fix sau compensatii de stat. In contrast, centralele pe baza de combustibili fosili sau nucleari pot ajusta productia, dar intampina si ele limitari tehnice si financiare.

Mattias Vandenbulcke de la France Renouvelables considera ca accelerarea fenomenului de preturi negative este ,,extrem de problematica" pentru sectorul energiei regenerabile. El subliniaza ca acest fenomen poate duce la critici nefondate privind eficienta energiilor regenerabile.

In fata acestei situatii, IEA a subliniat ca este necesara o flexibilizare mai mare a ofertelor si cererilor. Facilitatile de stocare a electricitatii trebuie sa fie extinse si optimizeaza, iar stimulentele financiare pentru deplasarea consumului de energie in orele de varf trebuie intensificate. Aceste masuri sunt esentiale pentru a asigura un echilibru intre oferta si cerere si pentru a maximiza eficienta sistemului energetic global.

Comments