Efectele masurilor luate de Guvernul Ciolacu: romanii castiga, in medie, peste 1.000 euro pe luna

Efectele masurilor luate de Guvernul Ciolacu: romanii castiga, in medie, peste 1.000 euro pe luna

Efectele masurilor luate de Guvernul Ciolacu: romanii castiga, in medie, peste 1.000 euro pe luna

Potrivit Institutului National de Statistica arata (INS), majorarea castigului salarial mediu net s-a datorat cresterilor de productie ori incasarilor mai mari. Astfel, in luna martie romanii au castigat, in medie, cu 309 lei mai mult fata de luna precedenta si cu 13,9% mai mult fata de anul trecut, ajungand la un salariu mediu net de 5.185 lei.

In luna iunie, momentul in care Marcel Ciolacu a preluat functia de premier, salariul mediu net era de 4.600 lei. In privinta salariului mediu brut, acesta a depasit, in martie, suma de 8.500 lei.

Datele INS arata o crestere constanta a veniturilor in Romania, atingand pragul de 1.000 de euro pe luna la finalul anului 2023. Aceste cresteri constante reflecta eforturile de reforma si dezvoltare economica ale tarii. De asemenea, tendinta ascendenta este rezultatul investitiilor in diverse sectoare ale economiei, precum si al politicilor salariale echilibrate si predictibile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

"Asa cum spuneam la inceputul anului, salariul mediu net de peste 1000 euro va deveni normalitate in 2024. Iata ca cifrele de la Institutul National de Statistica ne confirma acest lucru:

Salariul mediu net a depasit 1000 euro/luna, ajungand la 1043 euro in valoare nominala. Este acum momentul ca nivelul median al salariilor angajatilor romani sa se ridice si el iar mijlocul scalei salariale sa fie cat mai apropiat de media generala pe tara! Toata lumea a inteles ca, daca dorim dezvoltare, avem nevoie de forta de munca bine calificata si bine platita!", a transmis fostul ministru al Finantelor, Adrian Caciu, pe Facebook.

Majorarea salariului mediu, semnalul cresterii economice

Cresterea salariului mediu are impact in mai multe domenii ale societatii romanesti. In primul rand, aduce beneficii directe pentru romani, imbunatatind nivelul lor de trai si oferindu-le oportunitati mai mari de cheltuire si economisire. Acest lucru poate contribui la reducerea saraciei si inegalitatilor sociale, consolidand coeziunea si solidaritatea in societate.

Pe de alta parte, cresterea salariului mediu poate stimula consumul intern, avand un efect pozitiv asupra economiei in ansamblu. Mai multi bani in buzunarul oamenilor inseamna o cerere mai mare pentru bunuri si servicii, ceea ce poate sustine cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Nivelul salarial in Romania inregistreaza inca unele disparitati intre sectoare de activitate sau regiuni, iar unele categorii de angajati pot sa nu beneficieze in mod egal de pe urma cresterii salariului mediu. Pentru a reduce aceste decalaje, un pas important pentru cresterea in continuare a veniturilor ar putea fi majorarea salariului minim de la 1 iulie cu 400 de lei, masura promisa de PSD. O treime din angajatii din tara noastra sunt platiti cu salariul minim pe economie. "Intentia clara a Guvernului este ca salariul minim sa creasca la 3700", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

O astfel de majorare ar putea creste nivelul de trai al romanilor, in special al celor cu salarii mici, dar ar fi si un pas important spre implementarea salariului minim european. In acest moment salariul minim pe economie este doar 40% din salariul mediu. O crestere cu 400 de lei, anuntata de Executiv pentru data de 1 iulie 2024 merge catre o echilibrare a decalajului dintre salariul minim si salariul mediu, astfel incat de la 1 ianuarie sa se poata aplica salariul minim european.

Comments