Efectele prabusirii Cascadei Bigar: Numar SEMNIFICATIV mai scazut de turisti fata de aceeasi perioad...

In ultimele doua luni, doar putin peste 9 mii de turisti au platit biletul de 5 lei pentru a vizita cascada, fata de aproape 16 mii, cati au venit in aceeasi perioada a anului trecut. In timp ce Romsilva a spus ca prabusirea stancilor s-a produs din cauze naturale, activistii de mediu sustin ca de vina sunt lucrarile pentru devierea apei catre o pastravarie din zona.

Cascada Bigar, una dintre cele mai frumoase din Europa, s-a prabusit pe data de 7 iunie. Regia Nationala a Padurilor sustine ca din cauza naturale, insa un ghid turistic a reclamat interventia omului in circuitul apei.

"Avem, din pacate, si o veste neplacuta. Cascada Bigar, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul National Cheile Nerei - Beusnita, s-a prabusit astazi din cauze naturale.

Travertinul si muschii care s-au acumulat in timp, au crescut in dimensiuni si greutate, iar astazi a cedat sub propria greutate.Colegii nostri sunt la fata locului, iar zilele urmatoare vom reveni cu mai multe amanunte si imagini", se arata in mesajul Romsilva.

Aflata in judetul Caras-Severin, cascada Bigar era unul dintre principalele obiective turistice din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, avand una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume.

Intr-un clasament al celor mai frumoase cascade din lume, realizat in 2013, The World Geography a clasat cascada Bigar pe primul loc.

Desi Romsilva a sustinut ca aceasta cascada s-a prabusit din cauze naturale, ghidul turistic Mircea Jumanca si, totodata, activist pentru protectia mediului a mentionat la vremea respectiva, pentru Deutsche Welle, ca motivul este interventia omului in circuitul apei.

"Motivul este interventia omului in circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca si activist pentru protectia mediului. "Travertinul, roca din care este formata acea cascada, este un calcar care se depune constant odata cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviata pentru o pastravarie, astfel ca roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural", preciza Jumanca, care a adaugat ca a observat fisuri in corpul cascadei in ultimii doi ani.

Comments