Ei sunt cei 4 autori ai masacrului de la Moscova. Fac parte din organizatia terorista Stat Islamic

Ei sunt cei 4 autori ai masacrului de la Moscova. Fac parte din organizatia terorista Stat Islamic

Ei sunt cei 4 autori ai masacrului de la Moscova. Fac parte din organizatia terorista Stat Islamic

Gruparea Stat Islamic a difuzat sambata o fotografie a ceea ce a declarat ca sunt cei patru atacatori care se afla in spatele atacului armat in care au murit, vineri, cel putin 133 de persoane intr-o sala de concerte din apropierea Moscovei, relateaza Reuters.

"Atacul are loc in contextul unui razboi furibund intre Statul Islamic si tarile care lupta impotriva islamului", declara, pe Telegram, agentia de stiri Amaq a grupului militant.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar exista indicii ca Rusia urmareste de fapt sa faca o legatura cu Ucraina, in ciuda negarilor categorice din partea oficialilor ucraineni ca Kievul nu are nicio legatura cu acest atac.

Autoritatile ruse au declarat sambata ca au arestat 11 persoane, inclusiv patru suspecti in legatura cu atacul.

EXPERtII CRED CA E MANA STATULUI ISLAMIC

Revendicarea de catre Statul Islamic a responsabilitatii pentru masacrul de la concert pare a fi plauzibila si se potriveste cu un model de atacuri anterioare ale militantilor islamisti, au declarat sambata analisti de securitate.

Unul dintre cei mai importanti experti a declarat, totusi, ca este neobisnuit si surprinzator faptul ca atacatorii au gandit si executat un plan de evadare in loc sa isi continue ravagiile pana la momentul in care ei insisi sa fie impuscati.

Statul Islamic, cunoscut si sub numele de SI sau ISIS, a emis comunicate in care revendica responsabilitatea pentru atacul de vineri seara.

Rusia nu a spus cine crede ca se afla in spatele atacului in masa, dar a declarat - fara a furniza dovezi - ca autorii au avut contacte in Ucraina. Moscova a declarat ca atacatorii au fugit cu o masina si au fost capturati cateva ore mai tarziu in apropierea granitei cu Ucraina.

UN ELEMENT ATIPIC

Adam Dolnik, un expert ceh in securitate care a studiat atacurile islamiste din trecut din India, Kenya, Rusia si din alte parti, a declarat ca revendicarea Statului Islamic pare credibila, desi "acest lucru nu ii va impiedica pe rusi sa profite de acest lucru pentru agenda lor de politica externa fata de Ucraina si Occident". Dolnik a declarat intr-un interviu telefonic ca atacurile comise de atacatori inarmati au avut un modus operandi tipic in ultimii ani pentru SI si al-Qaida.

El a precizat ca Statul Islamic are un palmares de atacuri anterioare impotriva Rusiei, inclusiv atentatul cu bomba asupra unui zbor din statiunea egipteana Sharm el-Sheikh catre Sankt Petersburg, in 2015, si un atac din 2022 asupra ambasadei ruse din Kabul. La inceputul acestei luni, FSB a declarat ca a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de ISIS-K, o filiala a grupului.

"Daca punem cap la cap toate aceste lucruri, atunci cred ca este complet imaginabil ca acesta ar fi un atac al Stat Islamic", a spus el.

Singurul element neobisnuit a fost faptul ca autorii au reusit sa fuga, a spus Dolnik - spre deosebire de atacurile tipice ale militantilor islamisti, in care autorii intra pregatiti sa moara, asteptandu-se sa fie impuscati la final de fortele de securitate.

Executarea atacului si fuga autorilor a aratat un grad ridicat de planificare si coordonare, a spus Dolnik. "Daca au fost suficient de coordonati pentru a reusi sa fuga cu totii impreuna, deodata, asta pentru mine spune povestea unui atac foarte bine planificat si a unei coordonari puternice intre atacatorii individuali", a relevat expertul.

FIXAtIE PE RUSIA

Yassin Musharbash, jurnalist german si specialist in securitate, a declarat ca limbajul, continutul si canalele de comunicare care au fost folosite pentru revendicarea responsabilitatii arata ca este vorba cu siguranta de Statul Islamic. Intr-o postare pe X, el a spus ca acest lucru nu inseamna ca este adevarat din punct de vedere faptic ca grupul a comis atacul, dar ca acest lucru este plauzibil.

In trecut, se stie ca grupurile militante aveau obiceiul de a revendica atacuri comise de altii, daca acestea se potrivesc cu tintele lor preferate si cu obiectivele lor de propaganda.

Stat Islamic are o motivatie puternica pentru a lovi Rusia, care a intervenit impotriva sa in razboiul civil din Siria in 2015 cand rusii au fost de partea presedintelui Bashar al-Assad.

"ISIS-K a facut o fixatie asupra Rusiei in ultimii doi ani, criticandu-l frecvent pe Putin in propaganda sa", a declarat Colin Clarke de la Soufan Center, un grup de cercetare cu sediul la New York.

Michael Kugelman, de la Wilson Center, cu sediul la Washington, a declarat ca ISIS-K "vede Rusia ca fiind complice la activitati care ii oprima in mod regulat pe musulmani".

Peter Neumann, un alt specialist german in securitate, a declarat ca revendicarea responsabilitatii, modul de operare, presupusa implicare a unor barbati inarmati musulmani din fosta Asie Centrala sovietica si faptul ca Statele Unite au avertizat cu privire la un atac "extremist" iminent in Rusia, toate acestea atata spre Stat Islamic. "Concluzie: Nu a fost Putin, nu a fost Ucraina. A fost ISIS!", a postat el pe X.

CINE ESTE ISIS-K

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numit dupa un termen vechi pentru regiunea care includea parti din Iran, Turkmenistan si Afganistan, a aparut in estul Afganistanului la sfarsitul anului 2014 si si-a facut rapid o reputatie de brutalitate extrema.

Una dintre cele mai active filiale regionale ale gruparii militante Stat Islamic, ISIS-K si-a vazut numarul de membri in scadere dupa un varf de activitate in jurul anului 2018. Talibanii si fortele americane i-au provocat pierderi grele.

Dar Statele Unite considera grupul ca fiind o amenintare continua. Generalul Michael Kurilla, seful Comandamentului Central al SUA, a declarat in luna martie a anului trecut, in Congres, ca ISIS-K si-a dezvoltat rapid capacitatea de a desfasura "operatiuni externe" in Europa si Asia. El a prezis ca ISIS-K va fi capabil sa atace interesele americane si occidentale in afara Afganistanului "in doar sase luni si fara niciun avertisment sau aproape niciun avertisment".

Totusi, atacurile in interiorul SUA sunt mai putin probabile, a spus el.

Statele Unite au declarat ca abilitatea lor de a culege informatii despre gruparile extremiste din Afganistan, cum ar fi ISIS-K, a fost redusa de la retragerea trupelor americane din tara, in 2021. Armata americana poate vedea "contururile generale" ale unui atac iminent, dar nu are detaliile specifice pe care le avea anterior.

CE ATACURI A COMIS GRUPUL?

ISIS-K are un istoric de atacuri, inclusiv impotriva moscheilor, in interiorul si in afara Afganistanului.

La inceputul acestui an, SUA au interceptat comunicari care confirma ca grupul a comis doua atentate simultane in Iran, in urma carora au murit aproape 100 de persoane.

In septembrie 2022, militantii ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigas mortal cu bomba la ambasada Rusiei din Kabul.

Grupara a fost, de asemenea, responsabila pentru un atac asupra aeroportului international din Kabul in 2021, care a ucis 13 soldati americani si zeci de civili in timpul evacuarii haotice a SUA din tara.

Potrivit unui raport al ONU din ianuarie, eforturile talibanilor de a invinge gruparea au dus la o scadere a numarului de atacuri pe teritoriul Afganistanului. Cu toate acestea, atentatele cu bomba nu au incetat.

Joi, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigas cu bomba in fata unei banci din orasul afgan Kandahar, care a ucis cel putin trei persoane si a ranit 12, a anuntat politia locala.

Desi atacul comis vineri de ISIS-K in Rusia a fost o escaladare dramatica, expertii spun ca grupul s-a opus presedintelui rus Vladimir Putin in ultimii ani. Grupul numara printre membri si o serie de militanti din Asia Centrala care au propriile nemultumiri fata de Moscova.

SURSA

Comments