Ei vor lupta in prima linie! Care sunt barbatii romani chemati la oaste in caz de razboi

Ei vor lupta in prima linie! Care sunt barbatii romani chemati la oaste in caz de razboi

Ei vor lupta in prima linie! Care sunt barbatii romani chemati la oaste in caz de razboi

Pe langa trupele active, Romania trebuie sa dispuna concomitent de o rezerva militara care sa poata fi mobilizata rapid in caz de stare de asediu ori de razboi.

tara noastra are o rezerva de 55.000 de persoane.

Cine merge in prima linie?

Conform legii 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, ,,la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar".

Practic, in cazul unei mobilizari generale, persoanele cu aptitudini fizice si experienta militara sunt prioritare pentru serviciul in prima linie a conflictului. Aceasta include rezervistii operationali, care sunt primii chemati in actiune. Cu toate acestea, rezerva actuala a Romaniei este compusa in principal din persoane in varsta, cu putine exceptii de rezervisti bine pregatiti.

Avem nevoie de noi recruti

Pentru a asigura o rezerva militara eficienta, este crucial sa se atraga si sa se pregateasca noi recruti, cu un accent deosebit pe grupa de varsta 20-35 de ani, considerata cea mai apta pentru serviciul militar activ. Cu toate acestea, exista si alte categorii de rezervisti, precum cei intre 35-55 de ani, care pot fi mobilizati in functie de nevoile specifice ale armatei.

Stagiul militar obligatoriu

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca a vorbit, la un post TV, despre posibilitatea ca si in Romania, ca si in alte state europene, sa se reintroduca stagiul militar obligatoriu pe fondul amenintarilor tot mai mari din partea Rusiei si in contextul extinderii razboiului din Orientul Mijlociu.

,,In momentul de fata am vazut aceste discutii pentru ca sunt mai multe tari care au adus in discutie problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

La nivelul nostru este foarte greu de realizat un astfel de demers pentru ca pe de o parte discutam despre o armara profesionista care are toate mecanismele, tot ceea ce inseamna partea procedurala construita sau reconstruita pentru o armata profesionista.

Doar din punct de vedere tehnic, logistic va fi foarte complicat sa trecem la serviciul militar obligatoriu.

Ideea care s-a venit din partea MApN de a discuta despre serviciul militar voluntar cred ca este o idee foarte buna pentru ca nefiind intr-o situatie care sa genereze o decizie politica prin care sa se reintroduca serviciu militar obligatoriu acesti pasi inca se pot face", a declarat Nicolae Ciuca.

Comments