El este actorul care a devenit frate cu propriul tata. Povestea emotionanta a celebrului artist

El este actorul care a devenit frate cu propriul tata. Povestea emotionanta a celebrului artist

El este actorul care a devenit frate cu propriul tata. Povestea emotionanta a celebrului artist

Viata si cariera lui Cornel Coman

Nascut pe 14 iunie 1936 in Livezile, judetul Vrancea, Cornel Coman a crescut intr-o familie cu o situatie materiala buna, tatal sau fiind proprietarul unui magazin universal. Insa instaurarea regimului comunist a adus dificultati familiei, averea lor fiind confiscata sub acuzatia de chiaburism. Intr-o incercare de a proteja viitorul lui Cornel, acesta a fost infiat de bunicul sau, o miscare ce i-a schimbat statusul familial si l-a facut ,,frate" cu propriul sau tata.

Impins de pasiunea pentru teatru, Coman a absolvit Facultatea de Teatru si a inceput sa joace pe scena la Teatrul de Stat din Brasov, arata click.ro. In 1965, s-a transferat la Teatrul ,,Lucia Sturza Bulandra" din Bucuresti, unde si-a consolidat reputatia ca un actor de exceptie. A participat in peste 40 de productii de film si teatru, printre care ,,Mihai Viteazul" si ,,Drum in penumbra".

Ultimii ani din viata actorului

In viata personala, Cornel Coman a avut o relatie de dragoste care a depasit ecranul cu actrita Margareta Pogonat, si a fost casatorit cu avocata Letitia Maria Coman, cu care a avut un fiu. Viata lui Coman a fost insa scurtata de o boala necrutatoare, care l-a rapus la varsta de 44 de ani, pe 14 ianuarie 1980, in timp ce se afla pe scena, jucand intr-un spectacol.

Moartea lui Cornel Coman a lasat un gol imens in lumea teatrala si cinematografica romaneasca. Talentul sau, energia si dedicatia pentru arta sunt pomenite si astazi. Revista Teatru nota in 1981: ,,I s-a facut fulgerator rau, pe scena, intr-o dupa-amiaza nefasta de spectacol. S-a prabusit, cutremurat. Aflat de cateva saptamani sub supraveghere medicala, pentru stabilire de diagnostic, iesea din spital cu "bilet de voie", ca sa joace ultimele roluri ale vietii sale.

A murit atins de o boala agresiva, care l-a devorat galopant. Nu parea sa fi putut muri vreodata. Ne intampina intotdeauna calm, sau aparent calm, incordat pe dinauntru, concentrat, sensibil, viguros.

Construit dintr-o fibra trainica, de frasin alb, surazator si indatoritor, cu un bun-simt mostenit, miraculos, de-a dreptul din mosii si stramosii Vrancei, tara lui de nastere si de veghe".

Cornel Coman ramane o legenda a teatrului romanesc, un artist care a trait cu intensitate fiecare rol si a lasat in urma sa o amprenta indelibila pe inimile celor care l-au cunoscut si l-au admirat.

Comments