Elevii din clasa a IX-a vor primi cu intarziere manualele in viitorul an scolar. Ce solutie anunta S...

Cimpeanu a anuntat, in cadrul unei dezbateri la Parlament, organizata de cele doua comisii de invatamant, ca, potrivit calendarului de aprobari ale programelor scolare, licitatiile pentru manualele noi va fi lansata cel mai probabil in mai. Intrucat acestea dureaza cel putin sapte luni, ministrul a spus ca "nu are sens sa speram" ca elevii vor primi manualele inainte de decembrie.

"Cu planuri-cadru aprobate la final de ianuarie, cu programele aprobate la final de aprilie, cu licitatie demarata la inceputul mai - manualele, pe baza celor opt ani de experienta, ar fi gata in decembrie. (...) Nu a fost nicio licitatie cu durata mai mica de sapte luni. Anul trecut, spre exemplu, licitatia a fost lansata foarte corect, foarte bine in luna decembrie si manualele au ajuns in octombrie, deci 10 luni. Una este sa lansezi licitatia in luna decembrie si una este sa lansezi in luna mai. Nu are sens sa speram ca facand acelasi lucru, in acelasi fel - pentru ca legislatia achizitiilor publice nu s-a schimbat - sa ne asteptam la rezultate diferite.Deci, daca totul merge foarte bine, manualele vor fi gata in decembrie. Si asta nu e deloc bine", a declarat Cimpeanu.

Daca programa nu se modifica cu mai mult de un sfert, pot fi pastrate manualele din anul precedent."Avem o alta regula care ne spune ca, in cazul in care revizuirea programelor este sub 25%, manualele se pastreaza si este in sarcina profesorului de a adapta ceea ce preda la o programa revizuita", a mai precizat Cimpeanu.

Ministrul a mai precizat ca au fost trimise peste 4.000 de propuneri de modificare a variantelor de planuri-cadru puse in dezbatere publica, principalele puncte de interes vizand adaptabilitatea la piata muncii, egalitatea de sanse, dezvoltarea creativitatii si a culturii civice. "Din cele peste 4.000 de propuneri de modificare a variantelor de planuri-cadru puse in dezbatere in data de 5 ianuarie si aflate in dezbatere pana la finalul acestei luni, am retinut reluarea unor elemente rezultate in urma unor consultari foarte ample. Profilul absolventului ar trebuie sa se bazeze, sa aiba in centru increderea de sine, sa aiba in centru invatarea autonoma, sa aiba creativitatea, sa aiba spiritul antreprenorial si sa aiba capacitate de alegere si adaptare. Acestea sunt concluziile pe care am incercat sa le sintetizez in urma a tot ceea ce s-a discutat. Nevoile societale exprimate cel mai frecvent, cu care sunt intrutotul de acord, sunt egalitatea de sanse, alfabetizarea functionala, adaptabilitatea la piata muncii, creativitate si inovare, cultura civica si democratica. Sunt intrutotul de acord si sustin ca planurile-cadru si, mai apoi, programele pentru fiecare disciplina sa reflecte aceste lucruri", a mai spus Cimpeanu, potrivit Agerpres.

Comments