Emmanuel Macron: ,,Politia franceza va ramane in Noua Caledonie cat timp va fi necesar". Sase persoa...


Presedintele Emmanuel Macron a anuntat, la sosirea in Noua Caledonie, ca politia franceza va ramane ,,atat timp cat va fi necesar" in arhipelagul din vestul Oceanului Pacific, afectat de revolte, relateaza BBC News, potrivit news.ro.


Emmanuel Macron a declarat ca forta de 3.000 de oameni trimisa din Franta va ramane pe loc, chiar si in timpul Jocurilor Olimpice de vara de la Paris, daca va fi necesar.


Sase persoane, inclusiv doi politisti, au fost ucise si sute de persoane au fost ranite in revoltele declansate de o reforma electorala propusa saptamana trecuta de Paris. Indigenii kanak spun ca influenta politica a populatiei lor va fi diluata, daca mai multi rezidenti francezi vor avea dreptul de a vota la alegerile locale.


Exista de mult timp tensiuni intre guvernul central de la Paris si indigenii kanak pro-independenta din Noua Caledonie, care reprezinta aproximativ 40% din populatia micului arhipelag. Grupul de insule, situat intre Australia si Fiji, este teritoriu francez din secolul al XIX-lea.


Revoltele izbucnite la inceputul saptamanii trecute au marcat cele mai grave tulburari pe care le-a cunoscut teritoriul din anii '80 incoace.


Ajuns la Noumea, capitala Noii Caledonii, presedintele Macron a declarat joi ca doreste revenirea la pace, calm si securitate ,,cat mai repede posibil".


,,Aceasta este prioritatea absoluta", a anuntat liderul francez. El a adus un omagiu victimelor revoltelor, in timp ce s-a intalnit cu liderii politici si de afaceri locali. La summit au participat si lideri separatisti, care au declarat in prealabil ca spera ca ar putea ,,da un suflu nou" discutiilor cu Franta. Emmanuel Macron a recunoscut ca cea mai delicata conversatie care trebuie purtata este cea politica, despre viitorul Noii Caledonii.


Je viens aux cotes des populations de Nouvelle-Caledonie pour un retour au calme, a la vie normale, a la paix et a la securite. pic.twitter.com/zseOXzngb6

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 22, 2024

Politia a retinut 269 de persoane de cand au inceput violentele, la 13 mai, iar Noua Caledonie se afla in prezent sub stare de urgenta. Dar Macron a lasat sa se inteleaga ca starea de urgenta ar putea fi ridicata in zilele urmatoare. ,,Personal, cred ca starea de urgenta nu ar trebui prelungita", a declarat el.


In cadrul Acordului de la Noumea din 1998, Franta a acceptat sa acorde teritoriului mai multa autonomie politica si sa limiteze votul in alegerile provinciale si pentru adunari locale la cei care erau rezidenti la acea data. De atunci, peste 40.000 de cetateni francezi s-au mutat in Noua Caledonie.


Saptamana trecuta, Adunarea Nationala de la Paris a propus acordarea dreptului de vot rezidentilor francezi care au locuit in teritoriu timp de zece ani. Deoarece acest lucru necesita o modificare a Constitutiei, masura se confrunta cu obstacole suplimentare.


Acordul de la Noumea a permis totodata organizarea a trei referendumuri privind viitorul arhipelagului din Pacific. Independenta a fost respinsa insa de fiecare data. Primele doua au indicat majoritati slabe pentru cei care doresc sa ramana in continuare sub tutela Frantei. Cel de-al treilea, in decembrie 2021, a fost boicotat de partidele pro-independenta, deoarece s-a desfasurat in timpul pandemiei de COVID-19.


Comments