Epidemie de rubeola: 101 cazuri inregistrate la Cluj

Epidemie de rubeola: 101 cazuri inregistrate la Cluj

Epidemie de rubeola: 101 cazuri inregistrate la Cluj

“Decese au fost două la Arad şi unul la Timişoara, la Cluj nu a murit nicmeni. Avem 101 cazuri de rubeolă, din care 37 confirmate şi restul în curs de analizare”, a declarat pentru “Adevărull”, Ovidiu Moisescu, directorul medical ai Direcţiei de Sănătate Publică Cluj. 

Conform Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) susţine că cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj - 219 cazuri, următoarele în top fiind Mureşul, cu 145 de cazuri, Aradul, cu 113 cazuri şi Timişul, cu 71 de cazuri confirmate în ultimele opt luni.

Focarele, concentrate în zone cu imigranţi şi romi

Mai mult, medicii susţin că sincope în aprovizionarea cu vaccin ROR - rujeolă, oreion, rubeolă - nu au existat în ultimii trei ani, motiv pentru care dezastrul epidemiologic, concentrat în special în centrul şi în vestul ţării, e pus pe seama campaniilor antivaccinare. Dar lanţul slăbiciunilor nu se opreşte aici. Legea vaccinării, deşi elaborată de medici, se află încă în sertarul Ministerului Sănătăţii, care nu a lansat-o încă în dezbatere publică.

„În cazul acestei epidemii de rujeolă, ea este rezultatul campaniei antivaccinare, pentru că ser am avut. Marea majoritate a focarelor în care sunt concentrate aceste cazuri sunt din zone în care avem şi diverse culte religioase, dar şi comunităţi întregi de romi care sunt mobili şi care nu sunt vaccinaţi, cum este situaţia cazurilor aflate la graniţa între Bistriţa şi Cluj, unde au fost înregistraţi şi imigranţi. Consecinţele sunt devastatoare, apar decese, complicaţii şi suprainfecţii”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Distribuţia cazurilor pe judeţe:

 - la granita dintre judetele Bistriţa Năsăud şi Cluj (219 cazuri)

 - in judeţul Mureş (145 cazuri)

 - in judeţul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)  

 - in judeţul Timiş (71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)  

 - in judeţul Suceava (27 cazuri)  

 - in judeţul Braşov (33 cazuri)  

 - in judeţul Sălaj (7 cazuri)

 - in judeţul Hunedoara (14 cazuri)  

 - in judeţul Caraş - Severin (13 cazuri)

 - in judeţul Alba (3 cazuri)  

Citeşte şi

Ce a dus la explozia numărului de cazuri de rujeolă din acest an. Oficiali: „Cel mai mare focar a pornit de la copilul nevaccinat al unor imigranţi”

Comments