Epidemie de rujeola, in Romania. Ce este rujeola, cum se manifesta si cum se transmite: virusul, ext...

Rujeola sau pojarul este cea mai contagioasa boala virala. Aceasta se transmite extrem de usor, mai ales la copii.

Ce este rujeola?

Rujeola este o boala virala extrem de contagioasa, care poate fi contractata la orice varsta si care se poate raspandi pe scara larga, mai ales la copii. Este o boala grava care poate duce la complicatii si chiar la deces.

Care sunt simptomele rujeolei?

Simptomele rujeolei apar, de obicei, dupa 10-12 zile de la infectare:

- simptomele initiale sunt asemanatoare cu cele ale unei raceli cu rinoree, tuse si febra usoara;

- ochii se inrosesc si devin sensibili la lumina;

- intre zilele 3 si 7, temperatura poate ajunge pana la 41 0C;

- o eruptie rosie care dureaza intre 4 si 7 zile apare mai intai pe fata si se intinde apoi pe tot corpul;

- pot aparea si mici puncte albe pe gingii si in interiorul obrajilor.

Cum se transmite rujeola?

Virusul rujeolei se transmite prin stropii din aer produsi cand persoana infectata tuseste sau stranuta. Stropii care contin virusul pot ramane in aer mai multe ore, iar pe suprafetele contaminate virusul ramane contagios pana la 2 ore. Persoana bolnava poate transmite rujeola chiar inainte de aparitia eruptiei (de obicei 4 zile) si timp de aproximativ 4 zile dupa aparitia eruptiei.

Rujeola se raspandeste cu usurinta in randul persoanelor nevaccinate. Se estimeaza ca o persoana cu rujeola poate transmite infectia, in medie, la 12-18 persoane neprotejate.

Cine este expus la riscul de rujeola?

Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei sau care nu au avut boala sunt expuse la riscul de a lua rujeola la orice varsta.

Cum poate fi prevenita rujeola?

Singurul mod de protectie impotriva rujeolei este vaccinarea. Vaccinul ROR (rujeola, oreion si rubeola) este un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Vaccinul ROR este sigur si eficace si are foarte putine efecte secundare. S-au raportat reactii usoare, de exemplu febra, inrosire si umflare la locul injectiei. Unele persoane vaccinate fac o eruptie neinfectioasa usoara pe piele, asemanatoare cu cea care apare in cazul rujeolei, de regula dupa 7-14 zile de la vaccinare, care dispare in interval de 1-3 zile.

Pentru protectia maxima este nevoie de doua doze de vaccin. In tarile europene, prima doza se administreaza la copii cu varste intre 10 si 18 luni. A doua doza se poate administra dupa cel putin o luna de la prima doza, conform calendarului national de vaccinare.

Vaccinul ROR se poate administra si la varste mai mici in caz ca exista focare. Sugarii cu varste intre sase si noua luni dintr-o zona - sau care urmeaza sa calatoreasca in zone - cu risc mare de expunere la rujeola ar trebui sa primeasca o doza suplimentara de vaccin ROR. Doza administrata inainte de varsta de noua luni este o doza suplimentara la cele doua doze cuprinse in programul national de vaccinare, destinate sa asigure protectia completa.

Care sunt complicatiile rujeolei?

La 30 % din copiii si adultii bolnavi de rujeola pot aparea complicatii, ca de exemplu otite si diaree.

Pneumonia este o complicatie potential grava care poate duce la decesul unor pacienti cu rujeola. Pneumonia este cea mai frecventa cauza de deces in randul deceselor legate de rujeola.

Rata mortalitatii in cazul rujeolei este de 1-3 persoane la 1 000 de cazuri, cel mai mare risc fiind la copiii cu varsta sub cinci ani si la persoanele imunocompromise.

La circa 1 pacient cu rujeola din 1 000 apare inflamatia tesutului cerebral (encefalita), o afectiune care duce la handicap neurologic permanent in aproximativ unul din patru cazuri.

Foarte rar, o infectie persistenta cu virusul rujeolei poate produce panencefalita sclerozanta subacuta (PESS), o boala in care nervii si tesutul cerebral degenereaza progresiv si care este mai probabil sa apara daca infectia cu rujeola are loc la o varsta mai mica. PESS apare de obicei dupa cativa ani de la imbolnavirea pacientului cu rujeola, in medie dupa 7-10 ani de la infectare. Printre simptome se numara schimbari de personalitate, deteriorare graduala a starii mentale, spasme musculare si alte simptome neuromusculare. PESS nu se vindeca si duce intotdeauna la deces.

Cum se trateaza rujeola?

Nu exista niciun tratament specific pentru rujeola. Majoritatea persoanelor se insanatosesc cu tratament de sustinere, care poate cuprinde hidratare si medicamente impotriva febrei.

Se pot lua diverse masuri pentru a se evita transmiterea rujeolei, cum ar fi plasarea in carantina de la scoala sau serviciu atat a persoanei bolnave, cat si a persoanelor apropiate la care nu se cunoaste cu certitudine situatia vaccinarilor.

Antibioticele nu sunt eficace impotriva rujeolei dat fiind ca boala este cauzata de un virus. Antibioticele sunt insa deseori folosite pentru a trata complicatiile cu infectii bacteriene care pot aparea din cauza rujeolei, cum ar fi pneumonia si otitele.

Comments