Esec de proportii: consolidarea cladirilor, pusa pe pauza de Nicusor Dan

Esec de proportii: consolidarea cladirilor, pusa pe pauza de Nicusor Dan

Esec de proportii: consolidarea cladirilor, pusa pe pauza de Nicusor Dan


Faptul ca un cutremur mai puternic ar pune la pamant mii de cladiri din Bucuresti a facut din subiectul necesitatii consolidarii cladirilor cu risc seismic una dintre marile promisiuni electorale ale lui Nicusor Dan. In conditiile in care sute de imobile incadrate deja la clasa I si II de risc, in mandatul lui Nicusor Dan lucrurile s-au miscat extrem de greu, spre deloc.


In acest moment, in Bucuresti se lucreaza doar pe 4 santiere, iar de cand acesta si-a preluat mandatul, a fost receptionata o singura cladire consolidata. Facand o simpla comparatie cu perioada 2016-2020 cand au fost consolidate 12 de cladiri, deci in medie cam 3 pe an, iar la momentul preluarii mandatului de catre actualul edil erau lasate "mostenire" de catre vechea administratie zeci de santiere. Astazi nu se stie ce s-a ales de ele, chiar daca actualul edil recunoaste ca in Bucuresti ar fi un dezastru in cazul unui cutremur puternic.


"Bucurestiul este capitala cea mai afectata de risc seismic din Uniunea Europeana si in primele zece orase din lume. Parte din problema este ca noi nu am constientizat aceasta problema, ani de zile, dupa anul '90. A fost un impuls in anii '98-2000, dupa care problema cumva s-a dus intr-o zona secundara", spunea Nicusor Dan, in urma cu doi ani.


In acest moment, potrivit datelor oficiale, in Bucuresti exista 390 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic si 460 de cladiri in clasa II de risc seismic. Si mai sunt 1.503 cladiri incadrate in categorii de urgenta. Chiar daca acesta este numarul oficial, in realitate vorbim de mult mai multe cladiri cu risc de prabusire la un posibil cutremur, dar care nu au fost expertizate pentru a determina gradul lor de vulnerabilitate seismica.


Chiar si asa este surprinzator faptul ca doar un singur imobil, din Spatarului 21, a fost consolidat in ultimii trei ani, cu lucrarile aproape finalizate inca din 2020. Exista doar patru santiere de consolidare active: la imobilul din Blanari 14 (fostul Club A), Baratiei 50, Blanari 10 si Baltagului 17.


In plus, exista zece santiere aflate in conservare, mostenite din administratia anterioara, care se afla in diverse stadii de executie. Cu toate acestea, municipalitatea condusa de Nicusor Dan nu a reusit sa preia aceste proiecte de la Compania Municipala Consolidari, care este in prezent in proces de desfiintare.


Contractul pentru proiectarea, asistenta tehnica si executia lucrarilor de consolidare a fost semnat in 2020, de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea. Cu toate acestea, dupa schimbarea administratiei, lucrarile au fost blocate, iar proprietarii de cladiri au fost lasati in expectativa. Aceste probleme evidentiaza un impas semnificativ in eforturile de reducere a riscului seismic din Bucuresti si creeaza o stare de incertitudine si neliniste printre bucuresteni.


In bilantul sau pentru alegerile locale, Nicusor Dan se lauda, dupa 4 ani de mandat, cu zero cladiri consolidate, dar cu 90 expertizate si cu alte 41 de lucrari, 17 prin PNRR, ce vor demara anul acesta, anul viitor sau... niciodata.


Articolul este preluat din surse externe si nu apartine redactiei libertatea.ro


Comments