Este legal sa intorci masina pe linia continua? Ce spune legislatia rutiera

Este legal sa intorci masina pe linia continua? Ce spune legislatia rutiera

Este legal sa intorci masina pe linia continua? Ce spune legislatia rutiera

Toti conducatorii auto ar trebui sa stie ca efectuarea unei depasiri prin incalcarea marcajului continuu este interzisa. Dar, efectuarea unui viraj la stanga sau la dreapta nu se considera ,,depasire". In aceasta situatie, este legal sa intorci masina pe linia continua?

De multe ori, soferii sunt pusi in situatia de a intoarce masina. Iar, uneori fac aceasta manevra depasind linia continua care separa sensurile de mers.

Daca ar efectua o depasire prin incalcarea marcajului continuu, s-ar alege si cu amenda si cu permisul suspendat.

Sanctiune pentru efectuarea unei depasiri peste linia continua

In legea rutiera, manevra de depasire este definita foarte clar.

,,Depasirea este manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial", se arata in legea circulatiei.

Iar Codul Rutier interzice soferilor sa efectueze o depasire daca prin asta se incalca linia continua.

,,Se interzice depasirea vehiculelor cand pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus, ori se incalca marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere", conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.

Insa, atunci cand intorci masina, practic faci un viraj la stanga. De aceea, manevra de intoarcere nu e considerata ,,depasire".

Este legal sa intorci masina pe linia continua?

Manevra de intoarcere poate ca nu pare periculoasa, insa necesita foarte multa atentie.

In primul rand, soferul trebuie sa se asigure ca nici din spate, nici din fata nu vin alte vehicule. Mai ales daca face intoarcerea din mai multe manevre.

,,Pentru a putea intoarce vehiculul de pe un sens de circulatie pe celalalt sens, prin manevrare inainte si inapoi sau printr-un viraj, conducatorul este obligat sa opreasca, sa semnalizeze si sa se asigure ca din spate si din fata nu circula in acel moment nici un vehicul", stabileste Art. 35 din Regulamentul de aplicare a legii circulatiei.

De asemenea, trebuie sa tina cont ca intoarcerea este interzisa:

in locurile unde este instalat indicatorul ,,Intoarcerea interzisa";la trecerile pentru pietoni;in curbe cu vizibilitate redusa;in locurile unde soliditatea drumului nu este verificata (marginile prapastiilor, malurile santurilor etc.);pe poduri si sub poduri;la trecerile peste calea ferata si la o distanta mai mica de 50 m de trecerea peste calea ferata;in varfuri de panta si pe o distanta de 50 m de o parte si alta a varfului de panta;in intersectii si la o distanta mai mica de 50 m de cel mai apropiat colt de intersectie;la mai putin de 50 m de statiile de tramvai, troleibuz sau autobuz;pe timp de ceata si in orice imprejurare cand vizibilitatea este redusa sub 100 m, daca conducatorul vehiculului nu este pilotat de alta persoana.Asadar, intoarcerea pe linia continua nu este legala. Insa, spre deosebire de depasirea pe linia continua, intoarcerea e sanctionata mai bland.Cat este amenda pentru intoarcere pe linie continua

Intoarcerea unui vehicul peste linia continua se sanctioneaza cu amenda contraventionala.

Mai exact, soferul risca intre 6 si 8 puncte de amenda, adica intre 990 de lei si 1.320 de lei.

Insa, daca din cauza acestei manevre se produce un accident rutier, atunci soferul vinovat va ramane fara permis de conducere. Iar amenda poate ajunge la 3.300 de lei si retinerea permisului pentru 60 de zile. In plus, daca sunt persoane ranite, se va deschide dosar de cercetare penala, iar conducatorul auto care a intors pe linia continua risca sa ajunga la inchisoare.

Comments