Este o erata de tara, de vreme ce manualele copiilor arata ca niste gunoaie.  Un articol dur despre ceva ce nu se schimba de 30 de ani

Este o erata de tara, de vreme ce manualele

Este o erata de tara, de vreme ce manualele copiilor arata ca niste gunoaie. Un articol dur despre...


Dormi bustean. Prima saptamana de scoala te-a obosit. Ma uit la teancul de manuale. Sunt cenusii. Si anul asta, tot cu manuale vechi te-ai pricopsit. In zece ani de scoala, n-ai primit si tu un manual nou. Macar manualul de Muzica!&


Si Abecedarul a fost vechi, tin minte foarte bine. Poate tie nu-ti pasa, pentru ca esti generatia care a deschis ochii in digital, pentru ca nici n-ai sa le deschizi, pentru ca invatatura e dispretuita in Romania, conteaza diplomele cumparate, nu invatatura, dar pe mine ma doare sufletul ca n-ai sa mirosi niciodata parfumul... Nu, "parfumul" nu-i cuvantul potrivit!


Cand inceputul scolii avea mirosul manualelor noi

Ar trebui sa-ti povestesc emotia pe care o aveam la inceputul fiecarui an scolar, cand primeam manualele noi si ma repezeam ca un lup (pui de lup?) sa miros, sa adulmec hartia, cerneala tipografica, pozele, schemele, la Istorie, la Biologie, la Geografie, sa le rasfoiesc cu mare grija, sa desprind paginile lipite, cu o bucurie nebuna, devoratoare... Asta-i parfumul scolii! Nu dezinfectantul care pute pe plexiglasul vostru din clasa, ci parfumul magic ce se raspandeste cand deschizi un manual nou. Parfumul nemuritor al scolii.


Pricepi metafora mea? Tu esti cu digitalul si te inteleg, iar digitalul nu miroase, te-ai obisnuit cu verzele astea de manuale, pentru ca nostalgia mea nu mai face doi bani. Ma uit la tine, dormind.


Manuale din 2008

Trag, la intamplare, un manual din teanc, sa nu te trezesc, sa nu te enervezi ca te controlez, mofturi de adolescenta. Ce daca te controlez? Sunt tatal tau, am dreptul, manualele la control! Uite manualul de Matematica! "Trunchi comun" - scrie pe coperta. Ce-o fi "trunchiul" asta? Are copertile crapate.


Verific anul aparitiei: 2008. Aveai trei ani cand a aparut "trunchiul". Bine ca nu ti-a dat unul de la 1848.


Nu-l rasfoiesc, pentru ca paginile mi se lipesc de degete, oricum nu mai inteleg, m-am priceput pana-n clasa a VIII-a, te-am ajutat la puteri, la fractii, la ecuatia de gradul intai, acum mi s-a rup "filmul", pun "trunchiul comun" la loc in teanc.


Pagina cu Creanga

Unde-i manualul de Romana? Asta e foarte important! Scot unul care nu are inscris vreun titlu pe cotor si citesc pe coperta: "ROMANA", scris cu o carioca neagra, dar asta nu-i coperta!, e un carton lipit cu trei benzi scotch, intorc la coperta a IV-a, tot un carton, deschid la prima pagina, recunosc poza lui Ion Creanga, bai, dar manualul asta n-are nici coperta, nici pagina de garda, nici cuprins, niciun inscris, cand a fost editat?


Pagina cu Creanga este mazgalita violent cu pixul, paginile sunt ingalbenite, hartanite, ce mizerie este manualul asta?


Cum se poate invata Limba Romana dupa mizeria asta? Imi vine sa trag de tine: cum ai putut sa accepti acest manual? Trebuie sa-l dai inapoi, sa-ti dea unul lizibil, nici pe vremea lui Creanga nu existau asemenea manuale, parca l-au luat din gunoi. Oare l-au dezinfectat impotriva COVID? Sigur ca nu esti tu de vina. Si dormi.


Ma uit ca vitelul la manualul tau "nou". Gandesc: Nu trebuia sa te fac cu maica-ta in tara asta gresita. Este o erata de tara, de vreme ce manualele copiilor arata ca niste gunoaie. Bine, inteleg ca sunt copii care n-au nici manuale, n-au nici dupa ce sa bea apa, deci eu trebuie sa fiu multumit, norocos, m-am scos cu gunoiul asta! De "ROMANA".


Tara fara manuale

Ce-ar trebui sa fac? Sa ma agit, sa ma dau de ceasul mortii ca sa-ti gasesc un manual nou, sa ti-l cumpar de pe internet.&


Asta fac parintii in Romania: finanteaza Invatamantul gratuit. M-am saturat sa finantez! Mi s-a acrit de explicatii de genul "subfinantare", "reforma", "proiecte", "licitatii intarziate", rahaturi!


Sa ma duc in fata Ministerului Educatiei si sa-i dau foc manualului. In semn de protest: sa va ia dracu' cu jafurile voastre! Jandarmii ma vor aresta, pentru ca am pus in pericol ordinea publica.


Ma simt atat de neputincios cu manualul asta si nu fac decat sa repet ca un prost: "Nu trebuia sa te fac in tara asta gresita". Trebuie sa acuz pe cineva, sa injur, sa blestem, sa porcaiesc pe ministrii care s-au perindat la Educatie, pe presedinte, pe premier, pe politicienii din ultimii 30 de ani, pe derbedeii care au jefuit si-au tepuit bugetul, sa injur pe cine imi vine in minte, de furie, de neputinta, dar injuratura e un deja-vu in Romania.


Sa ne pregatim copiii pentru export

Toti astia din sistem si-au vazut de interese, de lefuri, de licitatii trucate pentru manuale, de mafia manualelor, de banii lor, iar noi, parintii din marea prostime romaneasca, ne-am obisnuit, ne-am resemnat, am fost spalati pe creiere, sa nu protestam, sa acceptam (nu sunt bani pentru scoala!), sa ne resemnam, sa ne "descurcam" pentru binele copiilor, pentru viitorul lor, nu aici, in tara asta gresita, ci pentru viitorul altor tari, sa ne pregatim copiii pentru export.


Nu stiu cum sa-ti mai construiesc viitorul, dar stiu ca manualele astea te ajuta sa ti-l construiesti...


- Ce faci? - aud scancetul tau din pat. - Ma uit in manualul de Romana.


- Ce vrei cu el? - Vreau sa vad daca m-au bagat si pe mine in manual, anul asta, la prozatori contemporani...


Comments