ESTI CURIOS? – Proiectul Ordonantei privind RCA poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finantelo...

EŞTI CURIOS? Proiectul aflat acum în dezbatere publică prevede o serie de măsuri care permit o mai mare transparență și flexibilitate pentru șoferi în încheierea unei polițe obligatorii.

EŞTI CURIOS? De asemenea, o mai bună monitorizare a pieței, precum și posibilitatea unei compensări directe în cazul accidentelor care se produc pe teritoriul României.

Actualul proiect de OUG a fost realizat în urma unor consultări cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurare.

Majoritatea propunerilor formulate de transportatori se regăsesc în documentul promovat pe site-ul MFP.

O propunere vizează posibilitatea încheierii contractelor RCA pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului.

De asemenea, este permisă suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului, pe perioada în care este suspendat dreptul de circulație sau vehiculul este imobilizat. În cazul producerii unei daune pe perioada suspendării contractului, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii. Urmând apoi să își recupereze suma de la persoana vinovată de producerea accidentului.

Tot la propunerea transportatorilor, a fost introdusă compensarea directă în cazul asigurărilor RCA.

Persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurător, iar acesta își va recupera banii de la asigurătorul persoanei vinovate.

În plus, procedura compensării directe se stabilește prin convenții multilaterale, încheiate între asigurătorii RCA. Convențiile compensării directe sunt convenite în mod voluntar între asigurat și asigurător.

Prin proiectul de OUG sunt stabilite limite de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementărilor UE. Pentru prejudicii materiale produse în același accident, indiferent de numărul păgubişilor, limita este de 1.000.000 de euro. În cazul vătămării corporale și al deceselor, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în același accident, indiferent de numărul păgubişilor, limita este de 5.000.000 de euro.

Pentru menținerea clasei bonus/malus, părțile pot conveni posibilitatea răscumpărării. Respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului.

Plata se face după ce a fost achitată despăgubirea cuvenită persoanei prejudiciate.

Despăgubirile pentru vătămare fizică se fac pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor comunicate de Institutul Național de Medicină Legală și prevăzute în reglementările ASF.

Tot la propunerea transportatorilor, asigurătorii trebuie să le pună la dispoziție asiguraților, la cerere, calculul pe baza căruia a fost determinată valoarea poliței.

În caz contrar, asigurătorii pot fi sancționați.

O altă măsură prevede să fie precizate clar documentele necesare pentru plata despăgubirii. Dacă despăgubirea nu este plătită în termen, se percep penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Transportatorii au mai solicitat și a fost inclusă în proiect posibilitatea ca ASF să le ceară asigurătorilor să notifice majorarea tarifelor, în cadrul sistemului general de control al prețurilor.

Ordonanța de Urgență intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Comments