Esti femeie si ti-au aparut fire de par in barba? Ce boala serioasa inseamna

Esti femeie si ti-au aparut fire de par in barba? Ce boala serioasa inseamna

Esti femeie si ti-au aparut fire de par in barba? Ce boala serioasa inseamna

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecţiune de care suferă 1 din 10 femei între 20 şi 40 de ani. Este o tulburare endocrină gravă, care necesită tratament adecvat în timp util. Reprezintă şi cel mai frecvent motiv pentru apariţia hirsutismului. Netratat corespunzător, poate cauza, în timp, apariţia unui risc crescut de diabet sau boli de inima şi chiar infertilitate.

Chisturile ovariene nu înseamnă sindromul ovarului polichistic

Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că există o serie de factori care ar favoriza apariţia acestei afecţiuni, cum ar fi nivelul ridicat de insulină, hormonul luteinizant, greutatea şi moştenirea genetică. Spre deosebire de chisturile obişnuite, în cazul SOP, foliculii subdezvoltasi se adună în ovare. Ovulele din aceşti foliculi nu se maturizează şi, prin urmare, nu are loc menstruaţia.

O caracteristică esenţială a sindromului este rezistenţă la insulină. Asta înseamnă că celulele nu mai răspund la acţiunea acestui hormon. Semnele de început, care ar trebui să te trimită la un control de specialitate, sunt: dereglările menstruale repetate, adică numărul redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenţa acestora pe o perioada lungă de timp. De asemenea, se accentuează durerile pelvine la menstruaţie, apare părul nedorit pe faţă, piept, abdomen, spate sau chiar pe degete şi pot apărea neplăceri precum acneea, pielea grasă, mătreaţă, creşterea în greutate, scrie phonline.ro.

Tratează la timp sindromul ovarului polichistic!

Netratat în timp util, sindromul ovarului polichistic poate duce la infertilitate. Sunt şi cazuri în care femeile pot rămâne însărcinate, însă există risc de avort spontan, diabet gestational, de naştere prematură şi e nevoie de monitorizare permanentă pe parcursul sarcinii. Raportul crescut dintre estrogen şi progesteron care apare în sindromul ovarului polichistic este şi cel mai frecvent factor de risc de apariţie a cancerului endometrial. sindromul ovarului polichistic creşte şi riscul de hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, apnee în somn, boli cardiovasculare şi diabet.

Adesea, simptomele par să nu aibă legătură unele cu altele, aşa că diagnosticul corect este crucial pentru un tratament efi cient. Pe lângă ecografia transvaginala, se impun teste hormonale. În unele cazuri, se recomandă tratamentul chirurgical, dar acesta se efectuează laparoscopic, fără riscuri.

Articole recomandate

Comments