Eternul si Fascinantul Ostas in fruntea Tarii

Eternul si Fascinantul Ostas in fruntea Tarii

Nu stiu cine l-a invatat pe Nicolae Ciuca chestiunea cu scosul unei carti, ca vehicul electoral; e cea mai proasta afacere pentru el, asa cum se dovedeste in aceste zile. Generalul intrat in politica si-a pierdut doua atribute fundamentale: intransigenta si fermitatea. Cineva l-a invatat, iarasi foarte prost, sa fie maleabil. Si-a pierdut astfel "ostasia". Mie mi-a placut si imi place domnul Ciuca, insa ca om - nu ca omul politic care a devenit si care s-a lasat redus la statutul de instrument, in mina unui aparat de partid imburghezit si viciat, in care liberalii cocotati la guvernare au acumulat, aproape fara exceptie, averi substantiale - caci nu prea mai exista activist de frunte intr-o functie cit de cit importanta, fara vila si limuzina. Numarul acestora, ca si al zerourilor contului din banca, creste direct proprortional cu functia si vechimea in partid. Aceasta, pentru ca liberalii au invatat rapid de la colegii lor, fostii pedeseristi ai lui Ion Iliescu, stiinta de a transforma, in scurt timp, institutiile statului in instrumente pentru propria imbogatire.

Romania a ramas cu o constanta si sub guvernarile lui Iohannis – un stat guvernat de o retea de interese de grup, care nu s-a dat in laturi de la nimic pentru a-si putea conserva puterea, ca instrument principal al propriei bunastari. Casele, banii, masinile luxoase ale puternicilor zilei reprezinta principalele repere ale politicii din Romania guvernelor liberale din ultimul deceniu, asa cum au fost intre 1990 - 1996, in vremeaa baronilor pedeseristi ai lui Iliescu, nascuti din "spuma marii" de cadre comuniste. Azi, politicienii sint egali in prosperitate, intr-un mod transpartinic. Mai nou, dupa experienta stupida cu ceasul scump al lui Rares Bogdan afisat intr-o piata din nordul Transilvaniei, a fost patentata, cum l-am vazut pe Grindeanu la televizor, scoaterea cu dexteritate a acestuia de pe mina si strecurarea lui in buzunar, cind apar camerele de televiziune.

Nicolae Ciuca nu facea parte din acest peisaj si asta i-ar fi dat o sansa si lui - si noua. Dar a pierdut-o, odata cu atributele mentionate. Daca ar fi instituit o "camera de arest" la partid, pentru recalcitranti si prosti, nu doar ca aceasta ar fi fost plina-ochi, dar gestul ar fi fost salutat de toata lumea, ca unul de reforma morala a partidului. Dar n-a facut-o - in schimb ei "l-au facut" pe el, in frunte cu Iohannis. Ca un corolar al asemanarii regimului liberal si mai nou "social-liberal", acum a mai aparut si Cartea. Nici asta nu este o noutate. Sa revenim inca o data la istorie.

In anul 2000, Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a fost audiat de magistrati ai unui stat strain, in calitate de beneficiar al afacerii de contrabanda, al carei subiect au fost propriile afise tiparite in Franta, de catre omul de afaceri de origine romana Adrian Costea, cit si tiparirea unui album si a unei carti "de autor" - acesta, nimeni altul decit Ion Iliescu insusi. A fost un moment trist pentru istoria Romaniei. Audierea lui Iliescu nu l-a afectat doar pe el, ci a pus sub semnul intrebarii legalitatea functionarii institutiilor statului roman inainte de 1996. Costea a tiparit albumul "Eterna si fascinanta Romanie", care a costat statul roman 5,8 milioane de dolari. Contractul s-a incheiat pe 6 martie 1995, dupa ce Ion Iliescu isi daduse personal acceptul, de catre Secretarul General al Guvernului, Viorel Hrebenciuc. Banii au fost platiti de BANCOREX, care a fost nevoit sa rascumpere cambiile incasate la scurt timp dupa perfectarea contractului cu omul de afaceri francez Adrian Costea. Suma platita de gurernul PDSR la acea data pentru album a fost uriasa: ca o comparatie, pentru campania de atragere a turistilor straini cu ocazia eclipsei din 1999, campanie desfasurata in toata lumea, s-a cheltuit circa 1 milion de dolari, iar ca rezultat au venit la noi in tara peste un milion de turisti straini, de la care s-au incasat peste 500 milioane dolari. Albumul nu a produs decit o gaura in buget.

Si n-a fost doar albumul, sau mai degraba albumul nici n-a fost - cum nu e acum pe piata nici cartea generalului Ciuca, "Un ostas in fruntea Tarii", ci prezente sint doar imensele afise si cheltuieli de promovare. In 1996, din celebrele 100.000 de albume "Eterna si fascinanta Romanie", preconizate sa se tipareasca cu suma de 5,8 milioane dolari, mai putin de o zecime au fost de fapt tiparite, banii transformindu-se in tiruri cu afise electorale, trimise din Franta pe adresa trezorierului PDSR, fara a fi fost vamuite. Au existat zece asemenea transporturi, iar documentele referitoare la ele au fost sustrase din Vama Bors, imediat dupa alegerile din 1996. Totusi, la vama a fost decoperit un document prin care s-a incercat acoperirea fraudei, care arata ca au fost introduse in tara peste 123 de tone de materiale promotionale pentru campania electorala a lui Ion Iliescu. S-au tiparit atunci in Franta 33 de milioane de fotografii, calendare, autocolante, pliante si afise cu Ion Iliescu. Inclusiv cel care-l infatisa cu un ceas Rolex de 20.000 de dolari la mina - ca sa fim in ton cu zilele noastre. Ca "bonus" al partidului pentru liderul sau, s-a tiparit si cartea lui Iliescu "Revolutie si reforma" pe foita bordata cu aur si legata in piele, de catre acelasi Adrian Costea (lucrare facturata de acesta cu 1 milion de dolari). In tara, pentru ca alegerile nu le-a cistigat Iliescu, au apucat sa mai vina doar citeva exemplare, "de semnal" - dar bani au fost incasati. Alti bani au mai acoperit o alta intreprindere editoriala, anterioara - traducerea aceleiasi carti in engelza, franceza, germana si... turca. Lansarea ei in aceste tari a fost un fiasco: in total, din cele patru editii, s-au vindut doar sase exemplare. Restul au fost impartite gratis, unor politicieni din tarile respective, prin intermediul ambasadelor Romaniei.

Cine l-a invatat, oare, pe Nicoae Ciuca sa mearga pe urmele lui Ion Iliescu? Au fost cheltuite deja doua milioane de euro, doar cu promovarea cartii sale, care nici n-a aparut - cam cum s-a intimplat si cu "Eterna si fascinanta Romanie". Las la o parte ca e vorba, de fapt, de reclama la un produs comercial, in ultima instanta, ceea ce pune atit partidul, dar mai ales pe Ciuca intr-o situatie cu iz penal, pentru deturnarea fondurilor de campanie. Va pune intr-o situatie delicata si editura care se va angaja la publicare, care va fi tinta atacurilor celorlalte, pentru concurenta neloiala, facuta prin publicitatea agresiva anterioara aparitiei cartii. Oricare a fost aceasta minte care a iscodit ideea Cartii, l-a invatat pe general, de fapt, sa-si amorseze o grenada sub scaun. Si posesorul sau posesorii ei ar merita un loc in arestul partidului, daca un asemenea arest ar fi existat. Singura iesire onorabila a lui Ciuca din situatia in care a fost aruncat ar mai fi sa se disocieze de initiativa si sa spuna - "renunt, cartea o sa apara in conditii normale, dupa alegeri. Iata cine m-a sfatuit (prost) sa o promovez electoral, cu acele postere..." Dar asa ceva nu se va intimpla. Cum nu va exista, de fapt, niciun vinovat - pentru ca generalul Nicolae Ciuca nu mai e, de fapt, "Un ostas in slujba tarii", adevarat, intransigent si ferm. E un ostas in fruntea si slujba partidului, acolo unde l-a pus Iohannis, care l-a modelat dupa chipul si asemanarea lui. A transformat un om intr-un poster, de doua milioane de euro. Cu costuri in crestere.

Marius Oprea

The post Eternul si Fascinantul Ostas in fruntea Tarii appeared first on Cotidianul RO.

Comments