Europa, dependenta de China si India in privinta medicamentelor. ,,Delocalizarea trebuie stopata ime...


Problema aprovizionarii cu medicamente poate reprezenta o amenintare importanta pentru sanatatea publica. Europa pare sa se fi expus considerabil acestui risc prin delocalizarea in Asia e unei parti importante din productia farmaceutica, se arata intr-un studiu realizat de Pro Generika, o federatie a fabricantilor de medicamente generice, citat de Die Welt.


,,Acest medicament nu este disponibil. Probleme de productie". O fraza care se aude din ce in ce mai des in farmaciile din intreaga Europa.&


Explozia pandemiei de coronavirus si restrictiile impuse ulterior in Asia au demonstrat fragilitatea lanturilor de aprovizionare si o mare dependenta pe care o avem fata de producatorii de medicamente din China si India, scrie Die Welt.


Amploarea acestei dependente este greu de evaluat. In particular, in cazul medicamentelor generice, unde concurenta este foarte mare, canalele de aprovizionare sunt foarte alambicate iar locurile de productie raman opace.


Medicamentele generice sunt acelea care folosesc aceleasi substante cu cele originale, dar sunt mult mai ieftine.


Carta mondiala a productiei farmaceutice


Pentru a vedea mai clar cat de dependenti au ajuns europenii de Asia, Pro Generika, o federatie a fabricantilor de medicamente generice, a realizat, in colaborare cu cabinetul de consiliere Mundi Care, o carta mondiala a productiei farmaceutice.


Expertii au incercat sa stabileasca zonele de productie pentru 554 de substante active esentiale, care se gasesc in medicamenele generice.


<strong>Rezultatul este edificator: conform acestei carte, doua treimi din autorizatiile privind substantele active esentiale in productia farmaceutica sunt detinute de catre indieni si chinezi.</strong>


Pentru o sesime dintre substantele studiate nu exista niciun loc de productie in Europa.&


Iar pentru substantele active care sunt inca produse in Europa, cantitatile sunt mici iar preturile sunt mari.


Acum 20 de ani situatia era diferita: la acel moment, cea mai mare parte a substantelor generice se produceau in Germania sau in Europa. In anul 2000, Europa continea 132 de fabricanti de substante active, iar Asia nu avea decat 91.


Acum exista 421 de fabricanti asiatici fata de 236 europeni, iar intreprinderile din Asia sunt mult in fata celor din Europa.&


Asia domina si piata certificatelor pentru substantele active


Asia acumuleaza din ce in ce mai multe certificate pentru substantele active | Foto: Hepta

In anul 2000, 348 de certificate pentru substante active erau detinute in Europa, iar Asia, in particular India si China, detinea 181. Astazi, raporturile s-au inversat: 2.369 de certificate sunt detinute in Asia, iar 1.260 in Europa.


Conform studiului, pentru cea mai mare parte a substantelor active necesare in Europa, productia se concentreaza in doar patru state indiene si in cinci provincii chineze.


Aceasta concentrare reprezinta o amenintare pentru Europa. In cazul opririi productiei, toata aprovizionarea mondiala poate fi paralizata. S-a intamplat deja in 2016, cand explozia unei uzine de piperacilina din Jinan, un oras din estul Chinei, a condus la disparitia de pe piata a respectuvului medicament timp de doi ani. Fabrica era singurul producator al substantei active.


<strong>Pina si substanta activa diclofenac, utilizata pe scara larga pentru tratarea inflamatiilor si durerilor, este produsa astazi exclusiv in Asia.</strong>


O situatie speciala se manifesta si in sectorul antibioticelor. Antibioticele generice sunt produse exclusiv in Asia, unde costurile de fabricare sunt mult mai mici.&


Singura fabrica din Vestul Europei unde se mai produc antibiotice generice este in comuna austriaca Kundl si este detinuta de catre grupul elvetian Novartis si divizia sa Sandoz. Aceasta ar fi, conform raportului citat de Die Welt, ,,ultima mare uzina de productie de antibiotice la scara mare din lumea occidentala".


In acest moment, 9% din nevoile de medicamente ale europenilor sunt acoperite de India si China.


M,,Mai sunt si vesti bune. Pentru ca substante active sunt in continuare produse in Europa, si asta la o scara semnificativa", declara Bork Bretthauer, director general al Pro Generika.


Anestezicul propofol, de exemplu, provine exclusiv de la fabrici europene. La fel si levotiroxina, utilizata pentru a trata probleme ale glandei tiroide, care este produsa aproape in integralitate in Europa.


Cat de realista este repatrierea productiei


Europa nu poate scapa din conflictul care opune China si Statele Unite. Daca va lua o pozitie, va trebui sa suporte consecinte economice.


Comisia Europeana lucreaza la o strategie farmaceutica comuna. In mediile politice se discuta despre repatrierea productiei, dar reprezentantii sectorului sunt sceptici.&


,,In timpul pandemiei, lanturile de aprovizionare au demonstrat ca sunt mult mai robuste decat ne-am gandit", a declarat Stefan Oschmann, directorul general al gigantului farmaceutic Merck. Penuria de antibiotice este un mit, mai spune el.&


Directorul Pro Generika, Bork Bretthauer considera insa ca aceste revendicari au un sambure de realism. ,,Pana la urma, noi trebuie sa punem capat acestei tendinte de delocalizare imediat. Daca nu, riscam sa pierdem un know-how important", spune el.


Comments