EVALUARE - Activitatile si rezultatele obtinute de IPJ Maramures in prima jumatate a anului 2017

EVALUARE - Activitatile si rezultatele obtinute de IPJ Maramures in prima jumatate a anului 2017

EVALUARE Activitatile desfasurate de politistii Inspectoratului de Politie Maramures sunt parte integranta e eforturilor depuse de Politia Romana pentru asigurarea securitatii cetatenilor prin prevenirea si combaterea fenomenului infractional.

Planificarea judicioasa a activitatilor desfasurate, fundamentata pe baza unor conceptii strategice si a unor obiective institutionale bine definite si cooperarea cu celelalte institutii pe care le consideram parteneri traditionali, au condus la diminuarea criminalitatii in judetul Maramures pentru al treilea an consecutiv.

In semestrul I 2017, Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures si-a canalizat resursele, eforturile si actiunile in directia realizarii urmatoarelor obiective majore:

  1. Cresterea nivelului de securitate pentru cetatenii judetului Maramures
  2. Prevenirea si combaterea coruptiei, a evaziunii fiscale, contrabandei si a altor forme ale criminalitatii economico-financiare
  3. Prevenirea si combaterea infractionalitatii organizate si transfrontaliere, destructurarea grupurilor/gruparilor infractionale.
  4. Consolidarea capacitatii institutionale a Inspectoratului Judetean de Politie Maramures.

Gestionarea resurselor umane si logistice

La 1 iulie 2017, gradul de ocupare a functiilor prevazute era de 90,9 %, dupa ce, in primele sase luni ale acestui an unitatea a incetat raporturile de serviciu cu inca 22 de politisti care s-au alaturat celor 109 politisti plecati in cursul anului 2016.

Au plecat politisti cu experienta, buni profesionisti dar este o problema cu care se confrunta intreaga Politie Romana si speram ca Inspectoratul General al Politiei Romane sa gaseasca cele mai bune solutii pentru remedierea deficitului de personal cu care ne confruntam in prezent. Acest fapt nu si-a pus deocamdata amprenta asupra evolutiei infractionalitatii, deoarece cei care am ramas depunem eforturi sustinute pentru a tine sub control fenomenul infractional si pentru ca cetatenii acestui judet sa se simta in siguranta.

Ne bazam pentru asta si pe cei 32 de politisti nou incadrati in acest an din sursa externa, pe cei doi politisti reincadrati si pe absolventii unitatilor de invatamant care ni se vor alatura in perioada imediat urmatoare.

Pentru indeplinirea misiunilor specifice, unitatea are la dispozitie 229 de autospeciale, reprezentand 44,29 % din necesar

Deservirea comunitatii si prevenirea criminalitatii

Politia este prima institutie ce intra in contact cu cetateanul si este institutia cea mai solicitata la producerea unui eveniment in spatiul public. Scaderea infractionalitatii se reflecta si prin scaderea numarului de apeluri de urgenta care au necesitat interventia politiei: in primul semestru al acestui an politistii maramureseni au avut 7212 interventii la evenimente sesizate prin SNUAU 112 (cu 7% mai putine decat in aceeasi perioada 2016). In aproape 70% din cazuri timpul de interventie al echipajelor de ordine publica a fost de sub 10 minute.

Daca facem o medie zilnica rezulta ca politistii au 40 de interventii in fiecare zi, doar la solicitarile prin numarul unic de urgenta 112.

Astfel ca acordam o deosebita atentie activitatilor de prevenire a criminalitatii care sunt orientate pornind atat de la prioritatile in domeniu stabilite de Politia Romana cat si de la problematica specifica judetului. In anul 2017 prioritatile in domeniul prevenirii sunt: prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor si prevenirea infractiunilor contra patrimoniului.

In scopul prevenirii infractiunilor de furt politistii de prevenire si cei de proximitate au avut 9 activitati de distribuire de materiale preventive in spatii publice si intalniri cu grupuri tinta.

Politistii maramureseni au desfasurat, in parteneriat cu Asociatia ,,Necuvinte" din Bucuresti, activitati in cadrul Campaniei nationale de prevenire a violentei in familie ,,ARIPI FRANTE" , aflata in derulare.

O prioritate in domeniul prevenirii o reprezinta siguranta in scoli, in acest domeniu fiind initiate si desfasurate activitati preventive in cadrul unor parteneriate educationale cu unitatile de invatamant preuniversitar. Statistic, in semestrul al II-lea al anului scolar 2016/2017, au fost sesizate cu 59% mai putine fapte penale (de la 32 fapte in 2016 la 19 in 2017) in incinta si zona adiacenta unitatilor de invatamant preuniversitar si universitar, fata de anul precedent.

Evolutia fenomenului infractional

Unul dintre obiectivele generale ale acestei unitati de politie este cresterea gradului de siguranta pentru cetateni, iar reducerea infractionalitatii sesizate confirma eforturile depuse in perioada supusa evaluarii.

In primul semestru al acestui an au fost sesizate cu 11% mai putine infractiuni fata de aceeasi perioada a anului 2016, criminalitatea sesizata aflandu-se in scadere pentru al treilea an consecutiv. Este imbucurator mai ales faptul ca infractiunile de natura judiciara au scazut cu aproape 12% .

Din perspectiva repartitiei pe medii de producere, in mediul urban criminalitatea a scazut cu 9%, in mediul rural au fost sesizate cu 16% mai putine infractiuni (acest indicator fiind in scadere pentru al patrulea an consecutiv), iar infractiunile comise in strainatate au scazut cu 3%.

Preocuparea politistilor pentru constatarea si combaterea fenomenului infractional a condus la cresterea ponderii infractiunilor sesizate din oficiu din totalul infractiunilor sesizate, de la 27,5% in semestrul I 2016, la 31,5% in acest an.

A crescut numarul persoanelor arestate preventiv (de la 74 la 78) si numarul persoanelor cercetate sub control judiciar (de la 45 la 49), ceea ce denota o implicare efectiva si sustinuta in administrarea probatoriului in vederea bunei derulari a procesului penal, pentru documentarea activitatii infractionale si tragerea la raspundere penala a persoanelor care comit infractiuni.

Criminalitatea grava, comisa cu violenta

In ceea ce priveste infractiunile comise cu violenta, in primul semestru al acestui an s-au inregistrat 6 infractiuni de omor si 2 infractiuni de tentativa la omor. Profesionalismul si diligentele depuse in investigarea si cercetarea faptelor de omor si tentative la omor, au avut drept rezultat identificarea tuturor autorilor acestor fapte, dispunerea de masuri privative de libertate fata de acestia si trimiterea lor in judecata. Intr-unul dintre cazuri suspectul este internat la Spitalul de Psihiatrie din Stei.

Criminalitatea contra patrimoniului

Si infractiunile contra patrimoniului se afla pe un trend descendent pentru al treilea an consecutiv, in primul semestru al acestui an fiind sesizate cu 7% mai putine decat in anul 2016. Dintre acestea, furturile, care reprezinta 62% din totalul infractiunilor de acest gen, s-au redus cu 4,8% iar cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in municipiul Sighetu Marmatiei si in Borsa.

In acest an cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinte si din societati comerciale, dar in scadere fata de anul trecut.

Se remarca totusi o crestere a furturilor din autoturisme si a furturilor din buzunare/posete/genti, pentru informarea populatiei fiind derulate activitati preventive in acest domeniu.

Documentarea activitatii infractionale pe acest domeniu si tragerea la raspundere a persoanelor care comit astfel de infractiuni constituie o preocupare permanenta a politistilor de investigatii criminale. De notorietate a fost reusita politistilor B.I.C. Baia Mare de destructurare a unui grup infractional specializat in savarsirea de furturi din locuinte. In urma probatoriului administrat s-a reusit probarea vinovatiei celor trei membri ai grupului intr-un numar de 12 furturi din locuinte, fapte comise pe raza municipiului Baia Mare dar si a judetelor Iasi, Brasov si Bihor. Toti membrii grupului au fost arestati preventiv, fiind trimisi in judecata.

In primul semestru au fost de asemenea inregistrate mai putine inselaciuni si cu 40,8% mai putine talharii decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Sprijinului acordat structurilor operative de catre cele 8 cupluri chinologice care incadreaza Grupa canina a I.P.J. Maramures, a dus la identificarea autorilor mai multor infractiuni de furt si talharie, la recuperarea unor bunuri sustrase de infractori, la succesul unor actiuni de identificare si retinere a urmaritilor national si international si la depistarea a aproape 18.000 de pachete tigarete ascunse de contrabandisti.

Criminalitatea economico-financiara

Activitatile politistilor specializati in investigarea criminalitatii economice in domeniul evaziunii fiscale au avut ca rezultat, in semestrul I 2017, cresterea cu peste 20% a valorii totale a prejudiciului recuperat in dosarele penale instrumentate iar pe linia prevenirii si combaterii contrabandei cu tutun si produse din tutun, levante sunt cele peste 100.000 pachete cu tigari indisponibilizate in primele sase luni. In cadrul dosarelor penale instrumentate au fost indisponibilizate 10 mijloace de transport auto folosite la savarsirea de infractiuni, in valoare totala de aproximativ 90.000 lei.

In domeniul criminalitatii economice se constata un trend pozitiv pe linia solutionarii dosarelor penale. Astfel se poate observa o scadere a numarului de dosare penale inregistrate si o crestere a dosarelor penale solutionate, fapt care a dus la scaderea numarului de dosare mai vechi de 1 an de la inregistrare cu 38%.

Prevenirea si combaterea fenomenului infractional in domeniul silvic

In semestrul I 2017, structurile specializate ale IPJ Maramures au actionat in domeniul silvic in baza a 58 de planuri de actiune, in cadrul carora au efectuat peste 500 de controale, din care 73% pe linia legalitatii transporturilor de material lemnos.

Au fost constituite 173 dosare penale privind infractiuni silvice si asociate, urmare a sesizarii din oficiu a politistilor sau a sesizarii acestora prin plangeri sau denunturi si au fost solutionate 181 dosare penale.

De asemenea, a fost confiscata cantitatea de 1005 mc material lemnos si au fost aplicate pana la sfarsitul lunii iunie 171 sanctiuni contraventionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, in valoare de 538.000 lei.

Siguranta traficului rutier

La nivelul judetului Maramures, siguranta rutiera reprezinta o prioritate a politiei, atat timp cat in fiecare an zeci de persoane isi pierd viata sau sunt grav ranite in accidente rutiere. Aceste aspecte afecteaza, in mod direct sau indirect, fiecare cetatean, constituind o problema de ordine si siguranta publica.

Actiunile desfasurate de politistii maramureseni vizeaza asigurarea unui climat de disciplina si siguranta rutiera pe drumurile publice din judet. In urma actiunilor desfasurate au fost constatate in primele sase luni 470 de fapte penale si au fost aplicate aproximativ 22 700 de sanctiuni contraventionale (la O.U.G. nr. 195/2002 si la alte acte normative). Au fost ridicate in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 1553 permise de conducere si au fost retrase 586 certificate de inmatriculare.

Analiza efectuata asupra dinamicii accidentelor de circulatie soldate cu victime produse in primul semestru al acestui an arata faptul ca, in comparatie cu perioada similara a anul anterior, numarul evenimentelor rutiere a scazut cu 6,83% (-17 accidente) si au avut ca urmari: 18 morti, 61 de raniti grav si 234 de raniti usor.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost: viteza neadaptata la conditiile de drum, incalcarea normelor rutiere de catre pietoni si neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor.

Regimul armelor, explozivilor si substantelor periculoase.

In aceasta perioada, politistii serviciului au initiat, organizat si participat la actiuni proprii si actiuni nationale, in cadrul carora au fost efectuate controale la detinatorii de arme si munitii, pe linia substantelor toxice ori periculoase, pe linia materiilor explozive si au desfasurat activitati de documentare cu privire la respectarea prevederilor legale privind vanatoarea.

In urma activitatilor specifice desfasurate in perioada de referinta au fost indisponibilizate in vederea confiscarii 66 de arme, 280 kg de articole pirotehnice, munitie si alte bunuri. De asemenea au fost anulate 47 permise de arma.

Dinamica lucrarilor si dosarelor penale

In primul semestru al acestui an, activitatile de cercetare penala desfasurate de structurile I.P.J. Maramures au vizat instrumentarea a peste 18.000 dosare penale, din care in jur de 5400 inregistrate in perioada de referinta.

Din totalul dosarelor penale aflate in lucru, in contextul deficitului de personal existent, au fost solutionate 5000 de dosare penale, iar in 13% dintre acestea au fost formulate propuneri de trimitere in judecata a autorilor, in 66% s-a propus clasarea si pentru restul s-au propus alte solutii (renuntare la urmarire penala, declinare, conexare) .

In intervalul analizat au fost scoase din evidenta dosarelor cu autori neidentificati 388 de dosare.

Chiar daca toate aceste indica faptul ca ne aflam pe o directie buna, trebuie sa ne continuam eforturile in toate domeniile, pentru a mentine aceasta directie si pe viitor.

Multumim cetatenilor acestui judet care dau dovada de spirit civic si sesizeaza Politia ori de cate ori constata comiterea vreunei fapte penale, celor care isi rapesc din timpul lor pentru a raspunde solicitarilor politistilor si pentru a ne oferi sprijin in activitatile desfasurate pentru identificarea, prinderea si tragerea la raspundere a infractorilor. Fara acest parteneriat cu cetatenii munca noastra ar fi mult mai dificila si mult mai putin eficienta.

&

Informatii furnizate de Inspectoratul de Politie Judetean Maramures

The post EVALUARE - Activitatile si rezultatele obtinute de IPJ Maramures in prima jumatate a anului 2017 appeared first on actualmm.ro.

Comments