EVANGHELIA ZILEI (36) – Lectii de rugaciune

EVANGHELIA ZILEI (36) – Lectii de rugaciune

,,Zis-a Domnul: Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, iar celui care bate i se va deschide. Sau cine este omul acela dintre voi care, daca ii va cere fiul sau paine, el ii va da piatra? Sau daca ii va cere peste, el ii va da sarpe? Deci, daca voi, rai fiind, stiti sa dati daruri bune fiilor vostri, cu atat mai mult Tatal vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El!" (Matei, 7, 7-11)

&

Sfantul Ciprian, Despre rugaciunea domneasca, IV, in Parinti si Scriitori Bisericesti, vol. 3, p. 465

,,Cand ne rugam, vorba si ruga noastra sa fie cu smerenie, in liniste si cuviinta, gandindu-ne ca ne aflam in fata lui Dumnezeu. Trebuie sa placem ochilor divini si prin tinuta corpului si prin felul vocii. Caci dupa cum cel care vorbeste tare dovedeste lipsa de cuviinta, la fel cel ce se roaga trebuie sa arate respect si modestie. In invatatura Sa Domnul ne-a recomandat sa ne rugam pe ascuns, in locuri retrase si ferite, in camerele noastre de culcare, asa cum sta mai bine credintei (Matei 6, 6), fiindca stim ca Dumnezeu este pretutindeni prezent, ca vede si aude pe toti, ca in plenitudinea majestatii Sale patrunde in orice coltisor oricat de izolat."

Origen, Despre rugaciune, VIII, 1-2, in Parinti si Scriitori Bisericesti, vol. 7, p. 216

,,Nu se poate obtine ceva daca nu te rogi intr-un anumit mod, cu o anumita credinta si mai ales daca nu te transpui intr-o anumita stare sufleteasca in timpul rugaciunii.
Nu trebuie rostite multe vorbe, nu trebuie cerute lucruri neinsemnate si nici sa ne rugam pentru lucruri pamantesti, ori sa venim la rugaciune in stare de manie ori de tulburare launtrica, dupa cum tot asa nu trebuie sa fim ravnitori la rugaciune inainte de a ne fi curatit sufleteste, caci nimeni din cei ce se roaga asa nu poate dobandi iertarea pacatelor, daca nu iarta din inima fratelui sau care l-a suparat si care se roaga de iertare.
Cred, insa, ca daca rugaciunea se face cat mai cuviincios si cat mai bine cu putinta, atunci multe sunt foloasele ei. Si cel dintai folos este sa-ti creezi o stare sufleteasca prielnica rugaciunii, gandindu-te ca te afli in fata lui Dumnezeu, ca vorbesti cu Dansul ca si cu Cineva care ne vede si ne aude."

Sfantul Macarie Egipteanul, Alte sapte omilii, Cuvinte despre rugaciune, 4-5, in Parinti si Scriitori Bisericesti, vol. 34, p. 299

,,Se cuvine ca acela care se dedica rugaciunii sa procedeze cu barbatie, sa arate zel, trezie, rabdare, lupta spirituala si osteneala trupeasca; sa nu se moleseasca si sa nu cedeze cugetelor ce se abat de la calea (cea dreapta), somnului mult, toropelii si confuziei; sa nu scoata tipete tulburatoare si necuviincioase; sa nu permita mintii sa (fie preocupata) de vreun lucru de acest fel, ci sa aiba cugetul, odata cu inclinarea genunchilor, departe de orice lucru care il poate duce la ratacire."

&

Pr. Narcis Stupcanu

The post EVANGHELIA ZILEI (36) – Lectii de rugaciune appeared first on actualmm.ro.

Comments