EVENIMENT ANULAT – ,,Astazi vom fi pagani – spovedanie…" nu se va lansa in Baia Mare. Vezi motivul

In data de 23 martie, la Biblioteca Judeteana ,,Petre Dulfu" din Baia Mare trebuia sa aiba loc evenimentul de lansare a unei carti scrise de Gelu Voican Voiculescu, personaj controversat, printre altele. La o zi de la anuntarea evenimentului, conducerea Bibliotecii a revenit asupra deciziei si a anuntat oficial ca ,,din ratiuni de diplomatie culturala, lansarea cartii ,,Astazi vom fi pagani – spovedanie la Manastirea carpato-rusa Rona de Sus", de Gelu Voican-Voiculescu, eveniment programat joi, 23 martie 2023, ora 13, la Sala de conferinte a Bibliotecii Judetene ,,Petre Dulfu", nu va mai avea loc".

Ar fi trebuit sa ia cuvantul la lansarea cartii aparuta la Editura Proema, Baia Mare, 2022, Alexandru Peterliceanu, col.(r) Ioan Bota, prof. Nicolae Iuga.

General Br. (r) Aurel I. Rogojan, pentru art-emis.ro, spune: ,,O carte pe cat de mult asteptata, pe atat susceptibila de controverse, dezamagiri si necesare compliniri. Paginile 5-7 sunt rezervate dedicatiilor, dintre care mentionam: ,,Presedintelui Federatiei Ruse. Vladimir Vladimirovici Putin, slujitor al Sfintei Rusii", dedicatie completata cu portretul oficial pe fundalul drapelului de stat.

Am avut privilegiul de a citi cartea chiar din momentul predarii la editura, existand oportunitatea de a o prefata, fiindca ,,Proema" a editat si amplul volum de interviuri cu generalul Iulian N. Vlad, ,,Confesiuni pentru istorie", in al carui index de nume Gelu Voican Voiculescu apare de 24 de ori. Rezervele editurii imi erau evidente, dar din ipostaza sui generis, de ,,consilier editorial", consideram necesara depasirea retinerilor, fiindca pentru judecatile istoriei sunt necesare adevarurile tuturor (,,Audiatur et altera pars").

Mi-am reprimat propensiunea de a prefata cartea, din considerentul de bun simt ca menirea cuvantului antemergator este de a aduce un laudatio operei si meritelor autorului, demers pentru care, dat fiind respectul pentru memoria generalului Iulian N. Vlad, precum si nuantele de gri ale unora dintre rememorarile autorului, nu eram ,,eligibil". Am citit cartea, cum se spune, pe nerasuflate, nu sub imboldul valorii intriseci sau al plusului de informatie adus, ci al purului interes, ca parte si martor al unora dintre evenimente, pentru versiunea oferita de autor, dupa ce cvasitotalitatea principalilor actori ai spectacolului politic din decembrie 1989 au trecut la cele vesnice si nu mai pot vorbi".

Dragos HOJDA

The post EVENIMENT ANULAT – ,,Astazi vom fi pagani – spovedanie…" nu se va lansa in Baia Mare. Vezi motivul appeared first on ZiarMM.

Comments