EXCLUSIV – Adevarul crud despre turismul din Maramures: anomalia unui colt de Rai, o analiza rationa...

OBIECTIV. Maramures. Colt de Rai. Ultimul bastion al arhaicului nealterat. Pitoresc. Minunatul taram desprins parca din basmele strabunilor. S.a.m.d. Ma rog, limbi la piciorul mesei, fara esenta si sustinere in realitate, le-ati auzit de multe ori, de regula din gura autoritatilor administrative. Sa vedem cum stam la turism, cati s-au bulucit sa vada cu ochii lor acest colt de Rai. E o analiza rationala, care a eliminat exaltarile patriotarde si s-a bazat doar pe cifre si procente oficiale.

&

O analiza care doare, dar care nu si-a propus sa faca rau, ci sa va arate situatia reala si sa tempereze elanul surescitat, electoral si fals al autoritatilor ce ar trebui sa fie responsabile (si) de gestionarea turismului – de asemenea, sa le ofere acestora un argument suplimentar al necesitatii schimbarii totale a strategiei de promovare turistica a coltului de Rai. Datele numerice si procentuale provin din surse oficiale (Institutul National de Statistica), conform centralizarii Ministerului Turismului a raportarilor structurilor de cazare turistica. Si acum sa aflam adevarul…

&

Unde suntem

&

Din punctul de vedere al afluxului de turisti, Maramures se situeaza pe locul… 14 in tara, la putina distanta de Harghita. Practic, in 2017, in judet au poposit 212.000 de turisti (doar 16% fiind straini, restul, romani). E mult? Recent intors dintr-o statiune sudica a Ciprului - nou creata (fondata doar in 2014) si de dimensiunea unui sat maramuresean (cu vreo 2.500 de suflete) -, unde anul trecut s-au inregistrat 700.000 de turisti, imi asum raspunsul pe care multi il ocolesc: e minuscul, insesizabil, rusinos.

&

Intr-un clasament national al judetelor romanesti vizitate in anul 2017, Maramuresul se situeaza dupa: Bucuresti (2.044.000 turisti/an), Brasov (1.246.200), Constanta (1.235.500), Cluj (630.600), Sibiu (563.600), Mures (540.700), Prahova (529.700), Bihor (477.200), Timis (399.100), Suceava (374.500), Valcea (355.000), Neamt (233.200) si Arges (226.900). Aici suntem. Foarte aproape de Harghita, Arad, Caras-Severin.

&

Practic, raportat la potentialul turistic al Maramuresului, urias, dar gresit exploatat, la aceasta cifra (200.000 de turisti pe an) chiar daca-i adaugi, cu bonomie si naivitate, inca un 0 tot e putin. E… zero! La 200.000 de vizitatori pe an (aproape o treime din populatia judetului), nu insemni nimic in turism. Atentie, vorbim despre un loc unicat pe planeta, aici aflandu-se cea mai mare ,,aglomerare" de obiective UNESCO din lume.

&

Ce am facut…

&

Sistemul de promovare al Maramuresului turistic e esuat de mult si se persevereaza in a-l mentine an de an. Autoritatile publice judetene organizeaza excursii externe la targurile de profil, apoi recita miraculosul efect pe care il au acestea, subliniind – ca si cum auditoriul ar fi format din persoane cu grave dizabilitati mintale - ,,prestatia de exceptie a delegatiei Maramuresului" pentru a justifica oarecum cheltuirea unui purcoi de bani publici.

&

In 2017, de pilda, aceste excursii ale reprezentantilor Consiliului Judetean Maramures (al carui presedinte, Gabriel Zetea, intr-un exces de slugarnicie si pupincurism politic de joasa speta, l-a gratulat pe seful sau politic, controversatul Liviu Dragnea, chiar cu titlul de ,,ambasador al turismului maramuresean") au cuprins destinatiile: Austria, Israel, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie, Belgia, Elvetia, Spania, Ucraina, Ungaria, Polonia etc. – in unele tari, chiar de doua ori.

&

…si cu ce rezultate

&

Dupa ,,promovarea de exceptie" administrata de Consiliul Judetean si banii investiti in excursii externe si evenimente de lux (va reamintesc ca la ,,Zilele Maramuresului" si la ,,Craciun in Maramures", manifestari platite exclusiv din bani publici, au fost invitate mii de persoane, care au petrecut gratuit si au plecat tot asa cum au venit), comparativ cu 2016, numarul de turisti in Maramures a inregistrat o crestere de 15,28%, adica peste nimic au mai venit in plus aproape nimic.

&

Cresterea a fost de doar 28.100 de turisti (183.900 in 2016, 212.000 in 2017), doar 2.000 dintre acestia fiind straini, marea parte fiind invitati de oficialitati sa participe gratuit la parangheliile ,,de exceptie" organizate pe bani publici. In ritmul acesta o sa ajungem la numarul de vizitatori pe care ii are acum statiunea cipriota cu 2.500 de locuitori in anul 2038, adica peste 20 de ani, daca aia se opresc si nu mai fac nimic (ceea ce nu e cazul).

&

Catalin VISCHI

Comments