EXCLUSIV Alexandru Rafila: Modelul suedez a functionat pentru ca nu sunt impuse regulile anti-Covid....

Ce parere aveti despre transformarea tuturor spitalelor in spitale care intr-adevar ar putea sa preia cazuri Covid. Nu cumva ne-am putea indrepta spre acel scenariu Lombardia?

Rafila: Este vorba nu despre transformarea tuturor spitalelor, ci despre amenajarea in spitale a unor zone care pot sa trateze si pacientii Covid, care sa fie intr-un flux separat de pacienti de restul persoanelor care vin si cu alte afectiuni. E un lucru normal, se intampla in toata Europa, nu este ceva neobisnuit. Dar, probabil, nu se pot alege toate spitalele, ci doar acele spitale care din punct de vedere organizatoric, constructiv, prezinta posibilitatea organizarii de circuite separate care sa nu favorizeze in niciun fel transmitera bolii de la persoanele infectate catre alte categorii de pacienti. Cred ca este o decizie care este corecta.

Erau multi medici, inclusiv la Spitalul Floreasca, care au spus ca ar fi fost mai sigura varianta de a lua paturile de la Terapie Intensiva si de le duce in locurile in care intr-adevar se tratau pacienti pozitiv.

Rafila: Intotdeauna e o problema cand se ia o astfel de decizie. Nu stiu in ce masura Spitalul Floreasca intruneste aceste conditii de separare a fluxurilor de pacienti. Deci ele nu trebuie luate nediscriminatoriu, trebuie analizata situatia si doar acolo unde se poate lucrul asta... Sunt spitale pavilionare, de exemplu, care permit organizarea unui pavilion sau a doua pavilioane separate pentru ingrijirea acestor pacienti sau alte tipuri de spitale care permit organizarea unui etaj separat si cu intrare dedicata, deci de la caz la caz trebuie analizat si nu trebuie aplicata o masura unitara.

Care sunt predictiile pentru urmatoarele luni? Se vorbea despre 7.000 de cazuri cam in doua saptamani.

Rafila: E greu sa faci predictii. Noi trebuie sa fim cu picioarele pe pamant. Pe de-o parte, sa speram ca aceasta crestere care se manifesta de foarte mult timp - pentru ca, practic, cresterea numarului de cazuri a inceput in iunie, si, chiar daca au fost perioade de stagnare a cresterii, imediat, ulterior, am atins un nou prag, nu am avut practic niciun moment in care sa constatam, de la o saptamana la alta, descresteri ale numarului de cazuri - deci important este sa se opreasca cresterea. Cand se va intampla acest lucru, la cate cazuri se va intampla acest lucru, nu putem sa stim. Trebuie intai sa vedem daca masurile recent luate de Guvern au avut sau nu au avut vreun impact si, ulterior, putem sa ne apropiem, daca vreti sa facem o predictie, tinand cont de rata de reproducere, care in Romania este 1,2, adica o persoana infectata transmite boala - sigur, e o chestiune de matematica, nu este o chestiune, cum sa va spun...aplicabila ad literam - deci la 1,2 persoane inseamna ca tot timpul se imbolnavesc mai multe persoane, iar lucrul asta duce la cresterea evidenta a numarului de cazuri. Mai multe cazuri inseamna ca, peste un anumit interval de timp, vom avea o crestere la sectiile de Terapie Intensiva care deja sunt ocupate in proportie de 80%. Ministerul Sanatatii incearca sa gaseasca si alte disponibilitati, identificarea unor paturi in alte spitale, pe de-o parte si, pe de alta parte, acest lucru va genera, evident, si un numar mai mare de decese, ceea ce este, intr-adevar regretabil, dar este o situatie care se intalneste in tarile care au aceasta crestere a numarului de cazuri. In momentul de fata, cu putine exceptii, in Uniunea Europeana toate tarile inregistreaza cresteri rapide ale numarului de cazuri. Romania nu se situeaza in afara acestui trend.

Apropo de aceste decese despre care pomeneati putin mai devreme. Cum se face ca, totusi, nu avem atat de multe cazuri precum Marea Britanie, Spania sau Italia, si decesele sunt destul de multe? Pe locul 3 stam in Uniunea Europeana, cum putem explica?

Rafila: Numarul de cazuri si numarul de decese sunt raportate la populatie, deci discutam despre o corectie. Noi acum avem un numar de cazuri echivalent cu cel din Marea Britanie, deci suntem tot acolo. Noi avem 250 de cazuri de 100.000 de locuitori si ei cred ca sunt cam pe la acelasi trend. In Italia sunt mai putine, sunt in jur de 100. Trebuie sa ne comparam cu tari care au cam acelasi numar de cazuri raportat la numarul de locuitori, de exemplu Austria. E vorba, sigur, si de posibilitatile sistemului medical din Romania, pe de-o parte, pe de alta parte e vorba despre structura pe grupe de varsta si de comorbiditati in cazul celor care se imbolnavesc, deci sunt mai multi factori care ar trebui analizati din punct de vedere al sanatatii publice ca sa se poata actiona acolo unde vedem ca sunt probleme care influenteaza in mod negativ mortalitatea. Situatia tipica este in Cehia, o tara cu un sistem de sanatate bun, destul de dezvoltata, probabil cea mai dezvoltata din fostele tari comuniste, si care inregistreaza nu numai cel mai mare numar de cazuri din Europa raportat la populatie - daca noi suntem la 250, ei sunt pe la 1.000, deci au de patru ori mai multe cazuri decat Romania - iar mortalitatea la ei este chiar mai mare decat la noi. De ce se intampla lucrul asta? In momentul in care sistemul de sanatate nu mai poate prelua pacientii, atunci sigur ca iti creste mortalitatea pentru ca nu mai poti sa acorzi asistenta medicala corespunzatoare. Chiar daca acorzi, acorzi in conditii improvizate, fara personal specializat si lucrul asta are impact foarte serios asupra mortalitatii.

Cum vedeti organizarea alegerilor?

Rafila: Eu nu vreau sa comentez legat de organizarea alegerilor. Sa asteptam sa vedem daca in perioada urmatoare se intampla ceva legat de stabilizarea numarului de cazuri. Decizia trebuie sa fie politica si sa tina cont de toate aceste elemente.

Sunt luni bune de cand a fost inregistrat primul caz in Romania. Remdesivirul intelegeam ca ar fi cel mai eficient, dupa care spuneau ca, de fapt, nu este la fel de eficient. Cum le putem explica oamenilor, ce au de facut, care e tratamentul, ce se poate face dupa ce se infecteaza?

Rafila: Oamenii nu trebuie sa se trateze singuri, asta e o mare greseala. Sunt multe persoane care iau antibiotice sau antivirale fara recomandare medicala. Unii iau chiar profilactic, preventiv, este cea mai mare greseala sa faci lucrul asta. Singurul lucru este sa se adreseze la medic. Tratamentele, sigur, sunt limitate din punct de vedere al eficacitatii, dar sa speram ca in perioada urmatoare acest lucru se va corecta pentru ca, cu siguranta, dezvoltarea in industria farmaceutica a unor produse noi va avea loc.

Se vorbea despre o insuficienta a dozelor de Remdesivir. Cum stam in acest moment?

Rafila: Nu stiu sa va spun, dar este un contract mare facut de Comisia Europeana pentru o cantitate foarte mare de medicamente din aceasta clasa, antivirale, Remdesivir, si ele vor fi distribuite tarilor din Uniunea Europeana in perioada urmatoare. Nu cred sa fie neaparat pobleme legate de acest produs.

Cand am putea avea un vaccin eficient? Am vazut ca sunt tot felul de teste la nivel mondial. Exista vreun ser foarte aproape de a iesi pe piata si de a fi sigur?

Rafila: Sunt mai multe vaccinuri, nu e doar unul singur, in faza a treia de studii clinice. Speram ca pana la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor o sa existe cel putin unul sau doua vaccinuri care sa fie disponibile. Procesul va continua cu siguranta in tot cursul anului viitor. Important este sa existe disponibilitatea vaccinului in cantitate suficienta. Din fericire, acum, ca si in cazul Remdesivirului, Comisia Europeana a incheiat precontracte cu principalii producatori care se afla in faza avansata de omologare a acestor vaccinuri si, in cazul in care vor fi aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului - numai daca sunt sigure si eficiente - atunci probabil ca in primele luni din anul viitor vom beneficia si noi si, bineinteles, trebuie facuta o prioritizare, o ierarhizare a categoriilor care urmeaza sa primeasca acest vaccin, initial personalul medical, si e normal asa, sa fie protejati ca sa poata sa ingrijeasca pacientii si, la randul lor, sa nu transmita boala acestora, si ulterior persoanelor cu comorbiditati si populatiei generale, probabil pana la sfarsitul anului viitor.

Apropo de acea imunizare de grup pe care a mizat Suedia. Cum vi se pare varianta, pentru ca vedeam ca inregistreaza destul de putine cazuri?

Rafila: In aceasta perioada, lucrurile s-au schimbat. Daca, initial, in Suedia au fost multe cazuri, multe persoane varstnice care au decedat - chiar suedezii au o jumatate din populatia din Romania si au avut numar mare de cazuri si de decese la inceput - ulterior lucrurile s-au linistit. Sa nu intelegem gresit. Suedezii respecta regulile, problema este ca ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de catre populatie si le respecta. Asta, de fapt, imi arata ca, daca populatia are incredere in autoritati si colaboreaza cu autoritatile, rezultatele sunt bune. Cred ca asta ar trebui sa retinem noi din modelul suedez.

Comments