EXCLUSIV – Cand n-o sa ne mai transportam gunoiul, ca prostii, la sute de kilometri distanta: care s...

SITUATIA PROIECTULUI JEFUIT LA LUMINA ZILEI. Centrul de Management Integrat al Deseurilor (CMID) de la Sarbi (com. Farcasa), ultima reduta si cea mai importanta in operationalizarea Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID) din judet, a carui constructie a inceput in urma cu mai bine de… 9 ani (!), respectiv la 17 iunie 2015, cand a fost semnat primul contract de executie, trebuie finalizat pana la sfarsitul acestui an. Este ultimul teremen dupa numeroase prelungiri/fazari. In caz contrar, Consiliul Judetean Maramures trebuie sa ramburseze toti banii primiti pentru acest obiectiv din fonduri europene.

&

AMR (au mai ramas): 100 de zile

&

Asadar, in acest moment clepsidra e intoarsa, iar nisip mai este pentru doar vreo 100 de zile. Intrebarea legitima este privitoare la stadiul actual de executie fizica, la prognoza de finalizare si, mai ales, la prognoza de operationalizare a sistemul de colectare a deseurilor din judet, un proiect demarat in urma cu 10 ani si 7 luni (timp scurs de la semnarea primului contract de finantare: 10 februarie 2014), timp in care a fost finantat prin doua programe europene (initial prin Programul Operational Sectorial Mediu, iar apoi prin Programul Operational Infrastructura Mare), din filoanele bugetelor judetean si de stat, in care a suferit corectii financiare (sanctiuni/amenzi)?

&

Nascut fara functii vitale, SMID Maramures este mentinut in viata doar pentru a nu fi rambursati banii europeni, ceea ce ar fi similar nu doar cu o procedura de infrigement impotriva Romaniei, ci si cu falimentul judetului. SMID Maramures, pornit in februarie 2014 cu o finantare de 229 de milioane de lei (exact: 229.148.934 lei) si ajuns la 8 ani de la momentul la care trebuia finalizat (anul 2016) la aproape 313 milioane de lei (exact: 312.820.714,18 lei), suferind o gonflare financiara mai mare de o treime (pentru statisticieni si procurorii amuzati: +36,51%), acest obiectiv care a depasit de numeroase ori sfera penalului, dar care e privit de autoritati ca o corvoada care-si va dovedi inutilitatea desi este foarte scumpa, dar pe care autoritatea judeteana este condamnata definitiv de instanta europeana sa il finalizeze.

Situatia momentului

&

In acest moment, CMID, ultima piesa lipsa din angrenajul SMID, este in stadiul de executie fizica de 85%, iar de luni, 17 septembrie 2024, constructorul a informat beneficiarul (CJ Maramures) ca incepe operatiunea de sudare a geomembranei care va izola celula 1 (CMID este prevazut cu 4 celule, insa doar una va fi finalizata la punerea in functiune, celelalte urmand sa fie realizate, daca vor mai fi, in timpul functionarii SMID). Celula 1 are o suprafata de 27.317 mp si a fost proiectata cu o capacitate de stocare a deseurilor de 450.449 mc.
Dupa ce celula 1 va fi captusita cu geomembrana, mai raman de executat uniri perimetrale, iar conducerea CJ Maramures sustine ca CMID va fi finalizat pana in decembrie 2024, acestea nefiind lucrari foarte complexe.

Ce se intampla dupa finalizarea CMID

&

Dupa finalizarea CMID Sarbi, pentru ca SMID Maramures sa devina operational, obiectivul trebuie sa obtina, printre altele, autorizatiile de mediu, de gospodarire a apelor si actul de reglementare din partea Directiei de Sanatate Publica. Pentru acest serviciu, la 12 septembrie 2024, CJ Maramures a semnat un contract cu firma Evalproteh SRL Baia Mare. Contractul este de 265.000 lei + TVA si prevede obtinerea autorizatiilor de mediu si a celorlalte documente impuse de lege pentru obiectivele din cadrul SMID Maramures.

&

Daca va ganditi ca procedura nu ar trebui sa dureze foarte mult, implicit SMID sa devina operational la inceputul anului 2025, sunteti in eroare. Pentru fuinctionarea SMID trebuie obtinuta autorizatia integrata de mediu (cea mai dificil de obtinut, pentru ca obiectivul este potential poluator).

&

Aceste autorizatii nu trebuie obtinute doar pentru CMID Sarbi-Farcasa, ci si pentru celelalte obiective componente ale SMID (Statia de Transfer, Statia de Sortare si Centrul de Colectare Deseuri Voluminoase din Sighetu Marmatiei; Statia de Transfer din Moisei; Statia de Transfer si Centru de Colectare Deseuri Voluminoase din Targu Lapus; Centrele de Colectare Deseuri Voluminoase din Somcuta Mare, Viseu de Sus, Seini, Borsa, Baia Mare).

&

Conform contractului, firma din Baia Mare, care are un singur angajat si care este controlata de Marius Pascu din postura de asociat unic, are timp sa obtina autorizatiile de mediu un an (12 luni) de la data emiterii ordinului administrativ de incepere a executiei contractului.

&

Sa presupunem ca s-a intamplat cel mai fericit caz (nu s-a intamplat, dar sa presupunem, pentru protectia mentala a optimistilor) si ordinul a fost emis la momentul semnarii contractului. In acest caz, cel mai devreme SMID ar devenit operational undeva la finalul anului 2025. Pana atunci, continuam sa transportam gunoiul pe care il producem la sute de kilometri departare de Maramures, unde ni se mai permite si unde platim scump depozitarea.

&

Concluzie: daca totul decurge perfect, in cel mai bun caz, Sistemul de Management Integrat al Deseurilor Maramures va deveni functional (adica va putea prelua deseuri) la sfarsitul anului 2025 – inceputul anului 2026. End of story.

&

Istoria CMID

&

Primul contract. Primul contract de executie a CMID Sarbi-Farcasa a fost semnat la 17 iunie 2015, cu sereleul Victor Construct din Botosani. Contractul trebuia finalizat in 10 luni si a fost semnat la valoarea de peste 64 de milioane de lei (64.266.552 lei – suma contine TVA).

&

Din cauza alunecarilor de teren (pentru ca depozitul de deseuri din Maramures a fost amplasat, ca-n filmele cu prosti, la confluenta a trei dealuri cu profunde alunecari de teren, fapt posibil in urma unor falsuri penale girate de TOTI ultimii 4 presedinti ai CJ Maramures: Mircea Man, Zamfir Ciceu, Gabriel Zetea si Ionel Bogdan), in 2019 contractul a fost reziliat (public, Ciceu, pe atunci presedintele CJ Maramures, a recitat ca lucrarea era executata 84%), iar firma moldoveana a intrat in insolventa.

&

Al doilea contract. Al doilea contract de executie a CMID Sarbi a fost semnat la 15 aprilie 2022, la valoarea de peste 156 de milioane de lei (exact: 156.061.191,50 lei, suma care cuprinde TVA). Contractor, o asociere romano-turca cu lider sereleul Conteh Barengott din Targoviste (controlat de George Rautoiu). Acesta a fost trezit in 2019 dintr-o adormire economica (activitate sistata) care dura de 9 ani, pentru a castiga in Maramures un contract de peste 12 milioane de lei (exact: 12.004.067,56 lei + TVA, la acea data echivalentul a peste 2,54 milioane de euro) – respectivul contract, care a durat 6 luni, viza punerea in siguranta a depozitului de deseuri de la Farcasa.

&

Contractul de 156 de milioane de lei cu asocierea de firme romano-turce Conteh Barengott SRL (lider de asociere) & Repcon SA & Goeksin Insaat Gida (denumirea completa a firmei turce este Goeksin Insaat Gida Turizm Bilisim Tueketim Mallari Pazarlama Madencilik Ve Proje Muesavirlik Hizmetleri Limited Sirketi) a fost semnat dupa ce castigatorul licitatiei (Conteh Barengott) a sublicitat cu 21,20%, angajandu-se sa faca lucrarea cu 43 de milioane mai putin decat estimarea CJ Maramures.

&

Contractul prevede punerea in functiune a CMID Sarbi. Termenul de executie pentru proiectare, consolidare/stabilizare/punere in siguranta a amplasamentul (care este situat pe un deal-miscator), construirii celulei 1 de depozitare a deseurilor si montarii instalatiilor de tratare a apei reziduale: 15 aprilie 2023 (erau repartizate doua luni pentru proiectare si 10 luni pentru executia propriu-zisa). Lucrarea nu s-a finalizat nici la 15 aprilie, nici la 31 decembrie 2023.

&

De la 31 decembrie 2023, lucrarile nu au mai putut fi finantate din bani europeni (oricum si pana atunci, doar circa 30% a provenit din fonduri europene, restul fiind devalizat din pusculita statului, gestionata de politic), iar proiectul a fost declarat oficial de UE ca fiind nefinalizat, iar CJ Maramures avea 1 an (pana la 31 decembrie 2024) sa il finalizeze pe banii lui (sau ai Romaniei). In timpul acestui contract, termenul de finalizare a fost decalat de cateva ori, actualul termen fiind decembrie 2024.

&

Cine sunt fraierii care au platit si cat

&

In cei aproape 10 ani si 7 luni de la demararea SMID Maramures, proiectul care trebuia finalizat inca din urma cu 8 ani dar nu e gata nici acum, a inghitit 382,82 milioane de lei. Suma a fost devalizata din urmatoarele surse:

&

SURSA SUMA
UE (Fondul de Coeziune) 97.433.833,48 lei
Bugetul national 271.632.776,83 lei
(suma formata din urmatoarele alocari: 14.901.645,12 lei + 136.314.000 lei + 50.417.131,71 lei + 70.000.000 lei)
Bugetul judetului Maramures 13.754.103,87 lei
(2.292.560,82 lei + 11.461.543,05 lei)

Catalin VISCHI

Articolul EXCLUSIV – Cand n-o sa ne mai transportam gunoiul, ca prostii, la sute de kilometri distanta: care sunt gradul de executie fizica, prognoza de finalizare si cea de operationalizare a Centrului de Management Integrat al Deseurilor apare prima data in 2mnews.

Comments