EXCLUSIV – Cine sunt si cum sunt platiti ,,oamenii nevazuti" din Maramures, cei care deconspira prej...

"SPERIETORILE". … scrierea de fata a fost inspirata de imaginea unei originale sperietori de ciori pe care, prin anii '95, un (pe atunci) primar din Maramures a amplasat-o la marginea lanului de grau parguit de la limita localitatii, in asa fel incat sa fie vizibila de pe drumul judetean. Era, asa, o papusa mai mare, rastignita pe-o cruce formata din doi pari. Nu faptul ca era ostentativ rujata m-a frapat, nici faptul ca era imbracata c-un tricou rupt si decolorat al unei echipe de fotbal germane, ci pancarta care-i fusese atarnata de gat, ca o lozinca anatemizata: "Curtea de Conturi".

&

Camera de Conturi Maramures

&

In Baia Mare, undeva intre centrul administrativ (cunoscut de localnici sub denumirea Centru Nou) si fostul Circulus fori (Piata Centrala a urbei din perioada medivala), pe strada Gheorghe Sincai, in cladirea care in perioada comunista a adapostit conducerea judeteana a UTC (Uniunea Tinerilor Comunisti), astazi e sediul Camerei de Conturi Maramures. O institutie opaca si rece, dar una dintre cele care mai deconspira din "faptele de vitejie" ale administratiilor publice locale. Adica ale celor care au cheia pusculitelor oraselor, comunelor, judetului.

&

Cine-s oamenii astia, care, uneori, stau inchisi acolo, pe Gheorghe Sincai, si despre care nu se stie (pentru ca nu se spune) mai nimic. "Armata" asta nevazuta este, de fapt, mai redusa decat o grupa militara. Camera de Conturi Maramures are… 19 angajati, roulul acestora fiind de a controla modul in care sunt folosite resursele financiare ale sectorului public din judet (aici nu sunt cuprinse doar primariile si Consiliul Judetean catastrofal condus de Gabriel Zetea, ci si institutiile publice si firmele din subordinea sau proprietatea administratiilor publice locale).

&

Mai simplu, oamenii astia fac rapoarte de audit financiar si, de regula, anual fac raportari in care spun cine si cum a gresit, iar de multe ori sesizeaza DNA sau instittii competente (Parchetele, de exemplu). De regula, descopera o parte din prejudiciile create de stralucitii manageri ai banilor publici si le impun sa le ramburseze/recupereze – mai dau si gherle (un exemplu, in urma cu 2 ani, Romania a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea unui contract de privatizare, deoarece Curtea de Conturi nu a reusit sa prezinte dovezi concrete prin care sa sustina rapoartele pe care le facuse), dar cine-i perfect?

&

Partea relativ buna e ca, pana acum, institutia (una exclusiv tehnica) n-a prea fost politizata, bucurandu-se de un soi de protectie internationala din acest punct de vedere. Partea rea e ca sunt aproape impenetrabili informational – comunica aproape ca Mos Craciun, anual, si putin. Mai repede aflam ce se intampla in structurile militarizate decat la Camera de Conturi si asta-i unul dintre motivele in care ne-am testat limitele si care au generat scrierea de fata.

&

Oamenii si banii

&

Pana in aprilie 2011, Camera de Conturi Maramures a fost condusa de Gheorghe Rus – acesta a murit in acel an, intr-un accident (a cazut de pe casa pe care si-o construia in Baia Mare, pe strada Berzei). De atunci, director este Viorel Verdes (fostul adjunct din mandatul lui Rus) – in 2014, la 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi a Romaniei, la propunerea presedintelui institutiei, pe atunci fostul premier Nicolae Vacaroiu, Verdes a fost distins de presedintele Basescu cu Ordinul ,,Meritul Industrial si Comercial" – in grad de Cavaler.

&

Insitutia mai are un director adjunct (Viorica Pop – care in 2011 era auditor extern), un sef serviciu si un consilier de conturi si cu asta s-a terminat structura administrativa, restul angajatilor (15 auditori externi) prestand in "campul muncii". Bine, zic sa vorbim si de bani. Cum sunt platiti oamenii astia sa reziste presiunilor politico-administrative si sa-si faca treaba?

&

Salariul lunar al directorului (Viorel Verdes) este de vreo 8.180 de lei, al directorului adjunct putin peste 7.600 de lei, al sefului de serviciu – 7.500 lei, al auditorilor – intre 6.000 si 7.200 de lei si al consilierului de conturi – 3.400 de lei. Adica, lefurile-s mai mici decat, de exemplu, in Consiliul Judetean Maramures. Daca va grabiti sa spuneti, totusi, ca-s bani multi, faceti-o doar dupa ce aflati si aceasta subliniere: numai in 2016, prejudiciul descoperit in Maramures, creat bugetelor locale si judetene, a fost de 1,6 milioane de euro. Cu atata i-au prins. Ca-s putini si ei, asta cred c-am subliniat.

&

Catalin VISCHI

Comments